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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  29/03/2017
Data da última atualização:  29/03/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, D. E.; BOREM, F. M.; CIRILLO, M. A.; PRADO, M. V. B.; FERRAZ, V. P.; ALVES, H. M. R.; TAVEIRA, J. H. da S.
Afiliação:  DIEGO EGIDIO RIBEIRO, UFLA; FLAVIO MEIRA BOREM, UFLA; MARCELO ANGELO CIRILLO, UFLA; MARIELE VILELA BERNARDES PRADO, UFLA; VANY PERPETUA FERRAZ, UFMG; HELENA MARIA RAMOS ALVES, SAPC; JOSE HENRIQUE DA SILVA TAVEIRA, UEGO.
Título:  Interaction of genotype, environment and processing in the chemical composition expression and sensorial quality of Arabica coffee.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  African Journal of Agricultural Research, v. 11, n. 27, p. 2412-2422, July, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The present study was carried out to analyze chemical descriptors present in the raw coffee bean and to establish an association of these descriptors with the sensorial quality of the coffee beverage, based on expressions resulting from the interactions of coffee genotype, environment, and processing. The chemical descriptors caffeine, trigonelline, sucrose, and isomers of chlorogenic acid (3-CQA, 4-CQA, and 5-CQA), were analyzed through the use of high performance liquid chromatography (HPLC). Trained and qualified cuppers, certified as judges of specialty coffees, carried out the sensorial analysis using the methodology proposed by the Specialty Coffee Association of America (SCAA). Based on the cultivation environment, altitude and the genotype, it was possible to associate the chemical composition of the raw coffee bean with the coffee beverage sensorial quality. Yellow Bourbon cultivated above 1,200 m of altitude present higher contents of trigonelline and 3-CQA in the raw beans as well as high sensorial quality in the beverage.
Palavras-Chave:  Coffee processing; Slope exposure; Yellow bourbon.
Thesagro:  Altitude.
Thesaurus Nal:  Multidimensional scaling.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/158283/1/interaction-of-genotype-environment.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1158 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Hortaliças. Para informações adicionais entre em contato com cnph.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  17/03/2003
Data da última atualização:  24/04/2008
Autoria:  ARAGÃO, F. A. S. de; ÁVILA, A. C. de.
Afiliação:  Embrapa Hortaliças, Brasília, DF.
Título:  Melão: inimigo mortal.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, v. 3, n. 18, p. 21-23, mar. 2003.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Nordeste; Ocorrência.
Thesagro:  Cucumis Melo; Doença; Melão; Vírus.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH24522 - 1UPCAP - --630.5
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