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Registros recuperados : 44 | |
21. | | GODOY, R. C. B. de; WASZCZYNSKJ, N.; SANTANA, F. A.; SILVA, S. de O. e; SOUZA NETO, M. A.; OLIVEIRA, L. A. de; LEDO, C. A. da S. Banana cultivars with resistance to black leaf streak and potential for jam processing. Acta Horticulturae, n. 986, p. 309-317, 2013. Trabalho apresentado no ISHS - ProMusa Symposium on Bananas and Plantains: Towards Sustainable Global Production and Improved Uses. Eds.: I. Van den Bergh et al. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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22. | | SANTANA, F. A.; OLIVEIRA, L. A. de; VIANA, E. de S.; SOUSA, M. R.; AMORIM, T. da S.; AMORIM, E. P. Comparação das características físico-químicas de frutos de diferentes genotipos de bananeiras. In:CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. pdf 2383 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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23. | | VIANA, E. de S.; AMORIM, T. da S.; OLIVEIRA, L. A. de; REINHARDT, D. H. R. C.; SILVEIRA, F. G. F.; SANTANA, F. A.; SANTANA, P. N. Physicochemical characteristics of minimally processed 'Pérola' pineapples treated with edible coatings. Acta Horticulturae, Leuven, n. 822, p. 291-300, mar. 2009. Edição de Proceedings of the VI International Pineapple Symposium, João Pessoa, nov. 2007. Disponível também em CD-ROM e on-line. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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24. | | GODOY, R. C. B. de; WASZCZYNSKY, N.; SANTANA, F. A.; SILVA, S. de O. e; OLIVEIRA, L. A. de; SANTOS, G. G. dos. Physico-chemical characterization of banana varieties resistant to black leaf streak disease for industrial purposes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 46, n. 9, p. 1514-1520, set. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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25. | | SANTOS, A. de O.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; SANTANA, F. A.; SANTOS, V. da S.; OLIVEIRA, E. J. de. Estudo da composição do amido da mandioca em acessos do Banco Ativo de Germoplasma. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 6., 2012, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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26. | | SILVEIRA, S. M. da; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; AMORIM, T. da S.; SANTANA, F. A.; SANTOS, V. da S. Estudo do conteúdo de compostos cianogênicos em híbridos de mandioca da Família 2007. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 4., 2010, Cruz das Almas. [Anais...] Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2010. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 190). 1 CD-ROM. PDF. 043. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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27. | | BORGHETTI, R. A.; ALVES, F. Q. G.; DAVID, A. M. S. de S.; SANTANA, F. A. D.; SILVA, G. E. da; RODRIGUES, V. G. Avaliação da qualidade fisiológica de sementes de pinhão manso em função do período de colheita. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA EM PINHÃO MANSO, 1., 2009, Brasília, DF. Pesquisa, desenvolvimento e inovação: tecnologia para biocombústiveis: anais. São Paulo: ABPPM; Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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28. | | SILVEIRA, S. M. da; FONSECA, M. D.; OLIVEIRA, L. A. de; SANTANA, F. A.; ANDRADADE, M. V. S. de; SANTOS, V. da S. Avaliação do teor de composto cianogênicos em híbridos de mandioca. In: SEMINÁRIO ESTUDANTIL DE PESQUISA E EXTENSÃO, 7., 2010, Cruz das Almas. Política e ciência: realidades e possibilidades da pesquisa: Anais. Cruz das Almas: FAMAM, 2010. 249 p. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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29. | | SILVEIRA, S. M. da; VIANA, E. de S.; JESUS, J. L. de; FONSECA, M. D. da; SANTANA, F. A.; SACRAMENTO, C. K. do. Avaliação sensorial de geleia mista de araçá-boi com banana. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. pdf 2227 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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30. | | SANTANA, F. A.; OLIVEIRA, L. A. de; VIANA, E. de S.; SILVEIRA, S. M. da; SOUSA, M. R.; AMORIM, E. P. Avaliação da cor dos frutos de diferentes genótipos de bananeiras por colorimetro digital. In:CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. pdf 2378 Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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31. | | SANTANA, F. A.; OLIVEIRA, L. A. de; VIANA, E. de S.; SILVEIRA, A. P. P.; SEBASTIÃO DE OLIVEIRA E SILVA; AMORIM, E. P. Avaliação físico-química de frutos de diferentes variedades de bananeira. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 4., 2010, Cruz das Almas. [Anais...] Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2010. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 190). 1 CD-ROM. PDF. 041. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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32. | | SANTOS, A. de O.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; SANTANA, F. A.; SANTOS, V. da S.; OLIVEIRA, E. J. de. Avaliação da composição do amido de acessos do banco ativo de germoplasma de mandioca. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 5., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2011. 1 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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33. | | ALVES, S. T. L.; ALBUQUERQUE, H. Y. G. de; SANTANA, F. A. de; RIBEIRO, I. C. N. dos S.; LIMA NETO, F. P. Caracterização do porte, do hábito de crescimento e da precocidade de acessos de mangueira do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: SIMPÓSIO DA REDE DE RECURSOS GENÉTICOS VEGETAIS DO NORDESTE, 2., 2015, Fortaleza. Valorização e uso da plantas Caatinga. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical: Universidade Federal do Ceará, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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34. | | VIANA, E. de S.; SILVEIRA, F. G. F.; AMORIM, T. da S.; OLIVEIRA, L. A. de; SANTANA, F. A.; REINHARDT, D. H. Características físico-químicas de abacaxi 'Pérola' minimamente processada submetido a tratamentos com agentes antioxidantes e revestimentos comestíveis. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DO ABACAXI, 6., 2007, João Pessoa. [Anais...] João Pessoa: ISHS: CNPMF, 2007. p. 274. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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35. | | COELHO, W. C. P.; ALVES, S. T. L.; SANTANA, F. A. de; ALBUQUERQUE, H. Y. G. de; LIMA NETO, F. P. Caracterização das folhas, das inflorescências, do hábito de crescimento, da precocidade e do porte de acessos de mangueira do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: SIMPÓSIO DA REDE DE RECURSOS GENÉTICOS VEGETAIS DO NORDESTE, 2., 2015, Fortaleza. Valorização e uso da plantas Caatinga. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical: Universidade Federal do Ceará, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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37. | | SANTANA, F. A.; OLIVEIRA, L. A. de; VIANA, E. de S.; AMORIM, T. da S.; PASSOS, O. S.; SOARES FILHO, W. dos S. Caracterização físico-química de variedades de tangerina do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA TROPICAL, 3., 2009, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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38. | | SANTOS, A. de O.; OLIVEIRA, L. A. de; JESUS, J. L. de; SANTANA, F. A.; SANTOS, V. da S.; OLIVEIRA, E. J. de. Caracterização da composição do amido de acessos de mandioca. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 14.; FEIRA BRASILEIRA DA MANDIOCA, 1., 2011, Maceió. Mandioca: fonte de alimento e energia: anais. Maceió: ABAM: SBM, 2011. 1 CD ROM. Processamento e Agroindústria. Resumo n. 138. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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39. | | SANTANA, F. A.; SILVA, M. F. da; GUIMARÃES, J. K. F.; FERREIRA, M. F. da S.; PEREIRA, W. D.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de. Marker-assisted selection strategies for developing resistant soybean plants to cyst nematode. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 14, n. 3, p. 180-186, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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40. | | NEVES, G. de O.; OLIVEIRA, L. A. de; SANTOS, A. de O.; SANTANA, F. A.; VIANA, E. de S.; AMORIM, E. P. Teores de compostos bioativos e proteína em variedades de banana. In: REUNIÃO ANUAL DE CIÊNCIA, TECNOLOGIA, INOVAÇÃO E CULTURA NO RECÔNCAVO DA BAHIA - RECITEC RECÔNCAVO. 1., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, 2011. 1 CD-ROM. 2 p. Em paralelo aconteceram também os seguintes eventos: V Seminário de Pesquisa do Recôncavo da Bahia; V Seminário Estudantil de Pesquisa da UFRB; V Seminário da Pós-Graduação da UFRB; II Seminário Regional de Pesquisa da EBDA; 5ª Jornada... Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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Registros recuperados : 44 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
07/12/2018 |
Data da última atualização: |
10/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SANTANNA, S. A. C.; MARTINS, M. R.; GOULART, J. B.; ARAUJO, S. N.; ARAUJO, E. da S.; ZAMAN.; JANTALIA, C. P.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. |
Afiliação: |
UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; FAO, AUSTRIA; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB. |
Título: |
Biological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residuesin an Acrisol in SE Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Geoderma Regional, v.15, e00196, December 2018. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
nformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fertilizers owing to the avoid-ance of GHG emissions (360?944 CO2-equivalent ha?1yr?1) during Haber-Bosch process and also during trans-portation and application in thefields. The three green manure legumes provided significant higher cash crop(squash) yield compared to maize, indicating the direct economic benefit of BNF for organic farming. Morefield studies are needed to assess the dynamics of gaseous N losses from plant residues in other tropical biomes. Menosnformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fert... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Organic farming. |
Thesaurus NAL: |
Cover crops; Denitrification; Greenhouse gas emissions. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02759naa a2200277 a 4500 001 2100959 005 2019-01-10 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTANNA, S. A. C. 245 $aBiological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residuesin an Acrisol in SE Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $anformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fertilizers owing to the avoid-ance of GHG emissions (360?944 CO2-equivalent ha?1yr?1) during Haber-Bosch process and also during trans-portation and application in thefields. The three green manure legumes provided significant higher cash crop(squash) yield compared to maize, indicating the direct economic benefit of BNF for organic farming. Morefield studies are needed to assess the dynamics of gaseous N losses from plant residues in other tropical biomes. 650 $aCover crops 650 $aDenitrification 650 $aGreenhouse gas emissions 653 $aOrganic farming 700 1 $aMARTINS, M. R. 700 1 $aGOULART, J. B. 700 1 $aARAUJO, S. N. 700 1 $aARAUJO, E. da S. 700 1 $aZAMAN. 700 1 $aJANTALIA, C. P. 700 1 $aALVES, B. J. R. 700 1 $aBODDEY, R. M. 700 1 $aURQUIAGA, S. 773 $tGeoderma Regional$gv.15, e00196, December 2018.
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