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61. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGELOTTI, F.; HAMADA, E.; PEIXOTO, A. R.; GARRIDO, L. da R. Impacto potencial das mudanças climáticas sobre a distribuição geográfica do cancro-bacteriano da videira no Brasil. In: BETTIOL, W.; HAMADA, E.; ANGELOTTI, F.; AUAD, A. M.; GHINI, R. (Ed.). Aquecimento global e problemas fitossanitários. Brasília, DF: Embrapa, 2017. cap. 12, p. 243-261. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Semiárido. |
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63. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PINHEIRO, G. S.; ANGELOTTI, F.; BARBOSA, L. G.; SANTOS, R. M.; DANTAS, B. F. Microflora fúngica de sementes de Pereiro sob diferentes temperaturas. In: WORKSHOP DE SEMENTES E MUDAS DA CAATINGA, 4, 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2014. p. 131-135. (Embrapa Semiárido. Documentos, 258). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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64. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PINHEIRO, G. S.; ANGELOTTI, F.; BARBOSA, L. G.; FERNANDES, H. A.; DANTAS, B. F. Microflora fúngica de sementes de umburana-de-cheiro. In: WORKSHOP DE SEMENTES E MUDAS DA CAATINGA, 4, 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2014. p. 137-140. (Embrapa Semiárido. Documentos, 258). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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66. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | HAMADA, E.; ANGELOTTI, F.; GARRIDO, L. da R.; GHINI, R.; PEDRO JÚNIOR, M.; MARÇAL, G. G. Simulação dos efeitos das mudanças climáticas sobre a escoriose da videira no Brasil. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 16., 2013, Foz do Iguaçu. Anais... Foz do Iguaçu: INPE, 2013. p. 0252-0257. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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67. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGELOTTI, F.; OLIVEIRA, A. R. de; GIONGO, V.; BARROS, J. R. A.; GUIMARÃES, M. J. M. Sustainable agriculture as an adaptation measure for Araripe Plaster Pole. In: SABOURIN, E.; OLIVEIRA, L. M. R.; GOULET, F.; MARTINS, E. S. (Org.). Public policies for adapting agriculture to climate change in semi-arid Northeast Brazil, Rio de Janeiro: E-papers, 2022. Cap.4, ,p. 61-76 il. Tradução de: A ação pública de adaptação da agricultura à mudança climática no Nordeste Semiárido brasileiro. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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68. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGELOTTI, F.; MAGALHÃES, E. E.; FERNANDES, H. A.; BARROS, J. R. A.; PINHEIRO, G. S. Severidade do míldio da videira na cv. thompson em função do aumento da temperatura média do ar. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 36, 2011. p. 560. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Resumos do 44 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Bento Gonçalves, ago. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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69. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGELOTTI, F.; OLIVEIRA, A. R. de; GIONGO, V.; BARROS, J. R. A.; GUIMARÃES, M. J. M. Agricultura sustentável como medida de adaptação para o Polo Gesseiro do Araripe. In: SABOURIN, E.; OLIVEIRA, L. M. R.; GOULET, F.; MARTINS, E. S. (Org.). A ação pública de adaptação da agricultura à mudança climática no Nordeste Semiárido brasileiro. Rio de Janeiro : E-papers, 2021. cap. 4, p. 65-80. Titulo em Inglês "Sustainable agriculture as an adaptation measure for Araripe Plaster Pole". Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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70. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BUFFARA, C. R. S.; ANGELOTTI, F.; TESSMANN, D. J.; SOUZA, C. D. de; VIDA, J. B. Atividade de fosfito de potássio na pré e pós-infecção de Phakopsora euvitis em folhas de videira. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 6, p. 3333-3340, 2013. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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71. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOSA-GÓMEZ, D. R.; SILVA, J. J. da; ANGELOTTI, F.; LICURSI, I. T. V.; POLLOTO, E. Are Nomuraea rileyi epizootics triggered by the microenvironment of soybean plant area or favored by selective fungicide? In: ANNUAL MEETING OF THE SOCIETY FOR INVERTEBRATE PATHOLOGY, 37.; INTERNATIONAL CONFERENCE ON BACILLUS THURINGIENSIS, 7., 2004, Helsinki. Book of abstracts... Helsinki: SuviSoft Oy, 2004. p. 95. