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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
07/05/2019 |
Data da última atualização: |
12/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LACERDA, M. C.; NASCENTE, A. S.; PEREIRA, E. T. L. |
Afiliação: |
MABIO CHRISLEY LACERDA, CNPAF; ADRIANO STEPHAN NASCENTE, CNPAF; ERICK T. L. PEREIRA, UniEvangélica, Anápolis-GO. |
Título: |
Adubação nitrogenada afeta a produtividade e a qualidade comercial de grãos do feijoeiro em sistema plantio direto. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Revista de Ciências Agrárias, v. 42, n. 2, p. 369-378, 2019. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo desse trabalho foi determinar o efeito de doses e épocas de aplicação de N nos parâmetros produtivos e na qualidade comercial de grãos de cultivares de feijoeiro. Foram conduzidos dois experimentos em condições de campo na safra de inverno de 2015. No primeiro, foi utilizado o esquema fatorial 2 x 2 x 7. Os tratamentos foram compostos por duas cultivares (BRS 104 e BRS Estilo), duas épocas de aplicação de N (semeadura e cobertura) com sete doses de N (0, 25, 50, 75, 100, 125 e 150 kg ha-1). No segundo, o delineamento foi fatorial 2 x 5. Os tratamentos foram as mesmas cultivares e cinco manejos de N (100 kg ha-1 de N na semeadura e 0 kg ha-1 em cobertura, 75 kg ha-1 de N na semeadura e 25 kg ha-1 em cobertura, 50 kg ha-1 de N na semeadura e 50 kg ha-1 em cobertura, 25 kg ha-1 de N na semeadura e 75 kg ha-1 em cobertura, e 0 kg ha-1 de N na semeadura e 100 kg ha-1 em cobertura). Doses crescentes de N proporcionam incrementos no número de vagens por planta e na produtividade de grãos da cultivar FC 104 quando aplicado na semeadura ou em cobertura e proporcionam incrementos no número de vagens por planta e na produtividade de grãos da cultivar BRS Estilo quando aplicado todo em cobertura, e proporcionam incrementos na qualidade comercial de grãos do feijoeiro das cultivares BRS Estilo e BRS FC 104. A aplicação de 100 kg ha-1 de N em cobertura proporciona maior massa de 100 grãos, produtividade e qualidade comercial dos grãos das cultivares BRS FC 104 e BRS Estilo. |
Thesagro: |
Adubação; Época de Aplicação; Feijão; Fertilizante; Fertilizante Nitrogenado; Phaseolus Vulgaris; Plantio Direto. |
Thesaurus Nal: |
Beans; Fertilizer application; No-tillage. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197020/1/CNPAF-2019-rca.pdf
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Marc: |
LEADER 02321naa a2200265 a 4500 001 2108794 005 2020-02-12 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLACERDA, M. C. 245 $aAdubação nitrogenada afeta a produtividade e a qualidade comercial de grãos do feijoeiro em sistema plantio direto.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aO objetivo desse trabalho foi determinar o efeito de doses e épocas de aplicação de N nos parâmetros produtivos e na qualidade comercial de grãos de cultivares de feijoeiro. Foram conduzidos dois experimentos em condições de campo na safra de inverno de 2015. No primeiro, foi utilizado o esquema fatorial 2 x 2 x 7. Os tratamentos foram compostos por duas cultivares (BRS 104 e BRS Estilo), duas épocas de aplicação de N (semeadura e cobertura) com sete doses de N (0, 25, 50, 75, 100, 125 e 150 kg ha-1). No segundo, o delineamento foi fatorial 2 x 5. Os tratamentos foram as mesmas cultivares e cinco manejos de N (100 kg ha-1 de N na semeadura e 0 kg ha-1 em cobertura, 75 kg ha-1 de N na semeadura e 25 kg ha-1 em cobertura, 50 kg ha-1 de N na semeadura e 50 kg ha-1 em cobertura, 25 kg ha-1 de N na semeadura e 75 kg ha-1 em cobertura, e 0 kg ha-1 de N na semeadura e 100 kg ha-1 em cobertura). Doses crescentes de N proporcionam incrementos no número de vagens por planta e na produtividade de grãos da cultivar FC 104 quando aplicado na semeadura ou em cobertura e proporcionam incrementos no número de vagens por planta e na produtividade de grãos da cultivar BRS Estilo quando aplicado todo em cobertura, e proporcionam incrementos na qualidade comercial de grãos do feijoeiro das cultivares BRS Estilo e BRS FC 104. A aplicação de 100 kg ha-1 de N em cobertura proporciona maior massa de 100 grãos, produtividade e qualidade comercial dos grãos das cultivares BRS FC 104 e BRS Estilo. 650 $aBeans 650 $aFertilizer application 650 $aNo-tillage 650 $aAdubação 650 $aÉpoca de Aplicação 650 $aFeijão 650 $aFertilizante 650 $aFertilizante Nitrogenado 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aPlantio Direto 700 1 $aNASCENTE, A. S. 700 1 $aPEREIRA, E. T. L. 773 $tRevista de Ciências Agrárias$gv. 42, n. 2, p. 369-378, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café; Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
02/01/2024 |
Data da última atualização: |
02/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 3 |
Autoria: |
ROCHA, R. B.; ALVES, E. A.; TADEU, H. C.; TEIXEIRA, A. L.; BIZZO, H. R.; ANTONIASSI, R.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A. |
Afiliação: |
RODRIGO BARROS ROCHA, CNPCa; ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; HUGO CESAR TADEU, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CNPCa; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA. |
Título: |
