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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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21.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; BRITTO, D. de; ASSIS, O. B. G. Chitosan edible films and coatings - a review. In: DAVIS, S. P. (Ed.). Chitosan: Manufacture, properties, and usage. Hauppauge, NY (EUA): Nova Science Publishers, 2010. Cap. 30, p. 179-194.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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22.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, K. W. E.; MOURA, M. R. de; AZEREDO, H. M. C. de. Caracterização de filmes comestíveis à base de purê de acerola. In: SIMPÓSIO EM CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 2., 2010, Aracaju. Anais... Aracaju: Universidade Federal de Sergipe, 2010. p. 1656-1659.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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23.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; McHUGH, T. H. Nanocomposites in food packaging - a review. in: REDDY, B. (Ed.). Advances in diverse industrial applications of nanocomposites. Rijeka (Croácia): InTech, 2011. Cap. 4, p. 57-78.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação.

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24.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, K. W. E.; NASCIMENTO, D. M.; ROSA, M. de F.; AZEREDO, H. M. C. de. Obtenção e caracterização de filmes de polpa de acerola e alginato com nanocristais de celulose. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AGROINDÚSTRIA TROPICAL, 8., 2010, Fortaleza. Resumos. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2010.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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25.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; FARIA, J. de A. F.; AZEREDO, A. M. C. de. Embalagens ativas para alimentos. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 20, n. 3, p. 337-341, set./dez. 2000.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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26.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; FARIA, J. de A. F.; BRITO, E. S. de. Embalagens e suas interações com os alimentos. In: AZEREDO, H. M. C. de (Ed.). Fundamentos de estabilidade de alimentos. 2. ed. rev. ampl. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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27.Imagem marcado/desmarcadoGOIANA, M. L.; MATTOS, A. L. A.; AZEREDO, H. M. C. de; ROSA, M. de F. Influence of dielectric barrier discharge cold plasma treatment on starch, gelatin, and bacterial cellulose biodegradable polymeric films. Polymers, v. 14, a5215, 2022. 16 p.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação.

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28.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; TONON, R. V.; McCLEMENTS, D. J. Designing healthier foods: Reducing the content or digestibility of key nutrients. Trends in Food Science & Technology, v.118, p. 459-470, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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29.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; TONON, R. V.; McCLEMENTS, D. J. Designing healthier foods: Reducing the content or digestibility of key nutrients. Trends in Food Science & Technology, v.118, p. 459-470, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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30.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; OTONI, C. G.; MATTOSO, L. H. C. Edible films and coatings ? Not just packaging materials. Current Research in Food Science, v. 5, 2022. 1590?1595 1590-1595

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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31.Imagem marcado/desmarcadoFRANCO, L. T.; MANRICH, A.; OLIVEIRA, A. S.; BARUD, H. S.; AZEREDO, H. M. C. de. Filmes à base de polímeros naturais como carreadores de probióticos. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, José Manoel Marconcini, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Junior. Embrapa Instrumentação. Documentos, 71.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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32.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; MAGALHÃES, U. S.; OLIVEIRA, S. A. de; BRITO, E. S. de. Filmes comestíveis de alginato e goma de cajueiro. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2011. 3 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado Técnico, 168).

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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33.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; WOOD, D.; McHUGH, T. H. Filmes nanocompósitos de purê de manga reforçados com nanofibras de celulose. In: WORKSHOP DA REDE DE NANOTECNOLOGIA APLICADA AO AGRONEGÓCIO, 5., 2009. São Carlos. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 165-167.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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34.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, W. Q. D.; AZEREDO, H. M. C. de; NERI-NUMA, I .A; PASTORE, G. M. Food packaging wastes amid the COVID-19 pandemic: Trends and challenges. Trends in Food Science & Technology, 2021. In press

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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35.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; ROSA, M. de F. Elaboração de filmes comestíveis de purê de manga. In: SEMINÁRIO DA INOVAÇÃO TECNOLÓGICA NO NORDESTE, 5., 2009, Fortaleza. Caderno do Participante. Fortaleza: Instituto de Desenvolvimento Industrial do Ceará, 2009. p.28.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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36.Imagem marcado/desmarcadoPAULINO, L. R.; NIRO, C. M.; MENDONÇA, G. M. N. de; AZEREDO, H. M. C. de. Fatias de banana liofilizadas como veículo probiótico: Influência da matriz de revestimento na sobrevivência e estabilidade dos probióticos In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 14., 2022, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2022. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, Maria Alice Martins, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Júnior. 47 p.

Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.

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37.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; FARIA, J. de A. F.; BRITO, E. S. de. Fundamentos da cinética de degradação e estimativa de vida de prateleira. In: AZEREDO, H. M. C. de (Ed.). Fundamentos de estabilidade de alimentos. 2. ed. rev. ampl. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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38.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; ROSA, M. de F.; FIGUEIREDO, M. C. B. de. Lignocellulosic-based nanostructures and their use in food packaging. In: CERQUEIRA, M. A.; LAGARON, J. M.; CASTRO, L. M. P.; VICENTE, A. A. (Ed.). Nanomaterials for Food Packaging: Materials, Processing Technologies, and Safety Issues. Amsterdam: Elsevier, 2018. Cap. 3 p. 47-69 (Micro & Nano Technologies Series)

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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39.Imagem marcado/desmarcadoAZEREDO, H. M. C. de; MATTOSO, L. H. C.; AVENA-BUSTILLOS, R. J.; McHUGH, T. H. Mango puree edible films reinforced with cellulose nanofibers. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON ADVANCED MATERIALS, 11., 2009, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: Sociedade Brasileira de Pesquisa em Materiais, 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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40.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, H. L.; OLIVEIRA, A. V.; BRITO, E. S. de; AZEREDO, H. M. C. de. Recuperação e estabilização de cor de suco de acerola por Montmorilonita. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2020. (Embrapa Agroindústria Tropical. Comunicado Técnico, 267)

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  08/12/2021
Data da última atualização:  13/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  AZEREDO, H. M. C. de; TONON, R. V.; McCLEMENTS, D. J.
Afiliação:  HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPAT; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; DAVID J. MCCLEMENTS, University of Massachusett.
Título:  Designing healthier foods: Reducing the content or digestibility of key nutrients.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Trends in Food Science & Technology, v.118, p. 459-470, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background: The global obesity epidemic and increasing incidences of metabolic diseases have been correlated to increased consumption of fat, sugar, and salt. In response, many food scientists are developing food products with reduced levels of sugar, fat and/or salt. However, knowledge of composition-structure-property relation-ships of foods is critical to create high-quality products that are well accepted by consumers. Moreover, food processing may increase the digestion rates of nutrients by breaking down food structures, thereby making them more readily digestible and absorbable. Scope and approach: This review provides an overview of the mechanisms and expected effects of using structural design approaches to reduce the levels or retard the digestibility of nutrients associated with negative health impacts (especially fats, carbohydrates and salt) in processed foods. Key findings and conclusions: There are a number of design approaches that may be applied to food in order to make them less energy-dense or with reduced digestion rates of key nutrients, while not affecting much their sensory appeal to consumers.
Palavras-Chave:  Digestive enzyme; Multiple emulsion; Pickering emulsion; Rheology modification.
Thesaurus NAL:  Flocculation; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT16806 - 1UPCAP - DD
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