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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/12/2018
Data da última atualização:  27/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARÔNIO, C. A.; BERNARDI, D.; NUNES, M. Z.; PASINATO, J.; GARCIA, F. R. M.; BOTTON, M.
Afiliação:  Cléber Antônio Barônio, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil; Daniel Bernardi, Dept of Entomology, Embrapa Clima Temperado, Pelotas, RS, Brasil; Marcelo Z. Nunes, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, BrasiL; J. Pasinato, Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul, Brasil; F. R. M. Garcia, Depto de Fitossanidade, Faculdade de Agronomia, Univ Federal de Pelotas, Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil; MARCOS BOTTON, CNPUV.
Título:  Bioassay method for toxicity studies of toxic bait formulations to Ceratitis capitata (Diptera: Tephritidae).
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, [online], dec. 2018.
DOI:  10.1007/s13744-018-0653-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of appropriate methodologies for bioassays is of paramount importance to study the methodological factors that may interfere in the experimental design. Thus, laboratory bioassays have become increasingly important for the determination of data that are realistic and replicable. The objective of the study was to develop a bioassay methodology with the ready-to-use toxic bait Success ? 0.02CB, 96 mg L−1 of spinosad, in adults of Ceratitis capitata (Wiedemann) as a study model. The insect origin laboratory population, LT 50= 11.16 h), time of toxic bait supply (4 h, LT 50= 16.85 h), food deprivation (12 h, LT 50= 15.55 h), and the adult age (5 days, LT 50= 35.31 h) of C. capitata showed higher susceptibility and a shorter LT 50 lethal time to the Success? 0.02CB toxic bait. However, the absence or presence of a food source (LT 50≈31.17 h) during the bioassay did not affect the susceptibility of C. capitata. Further, adults of C. capitata who were deprived and in the absence of a food source (artificial diet) had higher consumption of toxic baits (mg) during treatment exposure. The use of a 12-h deprivation period, toxic baits offered for 4 h, and absence of an artificial diet for adults of C. capitata at 5 days of age during the bioassay are considered adequate for evaluating formulations of toxic baits under laboratory conditions. Keywords: Toxicity, methodology, spinosad, Mediterranean fruit fly
Palavras-Chave:  Mediterranean fruit fly.
Thesaurus Nal:  Methodology; Spinosad; Toxicity.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189131/1/Baronio2018-Article-BioassayMethodForToxicityStudi.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18016 - 1UPCAP - DD18.02409
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  05/12/2018
Data da última atualização:  14/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  LELIS, G. R.; TAVERNARI, F. de C.; CALDERANO, A. A.; DALLA COSTA, F. A.; ALBINO, L. F. T.; ROSTAGNO, H. S.; BRITO, C. O.; ARAÚJO, V. A. G. de; RIBEIRO JÚNIOR, V.
Afiliação:  GUILHERME RODRIGUES LELIS, Vale Fertilizantes S/A.; FERNANDO DE CASTRO TAVERNARI, CNPSA; ARELE ARLINDO CALDERANO, UFV; FILIPE ANTONIO DALLA COSTA, UNESP/Jaboticabal; LUIZ FERNANDO TEIXEIRA ALBINO, UFV; HORÁCIO SANTIAGO ROSTAGNO, UFV; CLAUDSON O. BRITO, UFS; VAGNER A. G. de ARAÚJO, IFNMG/Januária; VALDIR RIBEIRO JÚNIOR, UFS.
Título:  Digestible threonine-to-lysine ratio in diets for brown egg-laying hens.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Applied Poultry Research, pfy 057, 2018.
DOI:  10.3382/japr/pfy057.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: he objective of this study was to evaluate the levels of digestible threonine to determine the ideal digestible threonine-to-lysine ratio in the diet of brown egg-laying hens aged 42?54 wk. A total of 270 Dekalb Brown hens were used in a Completely randomized design (5 treatments × 9 replicates × 6 birds = 270 birds). Five different ratios of digestible threonine-to-lysine were evaluated: 66% (0.435% Thr dig), 70%, 74%, 78%, and 82%. The diets were formulated to satisfy the animals? nutritional requirements and amino acid relationships (2,950 Kcal/Kg ME and 14.81% CP), with the exception of threonine and lysine. The ratio of digestible threonineto-lysine was obtained by L-Threonine (98%) supplementation in place of starch. Parameters such as feed intake (g/bird/d), egg production (%), egg weight (g), egg mass (g), feed (kg/dz and g/g), relative weight of egg components (% yolk, albumen, and eggshell), and weight gain (g) were evaluated. As a result, feed intake, egg weight, relative weight of egg components, and weight gain were found not to be influenced by the digestible threonine-to-lysine ratio used. Egg production, egg mass, and feed conversion (kg/dz and g/g) displayed a quadratic effect for the different ratios used. Based on the results, the digestible threonine-to-lysine ratio recommended in the diets of laying hens between 42 and 54 wk of age is 72%, which corresponds to 0.478% of digestible threonine or 460 mg/bird/d of digestible threonine.
Palavras-Chave:  Poedeira; Produção de ovos; Treonina.
Thesagro:  Dieta; Galinha Para Postura; Lisina; Ovo.
Thesaurus NAL:  Diet; Egg masses; Egg production; Laying hens; Lysine; Threonine.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA21514 - 1UPCAP - DD
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