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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  22/04/2020
Data da última atualização:  30/11/2020
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GALLO, S. A. D.; NASCIMENTO, E. M. A.; LIMA, I.; SILVA, G. F. da.
Afiliação:  Sergio Alberto Diaz Gallo; Elida Mayrla Almeida Nascimento; Icaro Lima; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA.
Título:  Atividade metabólica dos fungos presentes nos sedimentos de quatro rios do Amazonas.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO AMAZÔNICO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE BIOQUÍMICA E BIOLOGIA MOLECULAR, 1., 2019, Manaus. Anais... Manaus: [s.n.], 2019.
Páginas:  p. 49.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Bioprospecção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/214004/1/Anais-easbbq-Gilvan-p49.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAA38209 - 1UPCRA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  24/01/2023
Data da última atualização:  31/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, E. F. R. de; BONFIM, K. S.; AOUADA, F. A.; AZEREDO, H. M. C. de; MOURA, M. R. de.
Afiliação:  HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA.
Título:  A sustainable approach on the potential use of kale puree in edible wraps.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Applied Food Research, v. 3, 10026, 2023.
Páginas:  9 p.
ISSN:  2772-5022
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100261
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Edible films can be used to prevent food spoilage, and investigations in this regard are paramount. When prepared alongside biopolymers, these materials become totally biodegradable in a short period of time, decreasing the amount of solid residues discarded into the environment. The ingestion of fruits and vegetables has increased in the last decades due to significant health benefits, and their durability comprises an important parameter for their marketing and use. Vegetables come in a variety of colors, sizes and shapes, comprising relevant features for their commercialization and packaging and for final consumers. In this regard, kale leaves are highly consumed in Brazil and new alternatives to improve their physical and organoleptic characteristics for novel applications, such as food wraps and in the replacement of high perishability leaves, are of interest in this scenario. Thus, the aim of the present study was to develop kale puree and sodium alginate films and evaluate their solubility, mechanical and thermal properties and water vapor permeability, focusing on improving their physical and organoleptic properties. The films were prepared by casting sodium alginate solutions with the addition of kale puree employing a film generator. Puree incorporation reduced film water vapor permeability and solubility. Pure alginate films presented a contact angle of 50 ± 1°, increasing to 62 ± 2° with the addition of kale puree. The same was noted for the alginate film that, w... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alginate; Biopolymer; Brassica oleracea var acephala; Edible wraps; Embalagem comestível; Kale films.
Thesagro:  Brassica Oleracea Acephala; Couve; Embalagem.
Thesaurus NAL:  Biopolymers; Edible films; Kale.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151198/1/P-A-sustainable-approach-on-the-potential-use-of-kale-puree-in-edible-wraps.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAT17201 - 1UPCAP - DD
CNPDIA18194 - 1UPCAP - DDPROCI.23/122023/14
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