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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  14/01/2021
Data da última atualização:  09/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  QUITETE, F. T.; SANTOS, G. M. A.; RIBEIRO, L. de O.; COSTA, C. A. da; FREITAS, S. P.; MATTA, V. M. da; DELEPRANE, J. B.
Afiliação:  FERNANDA TORRES QUITETE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO; GIULIA MEDEIROS ALMEIDA SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO; LEILSON DE OLIVEIRA RIBEIRO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO; CRISTIANE AGUIAR DA COSTA; SUELY PEREIRA FREITAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; VIRGINIA MARTINS DA MATTA, CTAA; JULIO BELTRAME DALEPRANE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Phenolic-rich smoothie consumption ameliorates non-alcoholic fatty liver disease in obesity mice by increasing antioxidant response.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Chemico-Biological Interactions, v. 336, 109369, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.cbi.2021.109369
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Consumption of foods rich in phenolic compounds can be beneficial for health. This study aimed to examine whether the consumption of a phenolic-rich smoothie, based on jucara, strawberry and banana, ameliorates metabolic status and liver damage of diet-induced obese mice. Forty male C57BL/6J mice were assigned into four groups (n = 10) and fed control diet with free access to water (C) or phenolic-rich smoothie (C-S), or fed high-fat diet with free access to water (HF) or phenolic-rich smoothie (HF-S) for five weeks. HF and HF-S groups had higher body weight gains than the C group, however the HF had a greater adipose index, higher plasma levels of glucose, insulin and leptin, as well as higher plasma and hepatic steatosis than C, C-S and HF-S groups. The liver oxidative stress markers were reduced in C-S and HF-S groups and the activity of catalase and glutathione peroxidase were higher compared with their counterparts. The present study suggests that regular consumption of a phenolic-rich smoothie improves the liver antioxidant status, prevents metabolic disorders and ameliorates non-alcoholic fatty liver disease caused by high-fat diet consumption.
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Liver steatosis.
Thesaurus Nal:  Adipose tissue; Antioxidants; Food technology; Obesity; Phenolic compounds; Tropical and subtropical fruits.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15113 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  06/04/2010
Data da última atualização:  06/04/2010
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  WATTEAU, F.; ANDRADE, L. R. M. de; BANI, A.; ECHEVARRIA, G.
Afiliação:  INRA; LEIDE ROVENIA MIRANDA DE ANDRA, CPAC; Aida Bani, Agricultural University of Tirana; Guillaume Echevarria, INRA.
Título:  Association ETM (Ai, Ni) - chloroplastes de plantes hyperaccummulatrices: quel devenir dans les sols?
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: COLLOQUE DU GROUPE FRANÇAIS DE I'INTERNATIONAL HUMIC SUBSTANCES SOCIETY, 9., 2009, Montpellier. Matières organiques dans un environnement en evolution: résumés... Montpellier: IHSS, 2009.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cloroplastos; Plantas.
Thesagro:  Tecido Vegetal.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC31431 - 1UPCSP - PPS1338S1338
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