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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
22/05/2014 |
Data da última atualização: |
26/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, M. dos S.; SILANI, I. de S. V.; TOALDO, I. M.; CORREA, L. C.; BIASOTO, A. C. T.; PEREIRA, G. E.; BORDIGNON-LUIZ, M. T.; NINOW, J. L. |
Afiliação: |
MARCOS DOS SANTOS LIMA, Instituto Federal do Sertão Pernambucano, Campus Petrolina; IGOR DE SOUZA VERAS SILANI, Instituto Federal do Sertão Pernambucano, Campus Petrolina; ISABELA MAIA TOALDO, Universidade Federal de Santa Catarina; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; MARILDE T. BORDIGNON-LUIZ, Universidade Federal de Santa Catarina; JORGE LUIZ NINOW, Universidade Federal de Santa Catarina. |
Título: |
Phenolic compounds, organic acids and antioxidant activity of grape juices produced from new Brazilian varieties planted in the Northeast Region of Brazil. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 161, p. 94-103, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The phenolic compounds, organic acids and the antioxidant activity were determined for grape juice samples from new Brazilian varieties grown in the Sub-middle São Francisco Valley in the Northeast Region of Brazil. The results showed that the Brazilian grape juices have high antioxidant activity, which was significantly correlated with the phenolic compounds catechin, epicatechin gallate, procyanidin B1, rutin, gallic acid, caffeic acid, p-coumaric acid, pelargonidin-3-glucoside, cyanidin-3-glucoside, cyaniding-3,5-diglucoside and delphinidin-3-glucoside. The produced juice samples showed higher concentrations of trans-resveratrol than those observed in juices made from different varieties of grapes from traditional growing regions. Organic acids concentrations were similar to those of juices produced from other classical varieties. It was demonstrated that it is possible to prepare juices from grapes of new varieties grown in the Northeast of Brazil containing a high content of bioactive compounds and typical characteristics of the tropical viticulture practised in the Sub-middle São Francisco Valley. |
Palavras-Chave: |
Àcidos orgânicos; Compostos bioativos; Compostos fenólicos; Nordeste; Northeast Region of Brazil; Região Nordeste do Brasil; Suco de uva. |
Thesagro: |
Antioxidante; Composto fenolico; Suco; Uva; Viticultura. |
Thesaurus Nal: |
Antioxidant activity; Grape juice; Grapes; Phenolic compounds; Viticulture. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105254/1/Aline-Camarao-2014.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registros recuperados : 16 | |
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8. | | CARVALHO, D. F. de; DURIGON, V. L.; ANTUNES, M. A. H.; ALMEIDA, W. S. de; OLIVEIRA, P. T. S. Predicting soil erosion using Rusle and NDVI time series from TM Landsat 5. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 3, p. 215-224, mar. 2014. Título em português: Predição da erosão do solo com uso da Rusle e séries temporais de NDVI do Landsat 5 TM.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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10. | | HOTT, M. C.; CARVALHO, L. M. T. de; ANTUNES, M. A. H.; ALVES, H. M. R.; ROCHA, W. S. D. da. Estimativa de expoentes de Hurst para séries temporais de imagens NDVI / MODIS em regiões de pastagens da Zona da Mata de Minas Gerais. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 17., 2015, João Pessoa. Anais... São José dos Campos: INPE, 2015. p. 4065-4072 , 2015Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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12. | | MACEDO, P. S. M.; OLIVEIRA, P. T. S.; ANTUNES, M. A. H.; DURIGON, V. L.; FIDALGO, E. C. C.; CARVALHO, D. F. de. New approach for obtaining the C-factor of RUSLE considering the seasonal effect of rainfalls on vegetation cover. International Soil and Water Conservation Research, v. 9, n. 2, p. 207-216, Jun. 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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13. | | OLIVEIRA, L. M. T.; FRANÇA, G. B.; NICÁCIO, R. M.; ANTUNES, M. A. H.; COSTA, T. C. C.; TORRES JR. A. R.; FRANÇA, J. R. A. A study of the El Niño-Southern Oscillation influence on vegetation indices in Brazil using time series analysis from 1995 to 1999. International Journal of Remote Sensing, Basingstoke, v. 31, n. 2, p. 423-437, 2010.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. | | HOTT, M. C.; CARVALHO, L. M. T. de; ANTUNES, M. A. H.; SANTOS, P. A. dos; ARANTES, T. B.; RESENDE, J. C. de; ROCHA, W. S. D. da. Vegetative growth of grasslands based on hyper-temporal NDVI data from the Modis sensor. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 51, n. 7, p. 858-868, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite; Embrapa Unidades Centrais. |
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15. | | PINHEIRO, H. S. K.; BARBOSA, T. P. R.; ANTUNES, M. A. H.; CARVALHO, D. C. de; NUMMER, A. R.; CARVALHO JUNIOR, W. de; CHAGAS, C. da S.; FERNANDES-FILHO, E. I.; PEREIRA, M. G. Assessment of phytoecological variability by red-edge spectral indices and soil-landscape relationships. Remote Sensing, v. 11, n. 20, 2448, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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16. | | HOTT, M. C.; MORAS FILHO, L. O.; FONTES, M. A. L.; PEREIRA, A. A. S.; NOGUEIRA, C. de O. G.; CARVALHO, L. M. T. de; BORGES, L. A. C.; RESENDE, J. C. de; ANTUNES, M. A. H. Public Use and Landscape Analysis in the Serra da Canastra National Park, Brazil: A Geospatial Approach. Natural Resources, v. 7, p. 93-101, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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