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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
27/11/2015 |
Data da última atualização: |
02/07/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARAUJO, M. R. P.; ARAUJO, S. G.; MARTINS-JUNIOR, P. O.; MATA, E. C. G. da; COSTA, A. L. P.; DINIZ, S. P. S. S.; DIAS, J. do S. A.; ALVARES, V. de S.; HANADA, R. E.; KANAZAKI, L. I. B. |
Afiliação: |
Maisa R. P. Araujo, UnB; Suzana G. Araujo, UnB; Paulo O. Martins-Junior, UnB; Elida C. G. da Mata, UnB; Anderson L. P. Costa, Universidade Federal do Amapá; Sergio P. S. S. Diniz, Universidade Estadual de Maringá; JUREMA DO SOCORRO AZEVEDO DIAS, CPAF-AP; VIRGINIA DE SOUZA ALVARES, CPAF-AC; Rogerio E. Hanada, Inpa; Luís I. B. Kanzaki, UnB. |
Título: |
Aerobic and facultative bacterial community of fruits and seeds of bertholletia excelsa, "castanha-do-para", collected in the amazon forest. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Pure and Applied Microbiology, Bophal, v. 9, n. 3, p. 1839-1846, Sept. 2015. |
ISSN: |
0973-7510 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The contamination of Brazilian nuts, Bertholettia excelsa, by pathogenic microorganisms, is the main concern of health authorities in countries that consume the product, which is an excellent nutrient in the human and animal diet. This research work aimed to identify the common bacterial biota from fruits and seeds collected in the Brazilian amazon forest, in the states of Amapa, Amazonas and Acre, and review the role of these microorganisms in distinct ecosystems. The aerobic and facultative bacteria species found in the Brazilian nut, in this study, are members of the following families: Enterobacteriaceae, Enterococcaceae, Streptococcaceae, Moraxellaceae, Aerococcaceae, Aeromonadaceae, Micrococcaceae, Pasteurellaceae, Pseudomonadaceae, Sphingomonadaceae, Burkholderiaceae and Dermacoccaceae. Some of the isolated microorganisms are pathogenic to man and animals, and others are innocuous, of biotechnological interest. These data would contribute to the understanding and control of microbiological contamination of the Brazilian nut, besides to ensure the high level of competitiveness of this product in the international market, which also favor the sustainable development of the Brazilian nut rational exploitation by the Amazonian forest inhabitants. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amapá; Amazonas; Castanha do brasil; Comunidades bacterianas; Contaminación bacteriana; Madera tropical; Nuez del Brasil. |
Thesagro: |
Bertholletia excelsa; Castanha do pará; Contaminação bacteriana; Essência florestal; Flora bacteriana. |
Thesaurus Nal: |
Bacterial communities; Bacterial contamination; Brazil nuts; Tropical wood. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
18/02/2014 |
Data da última atualização: |
31/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
TURETTA, A. P. D.; PRADO, R. B.; COUTINHO, H. L. da C.; FIDALGO, E. C. C.; SCHULER, A. E.; MARTINS, A. L. da S.; DIEDERICHSEN, A.; KRONEMBERGER, D. M. P.; CLEVELÁRIO JÚNIOR, J.; BUSTAMANTE, J. da M.; PARRON, L. M.; BUCKUP, P. A.; ATANÁZIO, R.; PIRES, M. de M.; FERREIRA, J. M. L. |
Afiliação: |
ANA PAULA DIAS TURETTA, CNPS; RACHEL BARDY PRADO, CNPS; HEITOR LUIZ DA COSTA COUTINHO, CNPS; ELAINE CRISTINA CARDOSO FIDALGO, CNPS; AZENETH EUFRAUSINO SCHULER, CNPS; ALBA LEONOR DA SILVA MARTINS, CNPS; ANITA DIEDERICHSEN, THE NATURE CONSERVANCY; DENISE MARIA PENNA KRONEMBERGER, IBGE; JUDICAEL CLEVELÁRIO JÚNIOR, IBGE; JULIANA DA MOTTA BUSTAMANTE, INSTITUTO TERRA DE PRESERVAÇÃO AMBIENTAL; LUCILIA MARIA PARRON VARGAS, CNPF; PAULO ANDREAS BUCKUP, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; RENATO ATANÁZIO, FUNDAÇÃO GRUPO BOTICÁRIO DE PROTEÇÃO À NATUREZA; MÔNICA DE MOURA PIRES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; JOSÉ MÁRIO LOBO FERREIRA, EPAMIG. |
Título: |
Memória da Oficina Ranqueamento de Indicadores de Serviços Ambientais. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2013. |
Páginas: |
67 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
Série: |
(Embrapa Solos. Documentos, 164). |
ISSN: |
1517-2627 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Nesse documento é apresentada a memória da Oficina Ranqueamento de Indicadores de Serviços Ambientais realizada nos dias 25 e 26 de junho de 2013 na Embrapa Solos, parte das atividades previstas no projeto Fortalecimento do conhecimento, organização da informação e elaboração de instrumentos de apoio aos Programas de Pagamentos por Serviços Ambientais Hídricos no meio rural - Projeto PSA-Água, liderado pela Embrapa Solos. Essa oficina teve como objetivo definir potenciais indicadores ambientais, sociais e econômicos para serem utilizados em metodologias de monitoramento de impactos de Programas de Pagamento de Serviços Ambientais (PSA-Hídrico) no meio rural. |
Palavras-Chave: |
Indicadores; Pagamento; Serviço ambiental. |
Thesagro: |
Meio ambiente. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/147029/1/Doc-164-Memoria-Oficina.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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