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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Soja; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
30/07/1996 |
Data da última atualização: |
13/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
CRUZ, I. |
Afiliação: |
IVAN CRUZ, CNPMS. |
Título: |
A lagarta-do-cartucho na cultura do milho. |
Ano de publicação: |
1995 |
Fonte/Imprenta: |
Sete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS, 1995. |
Páginas: |
45 p. |
Série: |
(EMBRAPA-CNPMS. Circular técnica, 21). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Bioecologia do inseto; Distribuicao; Dimensao dos danos; Ciclo de vida; Descricao de Spodoptera frugiperda; Ovo; Larva ; Pupa; Adulto; Hospedeiros; Medidas de controle; Controle cultural; Controle quimico; Escolha do inseticida; Seletividade; Inimigos naturais; Parasitoides e predadores; Principais predadores e parasitoides para o controle biologico da lagarta-do-cartucho em milho no Brasil; Doru luteipes (Tesourinha); Trichogramma sp.; Telenomus sp.; Chelonus insularis; Compoletis flavicincta; Entomopatogenos; Baculovirus; Recomendacoes para o manejo da lagarta-do-cartucho em milho; Uniformidade de plantio; Bicos; Inseticidas; Nivel de dano; Ponto de decisao sobre o controle; Tratamento de sementes; Infestacao na espiga; Controle biologico |
Palavras-Chave: |
Control; Controle; Corn diseases; Descricao; Description; Insect; Lagarta do cartucho; Lagarta-do-cartucho; Maize; Management; Pest; Pests of plants. |
Thesagro: |
Inseto; Manejo; Milho; Praga; Praga de Planta; Spodoptera Frugiperda; Zea Mays. |
Thesaurus Nal: |
corn. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/37439/1/circ-21.pdf
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Marc: |
LEADER 01636nam a2200373 a 4500 001 1475779 005 2017-09-13 008 1995 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aCRUZ, I. 245 $aA lagarta-do-cartucho na cultura do milho. 260 $aSete Lagoas: EMBRAPA-CNPMS$c1995 300 $a45 p. 490 $a(EMBRAPA-CNPMS. Circular técnica, 21). 520 $aBioecologia do inseto; Distribuicao; Dimensao dos danos; Ciclo de vida; Descricao de Spodoptera frugiperda; Ovo; Larva ; Pupa; Adulto; Hospedeiros; Medidas de controle; Controle cultural; Controle quimico; Escolha do inseticida; Seletividade; Inimigos naturais; Parasitoides e predadores; Principais predadores e parasitoides para o controle biologico da lagarta-do-cartucho em milho no Brasil; Doru luteipes (Tesourinha); Trichogramma sp.; Telenomus sp.; Chelonus insularis; Compoletis flavicincta; Entomopatogenos; Baculovirus; Recomendacoes para o manejo da lagarta-do-cartucho em milho; Uniformidade de plantio; Bicos; Inseticidas; Nivel de dano; Ponto de decisao sobre o controle; Tratamento de sementes; Infestacao na espiga; Controle biologico 650 $acorn 650 $aInseto 650 $aManejo 650 $aMilho 650 $aPraga 650 $aPraga de Planta 650 $aSpodoptera Frugiperda 650 $aZea Mays 653 $aControl 653 $aControle 653 $aCorn diseases 653 $aDescricao 653 $aDescription 653 $aInsect 653 $aLagarta do cartucho 653 $aLagarta-do-cartucho 653 $aMaize 653 $aManagement 653 $aPest 653 $aPests of plants
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
11/07/2022 |
Data da última atualização: |
11/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BRILHANTE, N, S.; FARIA-MACHADO, A. F. de; ANTONIASSI, R.; GAMA, P. E.; BIZZO, H. R. |
Afiliação: |
NATHÁLIA S. BRILHANTE; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA. |
Título: |
