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3. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CORREA, J. J. L.; BARBOSA, L. C.; CARNEIRO, D. A. Utilizacao de substrato a base de casca de Pinus no viveiro setorizado da Fazenda Monte Alegre (Telemaco Borba - PR). In: CONGRESSO FLORESTAL PANAMERICANO, 1.; CONGRESSO FLORESTAL BRASILEIRO, 7., 1993, Curitiba. Floresta para o Desenvolvimento: Política, Ambiente, Tecnologia e Mercado: anais. São Paulo: SBS; [S.l.]: SBEF, 1993. v.2, p.739-740. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARBOSA, L. C.; PEDRAZZI, C.; FERREIRA, E. da S.; SCHNEID, G. N.; WILLE, V. K. D. Avaliação dos resíduos de uma serraria para a produção de celulose kraft. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 24, n. 2, p. 491-500, abr./jun. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | KAMADA, T.; CASALI, V. W. D.; BARBOSA, L. C. A.; FORTES, I. C. P.; FINGER, F. L. Plasticidade fenotipica do oleo essencial em acessos de manjericao (Ocimum basilicum L.). Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Botucatu, v.1, n.2, p.13-22, abr. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. M.; BARBOSA, L. C.; PADILLA, A. H.; COLNAGO, L. A.; SARAN NETTO, A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. Metabolomic signature of genetic potential for muscularity in beef cattle. Animal Biotechnology, v. 32, n. 4 , 2021. 1 - 11 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BARBOSA, L. C. A.; FABRIS, J. D.; RESENDE, M.; COEY, J. M. D.; GOULART, A. T.; CADOGAN, J.; SILVA, E. G. da. Mineralogia e química de um Latossolo câmbico desenvolvido de rocha pelítica do grupo Bambuí, MG. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Campinas, v. 15, n. 3, p. 259-266, 1991. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MOREIRA, M. D.; PICANÇO, M. C.; BARBOSA, L. C. de A.; GUEDES, R. N. C.; CAMPOS, M. R. de; SILVA, G. A.; MARTINS, J. C. Plant compounds insecticide activity against Coleoptera pests of stored products Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 7, p. 909-915, jul. 2007 Título em português: Compostos de plantas com atividade inseticida a coleópteros-praga de produtos armazenados. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VELOSO, R. A.; CASTRO, H. G. de; CARDOSO, D. P.; SANTOS, G, R. dos; BARBOSA, L. C. DE A.; SILVA, K. P. da. Composição e fungitoxicidade do óleo essencial de capim citronela em função da adubação orgânica. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 12, p. 1707-1713, dez. 2012. Título em inglês: Composition and fungitoxicity of essential oil of citronella grass as affected by organic fertilization. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, F. da; SANTOS, R. H. S.; ANDRADE, N. J. de; BARBOSA, L. C. A.; CASALI, V. W. D.; LIMA, R. R. de; PASSARINHO, R. V. de M. Basil conservation affected by cropping season, harvest time and storage period. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 40, n. 4, p. 323-328, abr. 2005 Título em português: Armazenamento e conservação de manjericão após diferentes épocas e horários de colheita. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CÔNSOLO, N. R. B.; ROSA, A. F.; BARBOSA, L. C. G. S.; MACLEAN, P. H.; HIGUERA-PADILLA, A.; COLNAGO, L. A.; TITTO, E. A. L. Preliminary study on the characterization of Longissimus lumborum dark cutting meat in Angus × Nellore crossbreed cattle using NMR-based metabolomics. Meat Science, v. 172, 108350, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BORDONAL, R. O.; MENANDRO, L. M. S.; BARBOSA, L. C.; LAL, R.; MILORI, D. M. B. P.; KOLLN, O. T.; FRANCO, H. C. J.; CARVALHO, J. L. N. Sugarcane yield and soil carbon response to straw removal in south-central Brazil. Geoderma, Amsterdam, v. 328, p. 79-90, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GANDRA, J. R.; PEDRINI, C. A.; CÔNSOLO, N. R. B.; ACOSTA, A. P.; SENO, L. O.; BARBOSA, L. C. G. S.; NOIA, I. Z.; BUARQUE, V. L. M.; PADILLA, A. R. H.; COLNAGO, L. A.; GANDRA, E. R. S. Metabolome fingerprints, performance and carcass quality of beef calves supplemented with antibiotic free additive. Animal Biotechnology, 2020. 1-13 Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CÔNSOLO, N. R. B.; BUARQUE, V. L. M.; SILVA, J.; POLETI, M. D.; BARBOSA, L. C. G. S.; HIGUERA-PADILLA, A.; GOMEZ, J. F. M.; COLNAGO, L. A.; GERRARD, D. E.; SARAN NETO, A.; SILVA, S. L. Muscle and liver metabolomic signatures associated with residual feed intake in Nellore cattle. Animal Feed Science and Technology, v. 271, 114757, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RODRIGUES, D. A.; DEMUNER, A. J.; BARBOSA, L. C. A.; PEREIRA, G. A. M.; FABRIS, J. D.; SIQUEIRA, F. G. de; PEREIRA, M. T.; SILVA JUNIOR, A.; CARVALHO, O. V. Removing phorbol esters from the biomass to add extra value to the byproduct from deoiling seeds of Jatropha curcas in the biodiesel industry. Biomass Conversion and Biorefinery, 2021. On-line first. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CERQUEIRA, F. B.; ALVES, G. B.; CORRÊA, R. F. T.; MARTINS, E. S.; BARBOSA, L. C. B.; NASCIMENTO, I. R. do; MONNERAT, R. G.; RIBEIRO, B. M.; AGUIAR, R. W. de S. Selection and characterization of Bacillus thuringiensis isolates with a high insecticidal activity against Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae). Bioscience Journal, v. 32, p. 1522-1536, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
