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Registros recuperados : 197 | |
82. | | ROCHA, M. V. de C.; ESPINDOLA, J. A. A.; MORENO, S. C.; ROCHA, A. C. D. R.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M. Cultivo de brócolis em sucessão ao milho consorciado com adubos verdes, sob manejo orgânico. In: ARAUJO, F. de C. D.; DIAS, A. (org.). Ensino, pesquisa e extensão em Agroecologia e Agricultura Orgânica: dez anos do Programa de Pós-Graduação em Agricultura Orgânica. Seropédica: PPGAO, 2022. p. 33-43 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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83. | | SANTOS, G. de F.; SOUZA, M. O. de; GOULART, J. M.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A. Cultivo orgânico de rúcula associado a diferentes aplicações de fertilizantes orgânico. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 20., 2020, Seropédica. Inteligência artificial: a nova fronteira da ciência brasileira: impactos para a agricultura sustentável. Resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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84. | | SILVA, J. F. M.; SILVA, V. B. de S.; EVARISTO, A. M. T.; ARAUJO, E. da S.; SOUZA, L. R.; SANAVRIA, A. Cultivo e peletização de Moringa oleifera para uso na alimentação animal na Fazendinha Agroecológica km 47 em Seropédica, Rio de Janeiro. Cadernos de Agroecologia, v. 15, n. 2, 2020. Anais do XI Congresso Brasileiro de Agroecologia, São Cristóvão, Sergipe. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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85. | | CUNHA, P. E. D. da; ESPINDOLA, J. A. A.; GUERRA, J. G. M.; DIAS, A.; PEREIRA, B. de C. J.; ARAUJO, E. da S. Controle de vegetação espontânea em sistema de plantio direto sobre manejo orgânico de produção. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 22., 2022, Seropédica. Bicentenário da Independência: 200 anos de ciência, tecnologia e inovação no Brasil: caderno de resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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86. | | ROCHA, A. A.; ARAÚJO, S. N. de; COSTA, L. S.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S. Efeito da adubação orgânica nitrogenada de diferentes fontes sobre o desempenho agronômico do Feijão-Vagem In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 15., 2015, Seropédica. Solo, Ciência e vida: caderno de resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2015 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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87. | | DECO, T. A.; MEIRELES, I. P.; SILVA, B. F.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S. Dupla inoculação de sementes de feijão-de-porco e mucuna cinza com estirpes de rizóbio e fungos micorrizicos arbusculares (FMAs). In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 12., 2012. Economia verde, sustentabilidade e erradicação da pobreza: caderno de resumos. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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88. | | ROCHA, A. A.; DECO, T. A. de; ALONSO, G. M. M.; BERBARA, R. L. L.; GUERRA, J. G. M.; SAGGIN JUNIOR, O. J.; ARAUJO, E. da S. Dupla inoculação de sementes de feijão-de-porco com rizóbios e fungos micorrízicos arbusculares. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 31.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 15.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 13.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 10., 2014, Araxá. Fertilidade e biologia do solo: integração e tecnologias para todos: anais. Araxá: Núcleo Regional Leste da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014. FertBio 2014. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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89. | | SILVA, C. F. da; PAREDES, D. da S.; GUIMARÃES, A. P.; ARAUJO, E. da S.; URQUIAGA, S.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M. Comparação entre duas técnicas de marcação com 15N para avaliação do N residual subterrâneo da soja. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 29.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 13.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 11.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 8., 2010, Guarapari. Fontes de nutrientes e produção agrícola: modelando o futuro: anais. Viçosa: SBCS, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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90. | | ARAUJO, E. da S.; MARSOLA, T.; MIYAZAWA, M.; SOARES, L. H. de B.; URQUIAGA, S.; BODDEY, R. M.; ALVES, B. J. R. Calibração de câmara semiaberta estática para quantificação de amônia volatilizada do solo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 44, n. 7, p. 769-776, jul. 2009. Título em inglês: Calibration of a semi-opened static chamber for the quantification of volatilized ammonia from soil. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Unidades Centrais. |
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91. | | PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S. Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production. Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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92. | | NOSOLINE, S. N.; PAULO, F. S. de; LIMA, A. P. de; LEITE, J.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M.; RUMJANEK, N. G.; XAVIER, G. R. Caracterização morfocultural de bactérias isoladas de nódulos de espécies de Crotalária. Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2010. (Embrapa Agrobiologia. Documentos, 276) Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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93. | | GOULART, J. M.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S.; ABBOUD, A. C. de S.; CARMO, M. G. F. do. Características produtivas de diferentes variedades de tomate, sob manejo orgânico de produção. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 19, 2019, Seropédica, RJ. Bioeconomia, diversidade e riqueza para o desenvolvimento sustentável. Caderno de resumos... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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94. | | FIGUEIREDO, M. A.; SILVA, C. dos S.; LIMA, F. L. de O.; CAMPOS, D. V. B. de; MATTOS, B. B.; BIANCHI, S. R.; ARAUJO, E. da S. Liberação de potássio a partir de fertilizantes organominerais e minerais em condições de laboratório. In: SEMINÁRIO PIBIC EMBRAPA SOLOS, 2019-2020, Rio de Janeiro. Seminário Pibic Embrapa Solos 2019/2020. Rio de Janeiro: Embrapa Solos, 2021. E-book. (Embrapa Solos. Documentos, 219). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Solos. |
