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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
20/08/2012 |
Data da última atualização: |
02/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
TORREZAN, R.; ROCHA, J. E. D.; ALBIERI, R. C.; SILVA, R. S. M. |
Afiliação: |
RENATA TORREZAN, CTAA; JOAO EUGENIO DIAZ ROCHA, CTAA; R. C. ALBIERI, COLÉGIO TÉCNICO DA UFRRJ; R. S. M. SILVA, UNESA. |
Título: |
Popularização de ciência e tecnologia de alimentos na região metropolitana do estado do Rio de Janeiro. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 4., 2012, Gramado. Retorno às origens?: anais. Gramado: SBCTA-RS, 2012. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Cursos de capacitação; Popularização da ciência. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/64673/1/2012-057.pdf
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Marc: |
LEADER 00669nam a2200181 a 4500 001 1931638 005 2018-05-02 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aTORREZAN, R. 245 $aPopularização de ciência e tecnologia de alimentos na região metropolitana do estado do Rio de Janeiro. 260 $aIn: SIMPÓSIO DE SEGURANÇA ALIMENTAR, 4., 2012, Gramado. Retorno às origens?: anais. Gramado: SBCTA-RS, 2012. 1 CD-ROM.$c2012 650 $aFood technology 650 $aTecnologia de Alimento 653 $aCursos de capacitação 653 $aPopularização da ciência 700 1 $aROCHA, J. E. D. 700 1 $aALBIERI, R. C. 700 1 $aSILVA, R. S. M.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
09/12/2019 |
Data da última atualização: |
06/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MENDONÇA, J. F. M. DE; VIEIRA, F. DE O.; FONSECA, I.; RIBEIRO, J. B.; ARCURI, E. F.; BORGES, M. DE F.; BORGES, C. A. V.; SÁ, J. F. O. DE; MARTINS, M. F. |
Afiliação: |
JULIANA FRANÇA MONTEIRO DE MENDONÇA, Universidade Federal de Juiz de Fora; FELIPE DE OLIVEIRA VIEIRA, Universidade Federal de Juiz de Fora; ISABELA FONSECA, Instituto Federal Catarinense, Videira, SC; JOAO BATISTA RIBEIRO, CNPGL; EDNA FROEDER ARCURI, CNPGL; MARIA DE FATIMA BORGES, Embrapa Agroindústria Tropical, Doutora, Pesquisadora aposentada; CRISTIANO AMANCIO VIEIRA BORGES, CNPGL; JAQUELINE FLAVIANA OLIVEIRA DE SÁ, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais; MARTA FONSECA MARTINS, CNPGL. |
Título: |
Detection of viable Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus in coalho cheese by real-time PCR. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 39, p. 690-696, out. 2019. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.29318 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Real-time PCR (qPCR) has been used for rapid identification of Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus in dairy foods, but is unable to differentiate viable and unviable pathogens. Ethidium bromide monoazide (EMA), a DNA-intercalating agent, can detect only viable cells because selectively enter cells considered unviable and bind to their DNA, inhibiting its amplification during qPCR. The objective was to establish a protocol for detection of viable Salmonella Typhimurium and S. aureus, experimentally inoculated in coalho cheese, by the use of EMA combined with qPCR. The protocol was effective for the identification of viable Salmonella Typhimurium in coalho cheese but not for the S. aureus cells. Concentrations of viable Salmonella Typhimurium cells of 1 CFU/10 g of coalho cheese could be detected. The monoplex protocol enables the rapid and specific identification of viable Salmonella Typhimurium in coalho cheese, making it an alternative method for the quality and safety control of cheeses. |
Palavras-Chave: |
Agentes intercalantes de DNA; Doenças transmitidas por alimentos; Lacticínios; Microrganismos patogênicos; Viabilidade celular. |
Thesaurus NAL: |
Cell viability; Dairy products. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1118145/1/Detection-of-viable-Salmonella-Typhimurium-and-Staphylococcus.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206473/1/ART19051.pdf
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Marc: |
LEADER 02019naa a2200313 a 4500 001 2118145 005 2024-02-06 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/fst.29318$2DOI 100 1 $aMENDONÇA, J. F. M. DE 245 $aDetection of viable Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus in coalho cheese by real-time PCR.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aReal-time PCR (qPCR) has been used for rapid identification of Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus in dairy foods, but is unable to differentiate viable and unviable pathogens. Ethidium bromide monoazide (EMA), a DNA-intercalating agent, can detect only viable cells because selectively enter cells considered unviable and bind to their DNA, inhibiting its amplification during qPCR. The objective was to establish a protocol for detection of viable Salmonella Typhimurium and S. aureus, experimentally inoculated in coalho cheese, by the use of EMA combined with qPCR. The protocol was effective for the identification of viable Salmonella Typhimurium in coalho cheese but not for the S. aureus cells. Concentrations of viable Salmonella Typhimurium cells of 1 CFU/10 g of coalho cheese could be detected. The monoplex protocol enables the rapid and specific identification of viable Salmonella Typhimurium in coalho cheese, making it an alternative method for the quality and safety control of cheeses. 650 $aCell viability 650 $aDairy products 653 $aAgentes intercalantes de DNA 653 $aDoenças transmitidas por alimentos 653 $aLacticínios 653 $aMicrorganismos patogênicos 653 $aViabilidade celular 700 1 $aVIEIRA, F. DE O. 700 1 $aFONSECA, I. 700 1 $aRIBEIRO, J. B. 700 1 $aARCURI, E. F. 700 1 $aBORGES, M. DE F. 700 1 $aBORGES, C. A. V. 700 1 $aSÁ, J. F. O. DE 700 1 $aMARTINS, M. F. 773 $tFood Science and Technology, Campinas$gv. 39, p. 690-696, out. 2019.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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