21/09/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
CÔNSOLO, N. R. B.; SILVA, J.; BUARQUE, V. M.; BARBOSA, L. C.; PADILLA, A. H.; COLNAGO, L. A.; SARAN NETTO, A.; GERRARD, D. E.; SILVA, S. L. |
Afiliação: |
LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA. |
Título: |
Metabolomic signature of genetic potential for muscularity in beef cattle. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Biotechnology, v. 32, n. 4 , 2021. |
Páginas: |
1 - 11 |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10495398.2021.1894164 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to investigate the serum and meat metabolomic changes according to the genetic potential for muscularity of non-castrated Nellore males and its association with phenotypic traits. Forty-eight non-castrated Nellore males were separated into two groups based on their genetic potential for post-weaning muscularity: high (HM) and low (LM). Selection for muscularity did not cause noticeable differences in the traits evaluated during the finishing phase and after slaughter. However, several metabolites in meat and serum, have changed according to the muscularity group. HM animals presented an over-abundance of glycerol, glutamine, choline, methylhistidine, betaine, creatinine and methionine in serum, compared with their LM counterparts. Similarly, the meat samples of HM animals were rich in glucose-6-phosphate, lactate, pyruvate, creatinine, betaine, choline, glycerol and arginine relative to LM bulls. Inosine monophosphate was the only metabolite over-abundant in LM animals. In conclusion, the genetic potential for post-weaning muscularity did not affect performance during the finishing phase, carcass traits and meat quality. However, multivariate analysis shows that the genetic potential of muscularity can be correlated with serum lipid and protein metabolites, and with energy metabolism in meat, providing a footprint of cattle muscularity metabolism. |
Palavras-Chave: |
Genetic selection; Muscularity potential; Nuclear magnetic resonance. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02209naa a2200277 a 4500 001 2134634 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/10495398.2021.1894164$2DOI 100 1 $aCÔNSOLO, N. R. B. 245 $aMetabolomic signature of genetic potential for muscularity in beef cattle.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1 - 11 520 $aThe aim of this study was to investigate the serum and meat metabolomic changes according to the genetic potential for muscularity of non-castrated Nellore males and its association with phenotypic traits. Forty-eight non-castrated Nellore males were separated into two groups based on their genetic potential for post-weaning muscularity: high (HM) and low (LM). Selection for muscularity did not cause noticeable differences in the traits evaluated during the finishing phase and after slaughter. However, several metabolites in meat and serum, have changed according to the muscularity group. HM animals presented an over-abundance of glycerol, glutamine, choline, methylhistidine, betaine, creatinine and methionine in serum, compared with their LM counterparts. Similarly, the meat samples of HM animals were rich in glucose-6-phosphate, lactate, pyruvate, creatinine, betaine, choline, glycerol and arginine relative to LM bulls. Inosine monophosphate was the only metabolite over-abundant in LM animals. In conclusion, the genetic potential for post-weaning muscularity did not affect performance during the finishing phase, carcass traits and meat quality. However, multivariate analysis shows that the genetic potential of muscularity can be correlated with serum lipid and protein metabolites, and with energy metabolism in meat, providing a footprint of cattle muscularity metabolism. 653 $aGenetic selection 653 $aMuscularity potential 653 $aNuclear magnetic resonance 700 1 $aSILVA, J. 700 1 $aBUARQUE, V. M. 700 1 $aBARBOSA, L. C. 700 1 $aPADILLA, A. H. 700 1 $aCOLNAGO, L. A. 700 1 $aSARAN NETTO, A. 700 1 $aGERRARD, D. E. 700 1 $aSILVA, S. L. 773 $tAnimal Biotechnology$gv. 32, n. 4 , 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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