BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  27/03/2023
Data da última atualização:  12/04/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANGELO, P. C. da S.; PEREIRA, L. F. P.; SERA, G. H.; SETA, T.
Afiliação:  PAULA CRISTINA DA SILVA ANGELO, CNPCa; L. F. P. PEREIRA, IDR - PARANÁ; G. H. SERA, IDR - PARANÁ; T. SERA, IDR - PARANÁ.
Título:  Coffee microspore cultivation to attain doubled-haploid plantlets.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, v. 31, n. 1359, p. 123-130, 2023.
DOI:  10.17660/ActaHortic.2023.1359.14
Idioma:  Inglês
Notas:  Apresentado no INTERNATIONAL HORTICULTURAL CONGRESS, 31., 2022, Angers, França.
Conteúdo:  Introgression of disease resistance from related Coffea species to C. arabica has been done by inter-specific hybridization. C. arabica (tetraploid) × C. racemosa (diploid) hybrids were obtained at the IDR-Paraná, Brazil. Some of the hybrids display impaired self-pollination, despite backcrossed to C. arabica. As an attempt to regenerate stable doubled-haploid plants, anthers and isolated microspores have been cultivated in vitro. It was considered that chromosomes captured in a microspore following meiosis could acquire homo and/or homeologous stability faster in vitro than in vivo. A C. arabica progeny was taken as control. Flowers were collected at the IDR campus in Londrina, when young microspores were uninucleate, and treated with 8% active chlorine. Microspores were extracted in 90 mM mannitol using a food mixer set to function for a few seconds, washed and centrifuged at 100× g twice, and cultivated in modified N6 liquid medium (105 cells mL-1 in 35 mm diameter plates). Anthers were excised using scalpels and cultivated in solid medium. Explants were kept for six months of continuous cultivation on that induction medium containing 6.5 mg L-1 auxins, 1.0 mg L-1 cytokinins and 0.5 mg L-1 gibberellin (GA3), at 27°C under dark. Microspores produced embryo-like structures or microcalli in very low frequencies (0.3 per plate). Anthers, on the other hand, produced embryogenic calli. Colonization by an invariant morphotype of fungus took away 70% of Arabica coffee control ant... Mostrar Tudo
Thesagro:  Embriogénese; Pólen; Rubiaceae.
Thesaurus Nal:  Embryogenesis; Pollen.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
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CNPCa - SAPC1692 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCAMPELO, F. A.; HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; RAMOS, A. L. C. C.; SILVA, M. R.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; LACERDA, I. C. A.; ARAÚJO, R. L. M. de. Características químicas e nutricionais de dois genótipos de sorgo, depois da extrusão termoplástica. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências Agrárias: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá: Científica Digital, 2021. v. 1. p. 234-260.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCORREIA, V. T. V.; D'ANGELIS, D. F.; QUEIROZ, V. A. V.; RAMOS, A. L. C. C.; MACEDO, M. C.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; FERREIRA, A. A.; LACERDA, I. C. A.; FANTE, C. A. Impact of gamma irradiation on physicochemical, technological, antioxidant and microbiology properties of whole sorghum flours. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 34, n. 2, p. 182-193, 2023. Publicado online em 13 jul. 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCAMPELO, F. A.; HENRIQUES, G. S.; SIMEONE, M. L. F.; QUEIROZ, V. A. V.; SILVA, M. R.; AUGUSTI, R.; MELO, J. O. F.; LACERDA, I. C. A.; ARAÚJO, R. L. B. Study of thermoplastic extrusion and its impact on the chemical and nutritional characteristics and two sorghum genotypes SC 319 and BRS 332. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 31, n. 4, p. 788-802, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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