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1.Imagem marcado/desmarcadoLIMA NETO, F. P.; SANTOS, C. A. F.; VIEIRA, P. F. Avaliação de híbridos de mangueira da variedade TOMMY ATKINS, em ciclo, no Semiárido brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  06/03/2015
Data da última atualização:  06/03/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SICHERLE, C. C.; MAIA, M. da S.; BICUDO, S. D.; RODELLO, L.; AZEVEDO, H. C.
Afiliação:  C. C. SICHERLE, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science; MARCIANE DA SILVA MAIA, CPATSA; S. D. BICUDO, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science; L. RODELLO, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science; H. C. AZEVEDO, São Paulo State University, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science.
Título:  Lipid peroxidation and generation of hydrogen peroxide in frozen-thawed ram semen supplemented with catalase or Trolox.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Small Ruminant Research, v. 95, p. 144-149, 2011.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Semen manipulation and cryopreservation-thaw proceduresmayaccelerate the generation of reactive oxygen species (ROS). Sperm exposure to large amounts of ROS has been shown to cause membrane lipid peroxidation and cellular injury to the sperm. The objective of this study was to overcome the ROS production in frozen-thawed ram semen by the addition of the antioxidants catalase or Trolox to semen following thawing. Frozen-thawed ram semen (100×106 sperm/straw) was supplemented with PBS (control group), 100g/ml catalase, or 100MTrolox/108 sperm (catalase and Trolox being dissolved in PBS) and incubated (37 ◦C) for 5 min. Under the experimental conditions used in this study, the catalase and Trolox antioxidants failed to protect the sperm from the spontaneous production of ROS. However, when lipid peroxidation was induced by iron (FeSO4), the addition of Trolox promoted a reduction (P < 0.05) in the formation of TBARS in the semen, compared to the control and catalase semen samples. The generation of TBARS and H2O2 occurred in the extender alone, without the presence of sperm cells. In conclusion, the addition of Trolox to frozen-thawed ram semen could be beneficial as it decreases the production of TBARS when oxidative stress is induced. It is possible that a longer incubation period could lead to different results. The concentration of catalase also needs to be further evaluated. The extender could contribute to the oxidative stress of sperm, as it is a source of ROS duri... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Semen cryopreservation; Sêmen ovino congelado-descongelado.
Thesagro:  Catalase; Ovino; Produção animal.
Thesaurus NAL:  ANimal production; Lipid peroxidation.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA54435 - 1UPCAP - DD
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