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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  25/02/2019
Data da última atualização:  30/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANDRADE, V. H. F.; MACHADO, S. do A.; FIGUEIREDO FILHO, A.; BOTOSSO, P. C.; MIRANDA, B. P.; SCHÖNGART, J.
Afiliação:  Victor Hugo Ferreira Andrade, UNICENTR; Sebastião do Amaral Machado, UNICENTR; Afonso Figueiredo Filho, UNICENTRO; PAULO CESAR BOTOSSO, CNPF; Bruno Palka Miranda, UFPR; Jochen Schöngart, INPA.
Título:  Growth models for two commercial tree species in upland forests of the Southern Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Forest Ecology and Management, v. 438, p. 215-223, Apr. 2019.
DOI:  10.1016/j.foreco.2019.02.030
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Despite all efforts to promote sustainable use of timber resources in tropical forests, the current management criteria still require adjustments at a species level, considering specific growth patterns and ecological features. Forest management in upland forests (terra firme) of the Brazilian Amazon region generally applies for all commercial tree species a common minimum logging diameter (MLD) of 50 cm and a felling cycle (FC) varying according to the harvest intensity between 25 and 35 years.. In this study, we define species-specific FCs and MLDs for the two commercial tree species Hymenaea courbaril L. (Fabaceae) and Handroanthus serratifolius (Vahl) S.O. Grose (Bignoniaceae) from the terra firme of the Southern Brazilian Amazon, applying growth models based on the relationships between estimated tree age, diameter, height and volume. A total of 37 transversal crosssections (20 stem discs from Hymenaea and 17 from Handroanthus) were obtained at a height of 20–60 cm above soil level in a private forest concession close to the municipality of Novo Aripuanã in the southern region of the Amazonas state. The two species are common in terra firme forests and have high wood densities of 0.76–0.96 g cm?3 (H. courbaril) and 0.85–1.08 g cm?3 (H. serratifolius). The mean age of H. courbaril and H. serratifolius, estimated by ring counting, varied from 104 to 241 years and both species had similar mean diameter increments of 3.9 ± 0.5mmyear?1 and 4.1 ± 0.6mmyear?1, respectively. Bo... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Aneis de crescimento; Felling cycle; Minimum logging diameter; Selective logging; Tree rings.
Thesagro:  Hymenaea Courbaril.
Thesaurus Nal:  Handroanthus serratifolius.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56771 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  23/08/2023
Data da última atualização:  28/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ABDALLA G.; MUSSAGY, C. U.; BRASIL, G. S. P.; SCONTRI, M.; SASAKI, J. C. S.; SU, Y.; BEBBER, C.; ROCHA, R. R.; ABREU, A. P. S.; GONÇALVES, R. P.; BURD, B. S.; PACHECO, M. F.; ROMEIRA, K. M.; PICHELI, F. P.; GUERRA, N. B.; FARHADI, N.; FLORIANO, J. F.; FORSTER, S.; HE, S.; NGUYEN, H. T.; PEIRSMAN, A.; TIRPAKOV, Z.; HUANG, S.; DOKMECIi, M. R.; FERREIRA, E. S.; Santos, L. S. dos; PIAZZA, R. D.; MARQUES, R. F. C.; GOMÉZ, A.; JUCAUD, V.; LI, B.; AZEREDO, H. M. C. de; HERCULANO, R. D.
Afiliação:  Sao Paulo State University (UNESP); Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, Chile; São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); Sã Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); SãoPaulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); São Paulo State University (UNESP); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); State University of Feira de Santana (UEFS); Universidade de São Paulo University (USP); São Paulo State University (UNESP); São Paulo State University (UNESP); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; São Paulo State University (UNESP).
Título:  Eco-sustainable coatings based on chitosan, pectin, and lemon essential oil nanoemulsion and their effect on strawberry preservation.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 249, 126016, 2023.
Páginas:  1 - 15
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.126016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Films and coatings manufactured with bio-based renewable materials, such as biopolymers and essential oils, could be a sustainable and eco-friendly alternative for protecting and preserving agricultural products. In this work, we developed films and coatings from pectin and chitosan to protect strawberries (Fragaria x ananassa Duch.) from spoilage and microbial contamination. We developed three coatings containing equal amounts of glycerol and Sicilian lemon essential oil (LEO) nanoemulsion. We identified seventeen chemicals from LEO by GC?MS chromatogram, including D-limonene, α-Pinene, β-Pinene, and γ-Terpinene. The pectin and chitosan coatings were further characterized using different physicochemical, mechanical, and biological methods. The films demonstrated satisfactory results in strength and elongation at the perforation as fruit packaging. In addition, the coatings did not influence the weight and firmness of the strawberry pulps. We observed that 100 % essential oil was released in 1440 min resulting from the erosion process. Also, the oil preserved the chemical stability of the films. Antioxidant activity (AA), measured by Electron Paramagnetic Resonance (EPR), showed
Palavras-Chave:  Edible coatings; Essential oil nanoemulsion; Oil release; Postharvest preservation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18267 - 1UPCAP - DDPROCI.23/782023/82
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