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Registros recuperados : 197 | |
161. | | GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S.; LEAL, M. A. de A.; ABBOUD, A. C. de S.; ALMEIDA, D. L. de; DE-POLLI, H.; NEVES, M. C. P.; RIBEIRO, R. de L. D. Adubação verde no cultivo de hortaliças. In: LIMA FILHO, O. F. de; AMBROSANO, E. J.; ROSSI, F.; CARLOS, J. A. D. (Ed.). Adubação verde e plantas de cobertura no Brasil: fundamentos e prática. Brasília, DF: Embrapa, 2014. 241-267 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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162. | | GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S.; LEAL, M. A. de A.; ABBOUD, A. C. de S.; ALMEIDA, D. L. de; POLLI, H. de; NEVES, M. C. P.; RIBEIRO, R. de L. D. Adubação verde no cultivo de hortaliças. In: LIMA FILHO, O. F. de; AMBROSANO, E. J. WUTKE, E. B.; ROSSI, F.; CARLOS, J. A. D. (ed.). Adubação verde e plantas de cobertura no Brasil: fundamentos e prática. 2. ed. rev. e atual. Brasília, DF: Embrapa, 2023. v. 2 p. 265-291. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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164. | | SANTANNA, S. A. C.; MARTINS, M. R.; GOULART, J. B.; ARAUJO, S. N.; ARAUJO, E. da S.; ZAMAN.; JANTALIA, C. P.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. Biological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residuesin an Acrisol in SE Brazil. Geoderma Regional, v.15, e00196, December 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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166. | | BATISTA, N. da S.; FERREIRA, J. R.; LATAWIEC, A. E.; SILVA, C. S. R. de A. da; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; JESUS, E. da C.; ARAUJO, E. da S. O cultivo da mandioca em consórcio aumenta a eficiência do uso de área. In: ARAUJO, F. de C. D.; DIAS, A. (org.). Ensino, pesquisa e extensão em Agroecologia e Agricultura Orgânica: dez anos do Programa de Pós-Graduação em Agricultura Orgânica. Seropédica: PPGAO, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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167. | | ARAÚJO, E. da S.; ANDRELLO, A. C.; GUIMARÃES, M. de F.; APPOLONI, C. R.; PRADO, R. B.; COUTINHO, H. L. da; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R. Erosão do solo em um sistema de agricultura migratória na região serrana do estado do Rio de Janeiro. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2006. 4 p. Trabalho apresentado na XXVII Reunião Brasileira de Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas, XI Reunião Brasileira sobre Micorrizas, IX Simpósio Brasileiro de Microbiologia do Solo; VI Reunião Brasileira de Biologia do Solo, Bonito/MS,... Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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168. | | FERREIRA, P. F. A.; XAVIER, J. F.; BERTHOLOTO, D. M.; MELO, D. A. de; CORREIA, T. R.; COELHO, S. de M. de O.; SOUA, M. M. S. de; LEAL, M. A. de A.; ARAUJO, E. da S. Effect of composting on the microbiological and parasitic load in animal production wastes in Brazil. The International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, Available Online from 22 May 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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169. | | FERREIRA, P. F. A.; XAVIER, J. F.; BERTHOLOTO, D. M.; MELO, D. A. de; CORREIA, T. R.; COELHO, S. de M. de O.; SOUZA, M. M. S. de; LEAL, M. A. de A.; ARAUJO, E. da S. Effect of composting on the microbiological and parasitic load in animal production wastes in Brazil. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, v. 10, n. 3, p. 265-373-, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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170. | | GONÇALVES, V. B.; AQUINO, A. M. de; GUERRA, J. G. M.; RIBEIRO, R. de L. D.; ESPINDOLA, J. A. A.; ALVES, B. J. R.; URQUIAGA, S.; ARAUJO, E. da S. Eficiência da transferência de N da palha de adubos verdes no processo de vermicompostagem e sua contribuição para mudas de hortaliças. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DOBEREINER, 9., 19 a 23 de outubro de 2009. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2009 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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171. | | DALLA CHIEZA, E.; ARAUJO, E. da S.; ESPINDOLA, J. A. A.; LEAL, M. A. de A.; ROUWS, J. R. C.; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M.; ALVES, B. J. R. Marcação de leguminosas com 15N para estudos da dinâmica de N, derivado de adubo verde, no sistema solo-planta. Seropédica: Embrapa Agrobiologia 2011. (Embrapa Agrobiologia. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 72). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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173. | | GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S.; LEAL, M. A. de A.; UZEDA, M. C.; AZEVEDO, M. dos S. F. R. de; ZONTA, E.; RIBEIRO, R. de L. D.; ALMEIDA, D. L. Manejo da fertilidade do solo na agricultura orgânica. In: FREIRE, L. R. (Coord.). Manual de calagem e adubação do Estado do Rio de Janeiro. Brasília, DF: Embrapa; Seropédica: Universidade Rural, 2013. Cap. 9, p. 189-196. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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174. | | LEAL, M. A. de A.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M.; ABBOUD, A. C. de S.; RIBEIRO, R. de L. D. de; ALMEIDA, D. L. Manejo do solo em cultivos orgânicos ou em transição agroecológica. In: BERTOL, I.; DE MARIA, I. C.; SOUZA, L. da S. Manejo e conservação do solo e da água. 1. ed. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2019. p.799-841 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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175. | | OLIVEIRA, F. F. de; GUERRA, J. G. M.; ALMEIDA, D. L. de; RIBEIRO, R. de L. D.; ESPINDOLA, J. A. A.; AZEVEDO, M. dos S. F. R. de; ARAUJO, E. da S. Efeito de cobetura morta com palhadas de gramíneas e leguminosas sobre o controle de vegetação espontânea no cultivo da alface, sob manejo orgânico. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2010. (Embrapa Agrobiologia. Boletim de Pesqusa e Desenvolvimento, 64). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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176. | | UZEDA, M. C.; FIDALGO, E. C. C.; AMANCIO, C. O. da G.; ALMEIDA, E. C.; AGLIO, M. L. D.; RUMJANEK, N. G.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M. Construção coletiva de princípios agroecológicos voltados à consolidação de paisagens sustentáveis no assentamento São José da Boa Morte (Cachoeiras de Macacu/ RJ). In: ENCONTRO CIENTÍFICO DO PARQUE ESTADUAL DOS TRÊS PICOS, 2. , 2012, Cachoeiras de Macacu, RJ. Resumos... Rio de Janeiro: INEA, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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177. | | OLIVEIRA, E. A. G. de; RIBEIRO, R. de L. D.; LEAL, M. A. de A.; GUERRA, J. G. M.; ARAUJO, E. da S.; ESPINDOLA, J. A. A.; ROCHA, M. dos S.; BASTOS, T. C.; SAITER, O. Compostos orgânicos fermentados tipo bokashi obtidos com diferentes materiais de origem vegetal e diferentes formas de inoculação visando sua utilização no cultivo de hortaliças. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2014. 32 P. (Embrapa Agrobiologia. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 98). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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178. | | SANTOS, G. R. M.; FERNANDES, S. S. L.; MOITINHO, M.; PADOVAN, M. P.; SILVA, G. B. F.; XAVIER, G. R.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAÚJO, E. da S. Avaliação de estirpes de rizóbio, pré-selecionadas, quanto à produção de biomassa de feijão de porco em Dourados, MS. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 2., 2009, Curitiba. Agricultura familiar e camponesa experiências passadas e presentes construindo um futuro sustentável: anais. Curitiba: ABA: SOCLA, 2009. p. 01619-01623 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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179. | | SANTOS, G. R. M.; FERNANDES, S. S. L.; MOITINHO, M.; PADOVAN, M. P.; SILVA, G. B. F.; XAVIER, G. R.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S. Avaliação de estirpes de rizóbio, pré-selecionado, quanto à produção de Biomassa de feijão de porco em dourados, MS In:CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 2., 09 a 12 de novembro de 2009, Curitiba. Agricultura familiar e camponesa: experiências passadas e presentes construindo um futuro sustentável: trabalhos... Curitiba: ABA: SOCLA, 2009. 01 p.01619-01623 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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180. | | CAMPOS, D. V. B. de; FIGUEIREDO, M. A.; SILVA, Q. C. de A. V. da; REIS, T. L. dos D. dos; PINHEIRO, E. F. M.; MOURA, F. J.; ARAUJO, E. da S. Avaliação do milho cultivado em vasos adubado com fertilizantes à base de biocarvão. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE CIÊNCIA DO SOLO, 23.; CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 38., 2023, Florianópolis. Anais [...]. Florianópolis: Epagri, 2023. p. 890. Ref. ID 581. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 197 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
