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Registros recuperados : 97 | |
6. | | LIMA, H. C. de; COSTA, A. M.; RINALDI, M. M.; AIDAR, S. de T. Cultivo, aspectos produtivos, rendimento e caracteristicas dos frutos do maracujazeiro da Caatinga, cultivar BRS Sertão Forte no Cerrado do Brasil central. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 25.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 63., 2017, Porto Seguro. Grandes desafios, ciência e conhecimento para inovação. Porto Seguro: SBF: ISTH: SBFPO: ABH, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Semiárido. |
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9. | | SUSSEL, A. A. B.; LIMA, H. C. de; COSTA, A. M.; AIDAR, S. de T. Levantamento e incidência de doenças do maracujazeiro da Caatinga, cultivar BRS Sertão Forte, cultivado no Cerrado do Brasil central. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 25.; REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE INTERAMERICANA DE HORTICULTURA TROPICAL, 63., 2017, Porto Seguro. Grandes desafios, ciência e conhecimento para inovação. Porto Seguro: SBF: ISTH: SBFPO: ABH, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Semiárido. |
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10. | | ARAUJO, F. P. de; FALEIRO, F. G.; AIDAR, S. de T.; MELO, N. F. de. Passiflora cincinnata: Maracujá-da-caatinga. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; PAREYN, F. G. C. (Ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Nordeste. Brasília, DF: MMA, 2018. Cap.5, p. 217-224 il. color. (Série. Biodiversidade, 51). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | AIDAR, S. de T.; CHAVES, A. R. de M.; MORGANTE, C. V.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Ecofisiologia de plantas nativas da Caatinga na Embrapa Semiárido. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (Org.). Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 120-121. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | ARAUJO, F. P. de; KIILL, L. H. P.; MELO, N. F. de; AIDAR, S. de T. Propagação e manejo. In: DRUMOND, M. A.; AIDAR, S. de T.; NASCIMENTO, C. E. de S.; OLIVEIRA, V. R. de (Ed.). Umbuzeiro: avanços e perspectivas. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. cap. 5, p. 147-175. il. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | | MORGANTE, C. V.; CHAVES, A. R. de M.; MOTA, A. P. Z.; AIDAR, S. de T. Transcriptome analysis of the vegetative desiccation tolerance plant Tripogonella spicata(Nees) P.M.Peterson & Romasch. In: BRAZILIAN BIOTECHNOLOGY CONGRESS, 7.; BIOTECHNOLOGY IBERO-AMERICAN CONGRESS, 2., 2018, Brasília, DF. Proceedings... Brasília, DF: SBBiotec, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | SANTOS, R. M.; VOLTOLINI, T. V.; ANGELOTTI, F.; AIDAR, S. de T.; BARBOSA, L. G.; PINHEIRO, G. S. Concentração de CO2 sobre a germinação do capim-buffel. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 3., 2011, Juazeiro. Experiências para mitigação e adaptação. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 239). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 97 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
27/10/2023 |
Data da última atualização: |
19/03/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
CONTREIRA, C. L.; COREZZOLLA, L. R.; BEDENDO, G. C.; KRABBE, E. L.; GOPINGER, E.; AVILA, V. S. de; RUTZ, F. |
Afiliação: |
CRISTIÉLE LANGE CONTREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; LARISSA ROSSETT COREZZOLLA, UNIVERSIDADE DO CONTESTADO; GIZELLE CRISTINA BEDENDO, CNPS; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; EDENILSE GOPINGER, FAPEG; VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA; FERNANDO RUTZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS. |
Título: |
Quantification of biogenic amines and adaptation of an index as a quality indicator of rendered pig meals. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Canadian Journal of Animal Science, v. 104, n. 1, Mar. 2024 |
DOI: |
https://doi.org/10.1139/cjas-2023-0029 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to quantify biogenic amines and to adapt equations for the calculation of the biogenic amine index (BAI) in rendered pig carcass meals (RPCM). Samples of RPCM from three different origins were evaluated: Group 1-experimentally produced meal; Group 2-meal produced in a plant dedicated to rendering pigs dead on the farm due to non-infectious causes; and Group 3-meal produced in commercial rendering plants. Group 1 meals were produced from sow carcasses that were stored either under environmental temperature (ET = 25°C) or refrigeration temperature (RT = -6°C), and their biogenic amine contents were analyzed at 0, 24, 48, and 72h of storage. The levels of the biogenic amines phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine, and spermine of all meals were determined by high-performance liquid chromatography, and their BAIs were calculated. Group 1 meals stored at ET presented higher phenylethylamine, putrescine, cadaverine, and tyramine contents compared with those stored at RT after 24h storage, whereas spermidine and spermine contents decreased after 24h of storage at ET. The adapted BAI can be used as a quality indicator of RPCM. |
Palavras-Chave: |
Aminas biogênicas; Farinhas fundidas de suínos; Phenylethylamine; Rendered pig carcass meal. |
Thesagro: |
Carcaça; Farinha; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Putrescine; Spermidine; Spermine. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02167naa a2200325 a 4500 001 2157565 005 2024-03-19 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1139/cjas-2023-0029$2DOI 100 1 $aCONTREIRA, C. L. 245 $aQuantification of biogenic amines and adaptation of an index as a quality indicator of rendered pig meals.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aThe objective of this study was to quantify biogenic amines and to adapt equations for the calculation of the biogenic amine index (BAI) in rendered pig carcass meals (RPCM). Samples of RPCM from three different origins were evaluated: Group 1-experimentally produced meal; Group 2-meal produced in a plant dedicated to rendering pigs dead on the farm due to non-infectious causes; and Group 3-meal produced in commercial rendering plants. Group 1 meals were produced from sow carcasses that were stored either under environmental temperature (ET = 25°C) or refrigeration temperature (RT = -6°C), and their biogenic amine contents were analyzed at 0, 24, 48, and 72h of storage. The levels of the biogenic amines phenylethylamine, putrescine, cadaverine, histamine, tyramine, spermidine, and spermine of all meals were determined by high-performance liquid chromatography, and their BAIs were calculated. Group 1 meals stored at ET presented higher phenylethylamine, putrescine, cadaverine, and tyramine contents compared with those stored at RT after 24h storage, whereas spermidine and spermine contents decreased after 24h of storage at ET. The adapted BAI can be used as a quality indicator of RPCM. 650 $aPutrescine 650 $aSpermidine 650 $aSpermine 650 $aCarcaça 650 $aFarinha 650 $aSuíno 653 $aAminas biogênicas 653 $aFarinhas fundidas de suínos 653 $aPhenylethylamine 653 $aRendered pig carcass meal 700 1 $aCOREZZOLLA, L. R. 700 1 $aBEDENDO, G. C. 700 1 $aKRABBE, E. L. 700 1 $aGOPINGER, E. 700 1 $aAVILA, V. S. de 700 1 $aRUTZ, F. 773 $tCanadian Journal of Animal Science$gv. 104, n. 1, Mar. 2024
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