|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
21/06/1999 |
Data da última atualização: |
05/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
SILVA, F. V. da; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. |
Afiliação: |
FERNANDO VITORINO DA SILVA, USP; GILBERTO BATISTA DE SOUZA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE. |
Título: |
Utilização de sistemas de análise por injeção em fluxo em laboratório de nutrição animal: sistema polivalente para determinação multielementar em plantas. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
São Carlos, SP: EMBRAPA-CPPSE, 1998. |
Páginas: |
30 p. |
Série: |
(Embrapa-CPPSE. Boletim de pesquisa, 3). |
ISSN: |
0104-7701 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Materiais e métodos; Soluções; Sistema polivalente por injeção em fluxo; Procedimento; Resultados e discussões; Aspectos específicos dos procedimentos analíticos; Avaliação do efeito de interferentes; Aplicações analíticas |
Palavras-Chave: |
Analitical chemistry; Química analítica; Spectrophotometry. |
Thesagro: |
Espectrofotometria; Nutrição Animal. |
Thesaurus Nal: |
animal nutrition. |
Categoria do assunto: |
-- W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPPSE/12340/1/PROCIBP3ARAN1998.00110.pdf
|
Marc: |
LEADER 01024nam a2200241 a 4500 001 1044396 005 2023-05-05 008 1998 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0104-7701 100 1 $aSILVA, F. V. da 245 $aUtilização de sistemas de análise por injeção em fluxo em laboratório de nutrição animal$bsistema polivalente para determinação multielementar em plantas. 260 $aSão Carlos, SP: EMBRAPA-CPPSE$c1998 300 $a30 p. 490 $a(Embrapa-CPPSE. Boletim de pesquisa, 3). 520 $aMateriais e métodos; Soluções; Sistema polivalente por injeção em fluxo; Procedimento; Resultados e discussões; Aspectos específicos dos procedimentos analíticos; Avaliação do efeito de interferentes; Aplicações analíticas 650 $aanimal nutrition 650 $aEspectrofotometria 650 $aNutrição Animal 653 $aAnalitical chemistry 653 $aQuímica analítica 653 $aSpectrophotometry 700 1 $aSOUZA, G. B. de 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
20/10/2011 |
Data da última atualização: |
14/09/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ARAÚJO, A. J. de B.; VANDERLINDE, R.; LIMA, L. L. de A.; PEREIRA, G. E. |
Afiliação: |
Ana Julia de Brito Araújo, UNEB; REGINA VENDERLINDE, UCS; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, UFPE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV. |
Título: |
Characterization of aromatic profiles in brazilian tropical wines determined by gas chromatography and multivariate statistical analysis. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF THE GROUP OF INTERNATIONAL EXPERTS OF VITIVINICULTURAL SYSTEMS FOR COOPERATION, 17., 2011, Asti-Alba, Italy. Proceedings... [S.l.]: Le Progrès Agricole et Viticole, 2011. |
Páginas: |
p. 49-51. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Resumo. |
Conteúdo: |
Tropical wines have been produced in Thailand, India, Venezuela and mainly in Northeastem Brazil. In Brazil, this activity started twenty-five years ago and has been studied only in the last years. In this Brazilian Area, between 8_90 parallel of the South Hemisphere, it is possible to have two or three harvests per year due to the high temperatures (annual average temperature of 26 "C), high luminosity and use of irrigation. Analytical composition of grapes and wines can vary strongly according to harvest date into a year, (wines elaborated in the first or second semester). The aim of this work was to determine metabolic fingerprints of white and red wines from two vintages of 2009, according to their aromatic profile, using gas chromatographyand multivariate statistical analyses. Wines were elaborated by traditional methods, in stainless steel tanks of 200 L, by controlling fermentations temperature for red and white wines and using antioxidants. After stabilization and bottling, wines were analyzed in triplicate using gas chromatography with flame ionization detecto r (OC-FID). PCA multivariate statistical analysis was applied on aromatic compounds data to discriminate between wine type and month of winemaking, and different clustering were formed. White and red tropical wines presented different aromatic compound concentrations; higher alcohols were more efficient to separate wine samples than volatile esters. |
Palavras-Chave: |
Análise estatística multivariada; Brasil; Cromatrografia; Cromatrografia gasosa; Perfil aromático; Vinho tropical. |
Thesagro: |
Aroma; Cromatografia Gasosa; Enologia; Estatística; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49475/1/GIESCO-p49.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130947/1/45765.pdf
|
Marc: |
LEADER 02518nam a2200325 a 4500 001 1908740 005 2016-09-14 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aARAÚJO, A. J. de B. 245 $aCharacterization of aromatic profiles in brazilian tropical wines determined by gas chromatography and multivariate statistical analysis. 260 $aIn: INTERNATIONAL SYMPOSIUM OF THE GROUP OF INTERNATIONAL EXPERTS OF VITIVINICULTURAL SYSTEMS FOR COOPERATION, 17., 2011, Asti-Alba, Italy. Proceedings... [S.l.]: Le Progrès Agricole et Viticole$c2011 300 $ap. 49-51. 500 $aResumo. 520 $aTropical wines have been produced in Thailand, India, Venezuela and mainly in Northeastem Brazil. In Brazil, this activity started twenty-five years ago and has been studied only in the last years. In this Brazilian Area, between 8_90 parallel of the South Hemisphere, it is possible to have two or three harvests per year due to the high temperatures (annual average temperature of 26 "C), high luminosity and use of irrigation. Analytical composition of grapes and wines can vary strongly according to harvest date into a year, (wines elaborated in the first or second semester). The aim of this work was to determine metabolic fingerprints of white and red wines from two vintages of 2009, according to their aromatic profile, using gas chromatographyand multivariate statistical analyses. Wines were elaborated by traditional methods, in stainless steel tanks of 200 L, by controlling fermentations temperature for red and white wines and using antioxidants. After stabilization and bottling, wines were analyzed in triplicate using gas chromatography with flame ionization detecto r (OC-FID). PCA multivariate statistical analysis was applied on aromatic compounds data to discriminate between wine type and month of winemaking, and different clustering were formed. White and red tropical wines presented different aromatic compound concentrations; higher alcohols were more efficient to separate wine samples than volatile esters. 650 $aGrapes 650 $aAroma 650 $aCromatografia Gasosa 650 $aEnologia 650 $aEstatística 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aAnálise estatística multivariada 653 $aBrasil 653 $aCromatrografia 653 $aCromatrografia gasosa 653 $aPerfil aromático 653 $aVinho tropical 700 1 $aVANDERLINDE, R. 700 1 $aLIMA, L. L. de A. 700 1 $aPEREIRA, G. E.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|