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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
22/11/2017 |
Data da última atualização: |
22/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; GUERREIRO, Q. L. M.; OLIVEIRA, D. R. de; MELEM JUNIOR, N. J.; ALVES, R. M. M. |
Afiliação: |
RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; Quezia Leandro Moura Guerreiro, UFOPA; Daniel Rocha de Oliveira, ULBRA / ADEPARÁ; NAGIB JORGE MELEM JUNIOR, CPAF-AP; ROGERIO MAURO MACHADO ALVES, CPAF-AP. |
Título: |
Efeito de sistemas de manejo sobre emissões de gases de efeito estufa em cultura da soja no município de Macapá-AP. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DA AMAZÔNIA, 10.; SALÃO DE PESQUISA E INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 17.; SALÃO DE EXTENSÃO, 4., 2017, Santarém. Caderno de resumos expandidos. Santarém: ULBRA, 2017. |
Páginas: |
p. 120-124. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A emissão de gases de efeito estufa é considerado um dos maiores causadores do aquecimento global e o Brasil, através da Embrapa, está empenhado em cumprir as metas acordadas de efetuar o inventario das emissões de N2O, CH4 e CO2, através de três grandes projetos: Pecus (pecuária), Saltus (florestas) e Fluxus (grãos). O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes sistemas de manejo, cultivado com soja, sobre as emissões de gases (N2O, CO2 e CH4) em Latossolo Amarelo argiloso no município de Macapá, área de cerrado. A metodologia utilizada consistiu de amostragem através de câmaras estáticas e analise por cromatografia gasosa. Os resultados mostraram não haver diferenças entre sistemas e, entre períodos de cada sistema para o oxido nitroso, houve significância no sistema convencional; houve diferenças para metanos entre períodos, no sistema convencional. Concluiu-se que o plantio direto e o convencional não apresentaram diferenças nas emissões de oxido nitroso nas condições do município de Macapa-AP, utilizando-se a cultura do milho, neste período de estudo. |
Palavras-Chave: |
Gás carbônico. |
Thesagro: |
Efeito Estufa; Manejo; Soja. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 01950nam a2200217 a 4500 001 2080444 005 2021-12-22 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aOLIVEIRA JUNIOR, R. C. de 245 $aEfeito de sistemas de manejo sobre emissões de gases de efeito estufa em cultura da soja no município de Macapá-AP.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DA AMAZÔNIA, 10.; SALÃO DE PESQUISA E INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 17.; SALÃO DE EXTENSÃO, 4., 2017, Santarém. Caderno de resumos expandidos. Santarém: ULBRA$c2017 300 $ap. 120-124. 520 $aA emissão de gases de efeito estufa é considerado um dos maiores causadores do aquecimento global e o Brasil, através da Embrapa, está empenhado em cumprir as metas acordadas de efetuar o inventario das emissões de N2O, CH4 e CO2, através de três grandes projetos: Pecus (pecuária), Saltus (florestas) e Fluxus (grãos). O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes sistemas de manejo, cultivado com soja, sobre as emissões de gases (N2O, CO2 e CH4) em Latossolo Amarelo argiloso no município de Macapá, área de cerrado. A metodologia utilizada consistiu de amostragem através de câmaras estáticas e analise por cromatografia gasosa. Os resultados mostraram não haver diferenças entre sistemas e, entre períodos de cada sistema para o oxido nitroso, houve significância no sistema convencional; houve diferenças para metanos entre períodos, no sistema convencional. Concluiu-se que o plantio direto e o convencional não apresentaram diferenças nas emissões de oxido nitroso nas condições do município de Macapa-AP, utilizando-se a cultura do milho, neste período de estudo. 650 $aEfeito Estufa 650 $aManejo 650 $aSoja 653 $aGás carbônico 700 1 $aGUERREIRO, Q. L. M. 700 1 $aOLIVEIRA, D. R. de 700 1 $aMELEM JUNIOR, N. J. 700 1 $aALVES, R. M. M.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/03/2019 |
Data da última atualização: |
14/03/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BARBOSA, M. Q.; QUEIROGA, R. de C. R. E.; BERTOZZO, C. C. de M. S.; ARAÚJO, D. F. de S.; OLIVEIRA, L. I. G.; SILVA, J. Y. P.; BOMFIM, M. A. D.; GUERRA, G. C. B.; COSTA, S.; BESSA, R.; ALVES, S.; SOARES, J. K. B. |
Afiliação: |
MAYARA QUEIROGA BARBOSA, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; RITA DE CÁSSIA RAMOS EGYPTO QUEIROGA, Federal University of Paraíba (UFPB) - Campina Grande, PB, Brazil; CAMILA CAROLINA DE MENEZES SANTOS BERTOZZO, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; DALINE FERNANDES DE SOUZA ARAÚJO, Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN) - Natal, RN, Brazil.; LOUISE IARA GOMES OLIVEIRA, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; JAIELISON YANDRO PEREIRA SILVA, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; GERLANE COELHO BERNARDO GUERRA, Federal University of Rio Grande do Norte (UFRN) - Natal, RN, Brazil.; SUEDNA COSTA; RUI BESSA, University of Lisbon, Lisboa, Portugal; SUSANA ALVES, University of Lisbon, Lisboa, Portugal; JULIANA KESSIA BARBOSA SOARES, Federal University of Campina Grande (UFCG) - Campina Grande, PB, Brazil. |
Título: |
Effect of diets with goat milk fat supplemented with exercise on anxiety and oxidative stress in the brains of adult rats. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Food Function, v. 9, p. 9, 2891-2901, 2018. |
DOI: |