Caffeine and chlorogenic acid content of Coffea canephora cultivars in different environments |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, v. 18, e182164, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.25186/.v18i.2164 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Coffee plants of the Coffea canephora species are currently grown in tropical regions throughout the world, and both higher yield efficiency and higher beverage quality are important considerations. The aim of this study is to characterize the content of caffeine and chlorogenic acids of C. canephora cultivars in different environments. According to the maturation cycle of each clone, samples of cherry coffee were collected from ten cultivars evaluated in the environments of Porto Velho, RO; Ouro Preto do Oeste, RO; and Manaus, AM in Brazil. These environments with contrasting characteristics represent most of the coffee fields established in the Af and Aw climate types in Latossolos Vermelhos and Latossolos Amarelos typical of the Western Amazon. The results were analyzed considering the factorial design to quantify the effects of genotypes, of environments, and of the genotype × environment interaction (GE) on the caffeine and chlorogenic acid content. Despite the significant genetic-environment (GE) effects, the caffeine and chlorogenic acid content primarily exhibited genetic control. In comparison to caffeine content, chlorogenic acid content showed a stronger environmental influence, resulting in more variations in genotype performance across different environments. The significant positive association between the caffeine content and chlorogenic acid content favors the selection of plants that simultaneously have higher or lower content of both traits. The dispersion of the first two principal components, linked with reference points, enabled the identification of genotype performance acrosall environments in a single analysis. The selection of clone BRS3210 results in a gain from selection of 14.99% in caffeine content, while cultivation of clone BRS3193 yields a gain from selection of 10.81% in chlorogenic acid content. The selection of clone BRS2299 results in a reduction of 21.85% in caffeine content and of 9.15% in chlorogenic acid content. MenosCoffee plants of the Coffea canephora species are currently grown in tropical regions throughout the world, and both higher yield efficiency and higher beverage quality are important considerations. The aim of this study is to characterize the content of caffeine and chlorogenic acids of C. canephora cultivars in different environments. According to the maturation cycle of each clone, samples of cherry coffee were collected from ten cultivars evaluated in the environments of Porto Velho, RO; Ouro Preto do Oeste, RO; and Manaus, AM in Brazil. These environments with contrasting characteristics represent most of the coffee fields established in the Af and Aw climate types in Latossolos Vermelhos and Latossolos Amarelos typical of the Western Amazon. The results were analyzed considering the factorial design to quantify the effects of genotypes, of environments, and of the genotype × environment interaction (GE) on the caffeine and chlorogenic acid content. Despite the significant genetic-environment (GE) effects, the caffeine and chlorogenic acid content primarily exhibited genetic control. In comparison to caffeine content, chlorogenic acid content showed a stronger environmental influence, resulting in more variations in genotype performance across different environments. The significant positive association between the caffeine content and chlorogenic acid content favors the selection of plants that simultaneously have higher or lower content of both traits. The dispersion ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amazônia ocidental; Ambiente; Conilon; Environment interaction; Interação; Robusta; Western Amazon. |
Thesagro: |
Meio Ambiente. |
Thesaurus NAL: |
Genotype. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160398/1/Caffeine-and-chlorogenic-acid.pdf
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Marc: |
LEADER 02902naa a2200325 a 4500 001 2160398 005 2024-01-02 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.25186/.v18i.2164$2DOI 100 1 $aROCHA, R. B. 245 $aCaffeine and chlorogenic acid content of Coffea canephora cultivars in different environments$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aCoffee plants of the Coffea canephora species are currently grown in tropical regions throughout the world, and both higher yield efficiency and higher beverage quality are important considerations. The aim of this study is to characterize the content of caffeine and chlorogenic acids of C. canephora cultivars in different environments. According to the maturation cycle of each clone, samples of cherry coffee were collected from ten cultivars evaluated in the environments of Porto Velho, RO; Ouro Preto do Oeste, RO; and Manaus, AM in Brazil. These environments with contrasting characteristics represent most of the coffee fields established in the Af and Aw climate types in Latossolos Vermelhos and Latossolos Amarelos typical of the Western Amazon. The results were analyzed considering the factorial design to quantify the effects of genotypes, of environments, and of the genotype × environment interaction (GE) on the caffeine and chlorogenic acid content. Despite the significant genetic-environment (GE) effects, the caffeine and chlorogenic acid content primarily exhibited genetic control. In comparison to caffeine content, chlorogenic acid content showed a stronger environmental influence, resulting in more variations in genotype performance across different environments. The significant positive association between the caffeine content and chlorogenic acid content favors the selection of plants that simultaneously have higher or lower content of both traits. The dispersion of the first two principal components, linked with reference points, enabled the identification of genotype performance acrosall environments in a single analysis. The selection of clone BRS3210 results in a gain from selection of 14.99% in caffeine content, while cultivation of clone BRS3193 yields a gain from selection of 10.81% in chlorogenic acid content. The selection of clone BRS2299 results in a reduction of 21.85% in caffeine content and of 9.15% in chlorogenic acid content. 650 $aGenotype 650 $aMeio Ambiente 653 $aAmazônia ocidental 653 $aAmbiente 653 $aConilon 653 $aEnvironment interaction 653 $aInteração 653 $aRobusta 653 $aWestern Amazon 700 1 $aALVES, E. A. 700 1 $aTADEU, H. C. 700 1 $aTEIXEIRA, A. L. 700 1 $aBIZZO, H. R. 700 1 $aANTONIASSI, R. 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 773 $tCoffee Science$gv. 18, e182164, 2023.
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