07/12/2018 |
Data da última atualização: |
10/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SANTANNA, S. A. C.; MARTINS, M. R.; GOULART, J. B.; ARAUJO, S. N.; ARAUJO, E. da S.; ZAMAN.; JANTALIA, C. P.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. |
Afiliação: |
UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; FAO, AUSTRIA; CLAUDIA POZZI JANTALIA, CNPAB; BRUNO JOSE RODRIGUES ALVES, CNPAB; ROBERT MICHAEL BODDEY, CNPAB; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB. |
Título: |
Biological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residuesin an Acrisol in SE Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Geoderma Regional, v.15, e00196, December 2018. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
nformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fertilizers owing to the avoid-ance of GHG emissions (360?944 CO2-equivalent ha?1yr?1) during Haber-Bosch process and also during trans-portation and application in thefields. The three green manure legumes provided significant higher cash crop(squash) yield compared to maize, indicating the direct economic benefit of BNF for organic farming. Morefield studies are needed to assess the dynamics of gaseous N losses from plant residues in other tropical biomes. Menosnformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fert... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Organic farming. |
Thesaurus NAL: |
Cover crops; Denitrification; Greenhouse gas emissions. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02759naa a2200277 a 4500 001 2100959 005 2019-01-10 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTANNA, S. A. C. 245 $aBiological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residuesin an Acrisol in SE Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $anformation is lacking concerning the contribution of green manure legumes to N2O emissionsfrom tropicalsoils.In a three-yearfield study, we measured the N accumulation and the N2fixation by three green manure legumesand the effects of their residues on N2O production from a tropical soil (Haplic Acrisol) under an organic farmingsystem. The legumes were jack bean (Canavalia ensiformisL.), velvet bean [Mucuna pruriens(L.) DC] and sunnhemp (Crotalaria junceaL.), which were mown atthe late pod-filling stage. The N accumulation in residues variedsubstantially among the legumetypes and the growing seasons(78?422 kg ha?1). The contribution of N2fixationto legume residues, expressed as the proportion of N in plant derived from air (%Ndfa), was relatively low in thefirst year (23?36%) and increased significantly in the following two years (46?85%). The highest amount of N2fixed was in the residues of jack bean, reaching 360 kg N ha?1. The residue of this legume and that of velvetbean caused the highest mean annual soil N2O emissions (3.78 and 3.29 kg N2O-N ha?1, respectively). Themean percentage of N lost as N2O derived from residues was not significantly affected by legume type, rangingfrom 0.58% (sunn hemp) to 0.72% (velvet bean). These percentages were below the default IPCC emission factorof 1% for N additions from plant residue or from synthetic fertilizers. We also showed that N in legume residuesderived from BNF offers an important environmental advantage over synthetic N fertilizers owing to the avoid-ance of GHG emissions (360?944 CO2-equivalent ha?1yr?1) during Haber-Bosch process and also during trans-portation and application in thefields. The three green manure legumes provided significant higher cash crop(squash) yield compared to maize, indicating the direct economic benefit of BNF for organic farming. Morefield studies are needed to assess the dynamics of gaseous N losses from plant residues in other tropical biomes. 650 $aCover crops 650 $aDenitrification 650 $aGreenhouse gas emissions 653 $aOrganic farming 700 1 $aMARTINS, M. R. 700 1 $aGOULART, J. B. 700 1 $aARAUJO, S. N. 700 1 $aARAUJO, E. da S. 700 1 $aZAMAN. 700 1 $aJANTALIA, C. P. 700 1 $aALVES, B. J. R. 700 1 $aBODDEY, R. M. 700 1 $aURQUIAGA, S. 773 $tGeoderma Regional$gv.15, e00196, December 2018.
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