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95. | | CARVALHO, J. F.; GOLÇALVES, E. A.; RIBEIRO, R. de L. D.; RUMJANEK, N. G.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M. Introdução e seleção de cultivares geneticamente melhoradas de feijão-caupi para sistemas orgânicos de produção no estado do Rio de Janeiro. In: SEMANA CIENTÍFICA JOHANNA DÖBEREINER, 10., 18 a 24 de outubro de 2010, Seropédica. Ciência para o Desenvolvimento Sustentável: anais... Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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96. | | CARVALHO, E. de M. L.; REIS, R. C.; BORGES, V. P.; LEDO, C. A. da S.; ARAÚJO, E. da S.; DANTAS, J. L. L. Physicochemical and sensory properties of papaya fruits of elite lines and hybrids. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 41, n. 1, p. 121-130, jan./fev. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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97. | | URQUIAGA, S.; JANTALIA, C. P.; ZOTARELLI, L.; ARAÚJO, E. da S.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; CABEZAS, W. L.; SANTOS, H. P. dos; TORRES, E. Nitrogen dynamics in soybean based crop rotations under conventional and zero tillage in Brazil. In: INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCY. Management practices for improving sustainable crop production in tropical acid soils. Vienna: IAEA, 2006. p. 13-46. (Proceedings Series). Parceria: Universidade Federal de Uberlândia, Embrapa Trigo. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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99. | | CORDEIRO, A. A. S.; RODRIGUES, M. B.; GONÇALVES JUNIOR, M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAUJO, E. da S.; GUERRA, J. G. M. Organic cabbage growth using green manure in pre-cultivation and organic top dressing fertilization. Horticultura Brasileira, v. 36, n. 4, p. 515-520, 2018, October-December, 2018 Título em Português: Cultivo do repolho com adubação verde em pré-cultivo e adubação orgânica em cobertura Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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100. | | DIAS, A.; ARAUJO, E. da S.; ARAUJO, F. de C. D.; GUERRA, J. G. M.; ALMEIDA, L. H. M. de; FONSECA, M. F. de A. Experiências inovadoras de ensino no programa de pós-graduação em agricultura orgânica. In: ARAUJO, F. de CA. D.; DIAS, A. (org.). Ensino, pesquisa e extensão em agroecologia e agricultura orgânica: dez anos do Programa de Pós-Graduação em Agricultura Orgânica. Seropédica: PPGAO, 2022. p. 343-355 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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Registros recuperados : 197 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
13/09/2023 |
Data da última atualização: |
29/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
PIAN, L. B.; GUERRA, J. G. M.; BERBARA, R. L. L.; JESUS, M. S. C. de; BARBOSA JUNIOR, J.; ARAUJO, E. da S. |
Afiliação: |
LIVIA BISCHOF PIAN, Association SFCOLAB - Collaborative Laboratory for Digital Innovation in Agriculture, Torres Vedras, Portugal; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RICARDO LUIS LOURO BERBARA, UFRRJ; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; JOSÉ BARBOSA JUNIOR, UFRRJ; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB. |
Título: |
Characterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Organic Agriculture, v. 13, p. 461-481, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and vegetable productivity. The brewery residue showed the most prominent fermentation quality, nutrient content, and N availability. The addition of 30% coffee husk resulted in agronomic performance and nutrient accumulation in arugula and lettuce plants similar to the standard compost. The study demonstrates the potential of raw materials to produce fermented composts with fermentative and nutritional quality that result in vegetable grow and soil quality. MenosFermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and v... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bokashi; Effective microorganism; Fermentation pathways. |
Thesagro: |
Fermentação; Fertilizante; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Fermentation; Organic fertilizers; Soil quality. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02876naa a2200301 a 4500 001 2156978 005 2023-09-29 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s13165-023-00439-0$2DOI 100 1 $aPIAN, L. B. 245 $aCharacterization, nitrogen availability, and agronomic efficiency of fermented composts in organic vegetable production.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aFermented composts obtained from a mixture of raw materials and a microbial inoculant, known as ?bokashi,? are alternatives used by many farmers worldwide. We evaluated the chemical composition, fermentation pathways, N availability, and agronomic efficiency of fermented compost obtained from different plant-based raw materials. The standard compost formulation composition was 60% wheat bran and 40% castor bean bran; this formulation gradually replaced wheat bran by the coffee husk, brewery residue, and elephant grass bran, and leguminous bran replaced castor bean bran. Incubation tests evaluated nutrient content (C, N, P, K, Ca, Mg), pH, electrical conductivity, and fermentation pathways (by the organic acids lactic, acetic, propanoic, butyric, and ethanol). A bioassay in greenhouse conditions accessed N availability. Additionally, a field experiment evaluated the agronomic efficiency of 5 formulations and 4 doses (0 to 400 kg N ha?1) in successive vegetable production. The formulations with a balanced C/N ratio could combine desirable fermentative and nutritional characteristics with good N availability and plant growth. Some formulations drastically changed the compost characteristics, especially the complete replacement of wheat bran for coffee husk and elephant grass, which presented undesirable fermentation pathways. Leguminous bran maintained the fermentative quality and increased the soil?s biological activity but decreased the nutrient content, N availability, and vegetable productivity. The brewery residue showed the most prominent fermentation quality, nutrient content, and N availability. The addition of 30% coffee husk resulted in agronomic performance and nutrient accumulation in arugula and lettuce plants similar to the standard compost. The study demonstrates the potential of raw materials to produce fermented composts with fermentative and nutritional quality that result in vegetable grow and soil quality. 650 $aFermentation 650 $aOrganic fertilizers 650 $aSoil quality 650 $aFermentação 650 $aFertilizante 650 $aSolo 653 $aBokashi 653 $aEffective microorganism 653 $aFermentation pathways 700 1 $aGUERRA, J. G. M. 700 1 $aBERBARA, R. L. L. 700 1 $aJESUS, M. S. C. de 700 1 $aBARBOSA JUNIOR, J. 700 1 $aARAUJO, E. da S. 773 $tOrganic Agriculture$gv. 13, p. 461-481, 2023.
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