Monitoring the Profile of Volatile Compounds During the Storage of Extra Virgin Olive Oils Produced in Brazil from the Koroneiki Variety Using the HS-SPME Technique. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food analytical methods, v. 15, n. 6, p. 1508-1520, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s12161-021-02192-0 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed to evaluate changes in the profile of volatile compounds of extra virgin olive oils (EVOOs) from the states of Minas Gerais and Rio Grande do Sul (Brazil) during 8 months of storage. The samples of Koroneiki olive oils were characterized for fatty acid composition, acidity, peroxide value, and ultraviolet absorbance. Volatile compounds were identified and estimated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC?MS), and flame ionization detection (GC-FID). The results obtained for fatty acid composition, free fatty acids, peroxide value, and ultraviolet absorbance are characteristic of extra virgin olive oils. The main volatile compounds identified at zero storage time were hexanal, (E)-2-hexenal, (Z)-3-hexenol, (Z)-3-hexenyl acetate, and hexyl acetate, all from the lipoxygenase pathway (LOX) and responsible for the characteristic green odor of EVOOs. The major compound found was (E)-2-hexenal, which also had the greatest decrease during storage. In the same period, (E)-2-heptenal, octanal, nonanal, and (E)-2-decenal, compounds associated to undesirable sensory characteristics in olive oils, were identified mainly in the eighth month of storage. Through PCA and fatty acid composition, the samples could be grouped according to their geographic origin. |
Palavras-Chave: |
EVOOs; GC-FID; GC-MS; HS-SPME; Koroneiki; Lipoxygenases. |
Thesaurus NAL: |
Absorbance; Acetates; Acidity; Brazil; Fatty acid composition; Flame ionization; Headspace analysis; Odors; Olives; Peroxide value; Provenance; Solid phase microextraction; Storage time; Volatile compounds. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02571naa a2200421 a 4500 001 2144588 005 2022-07-11 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s12161-021-02192-0$2DOI 100 1 $aBRILHANTE, N, S. 245 $aMonitoring the Profile of Volatile Compounds During the Storage of Extra Virgin Olive Oils Produced in Brazil from the Koroneiki Variety Using the HS-SPME Technique.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis work aimed to evaluate changes in the profile of volatile compounds of extra virgin olive oils (EVOOs) from the states of Minas Gerais and Rio Grande do Sul (Brazil) during 8 months of storage. The samples of Koroneiki olive oils were characterized for fatty acid composition, acidity, peroxide value, and ultraviolet absorbance. Volatile compounds were identified and estimated by headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC?MS), and flame ionization detection (GC-FID). The results obtained for fatty acid composition, free fatty acids, peroxide value, and ultraviolet absorbance are characteristic of extra virgin olive oils. The main volatile compounds identified at zero storage time were hexanal, (E)-2-hexenal, (Z)-3-hexenol, (Z)-3-hexenyl acetate, and hexyl acetate, all from the lipoxygenase pathway (LOX) and responsible for the characteristic green odor of EVOOs. The major compound found was (E)-2-hexenal, which also had the greatest decrease during storage. In the same period, (E)-2-heptenal, octanal, nonanal, and (E)-2-decenal, compounds associated to undesirable sensory characteristics in olive oils, were identified mainly in the eighth month of storage. Through PCA and fatty acid composition, the samples could be grouped according to their geographic origin. 650 $aAbsorbance 650 $aAcetates 650 $aAcidity 650 $aBrazil 650 $aFatty acid composition 650 $aFlame ionization 650 $aHeadspace analysis 650 $aOdors 650 $aOlives 650 $aPeroxide value 650 $aProvenance 650 $aSolid phase microextraction 650 $aStorage time 650 $aVolatile compounds 653 $aEVOOs 653 $aGC-FID 653 $aGC-MS 653 $aHS-SPME 653 $aKoroneiki 653 $aLipoxygenases 700 1 $aFARIA-MACHADO, A. F. de 700 1 $aANTONIASSI, R. 700 1 $aGAMA, P. E. 700 1 $aBIZZO, H. R. 773 $tFood analytical methods$gv. 15, n. 6, p. 1508-1520, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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