DOI: 10.1039/c7fo01764b |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The objective of this study is to evaluate the effects of a diet with goat milk fat supplemented with physical training on markers of oxidative stress in the brain and anxiety behavior in rats. Adult male rats were randomly divided into six groups (n = 10 per group): control sedentary (CON) and exercised (CON-EX) groups, goat milk fat sedentary (GM) and exercised (GM-EX) groups, goat milk fat enriched with CLA sedentary (GM-CLA) and exercised (GM-CLA-EX) groups. The exercised groups were submitted to treadmill running during four weeks. Anxiety parameters were evaluated with the open field (OF) and elevated plus maze (EPM) tests. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured in the brain. Compared to the CON and GM groups, the GM-CLA group (p < 0.05), in which the animals were treated with goat milk fat with an increased CLA content, showed higher rearing. All exercised animals presented an increase in grooming when compared to sedentary animals. The number of entries in the open arms and time spent in the open arms was higher in sedentary groups (p < 0.05). MDA levels in the brain were lower in the GM group when compared to those in the CON group (p < 0.05). MDA increased in exercised animals (p < 0.05). GM and GM-CLA groups showed a significant elevation in the GSH levels in the brain. Goat milk fat, however, showed a potential effect on the reduction of oxidative stress, which was associated with a reduction in anxiety behavior. However, this beneficial effect was reversed when exercise was involved. MenosAbstract: The objective of this study is to evaluate the effects of a diet with goat milk fat supplemented with physical training on markers of oxidative stress in the brain and anxiety behavior in rats. Adult male rats were randomly divided into six groups (n = 10 per group): control sedentary (CON) and exercised (CON-EX) groups, goat milk fat sedentary (GM) and exercised (GM-EX) groups, goat milk fat enriched with CLA sedentary (GM-CLA) and exercised (GM-CLA-EX) groups. The exercised groups were submitted to treadmill running during four weeks. Anxiety parameters were evaluated with the open field (OF) and elevated plus maze (EPM) tests. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured in the brain. Compared to the CON and GM groups, the GM-CLA group (p < 0.05), in which the animals were treated with goat milk fat with an increased CLA content, showed higher rearing. All exercised animals presented an increase in grooming when compared to sedentary animals. The number of entries in the open arms and time spent in the open arms was higher in sedentary groups (p < 0.05). MDA levels in the brain were lower in the GM group when compared to those in the CON group (p < 0.05). MDA increased in exercised animals (p < 0.05). GM and GM-CLA groups showed a significant elevation in the GSH levels in the brain. Goat milk fat, however, showed a potential effect on the reduction of oxidative stress, which was associated with a reduction in anxiety behavior. However, this ... Mostrar Tudo |
Thesaurus NAL: |
Goat milk; Goats. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02434naa a2200289 a 4500 001 2107048 005 2019-03-14 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $aDOI: 10.1039/c7fo01764b$2DOI 100 1 $aBARBOSA, M. Q. 245 $aEffect of diets with goat milk fat supplemented with exercise on anxiety and oxidative stress in the brains of adult rats.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aAbstract: The objective of this study is to evaluate the effects of a diet with goat milk fat supplemented with physical training on markers of oxidative stress in the brain and anxiety behavior in rats. Adult male rats were randomly divided into six groups (n = 10 per group): control sedentary (CON) and exercised (CON-EX) groups, goat milk fat sedentary (GM) and exercised (GM-EX) groups, goat milk fat enriched with CLA sedentary (GM-CLA) and exercised (GM-CLA-EX) groups. The exercised groups were submitted to treadmill running during four weeks. Anxiety parameters were evaluated with the open field (OF) and elevated plus maze (EPM) tests. Malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were measured in the brain. Compared to the CON and GM groups, the GM-CLA group (p < 0.05), in which the animals were treated with goat milk fat with an increased CLA content, showed higher rearing. All exercised animals presented an increase in grooming when compared to sedentary animals. The number of entries in the open arms and time spent in the open arms was higher in sedentary groups (p < 0.05). MDA levels in the brain were lower in the GM group when compared to those in the CON group (p < 0.05). MDA increased in exercised animals (p < 0.05). GM and GM-CLA groups showed a significant elevation in the GSH levels in the brain. Goat milk fat, however, showed a potential effect on the reduction of oxidative stress, which was associated with a reduction in anxiety behavior. However, this beneficial effect was reversed when exercise was involved. 650 $aGoat milk 650 $aGoats 700 1 $aQUEIROGA, R. de C. R. E. 700 1 $aBERTOZZO, C. C. de M. S. 700 1 $aARAÚJO, D. F. de S. 700 1 $aOLIVEIRA, L. I. G. 700 1 $aSILVA, J. Y. P. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aGUERRA, G. C. B. 700 1 $aCOSTA, S. 700 1 $aBESSA, R. 700 1 $aALVES, S. 700 1 $aSOARES, J. K. B. 773 $tFood Function$gv. 9, p. 9, 2891-2901, 2018.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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