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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73. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGELOTTI, F.; SANTOS, T. T. de C.; FATINANSI, J. C.; TESSMANN, D. J. Análise da favorabilidade das condições climáticas à ocorrência de míldio da videira no vale do são francisco no período de 2003 a 2007. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos : estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. 1 DVD. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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77. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGELOTTI, F.; COSTA, N. D.; VOLTOLINI, T. V.; SIMOES, W. L. Aumento da eficiência produtiva dos cultivos frente às mudanças climáticas. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (Org.). Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 46-47. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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78. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DANTAS, B. F.; MEIADO, M. V.; PELACANI, C. R.; ANGELOTTI, F. Aumento da tolerância de sementes e mudas nativas visando maior resiliência do Bioma Caatinga às mudanças do clima. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da (Org.). Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021. p. 118-119. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
15/02/2018 |
Data da última atualização: |
15/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CONCEIÇÃO, J. L. A.; ANGELOTTI, F.; PEIXOTO, A. R.; GHINI, R. |
Afiliação: |
JAIME LUIZ ALBUQUERQUE CONCEIÇÃO, UNEB, Juazeiro, BA; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA; ANA ROSA PEIXOTO, UNEB, Juazeiro, BA; RAQUEL GHINI, CNPMA. |
Título: |
Infection by Xanthomonas campestris pv.viticola under temperature increase and carbon dioxide concentrations. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Comunicata Scientiae, v. 8, n. 2, p. 214-220, 2017. |
DOI: |
10.14295/CS.v8i2.1779 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The experiments were carried out under controlled conditions to evaluate the impact of increased temperature and concentration of carbon dioxide on infection of Xanthomonas campestris pv viticola, the causal agent of bacterial canker in Vine seedlings. It proceeded the evaluation of the following epidemiological components: incubation period (PI), severity (SEV) and using that data were calculated the area under the disease progress curve (AUDPC). It used grape seedlings (Italia, Crimson Seedless, Sugraone and Selection 8) inoculated with bacterial suspension (108 CFU mL-1). The experimental design was completely randomized, factorial arrangement 4x4
(cultivar x temperature) and 4x2 (cultivar x carbon dioxide concentration) which was carried out twice. The data were subjected to variance analysis. Increasing temperature reduced bacterium?s incubation period with significant differences between genotypes. For Selection 8 and Crimson temperature increase caused enhancement on severity and AUDPC. For Seleção 8 the incubation period (PI) was extended from 7.93 to 30.18 days when the concentration changed from 390 to 770 μmol/mol. The increased CO2 concentration reduced AACPSD and SEV for Sugraone and Selection 8. The results show that the temperature and carbon dioxide (CO2) concentration of the air may have different effects on bacterial canker of grapevine. |
Thesagro: |
Cancro bacteriano; Dióxido de carbono; Doença de planta; Uva; Xanthomonas Campestris. |
Thesaurus NAL: |
Bacterial canker; Carbon dioxide; Climate change. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
LEADER 02187naa a2200265 a 4500 001 2087663 005 2018-02-15 008 2017 bl --- 0-- u #d 024 7 $a10.14295/CS.v8i2.1779$2DOI 100 1 $aCONCEIÇÃO, J. L. A. 245 $aInfection by Xanthomonas campestris pv.viticola under temperature increase and carbon dioxide concentrations.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe experiments were carried out under controlled conditions to evaluate the impact of increased temperature and concentration of carbon dioxide on infection of Xanthomonas campestris pv viticola, the causal agent of bacterial canker in Vine seedlings. It proceeded the evaluation of the following epidemiological components: incubation period (PI), severity (SEV) and using that data were calculated the area under the disease progress curve (AUDPC). It used grape seedlings (Italia, Crimson Seedless, Sugraone and Selection 8) inoculated with bacterial suspension (108 CFU mL-1). The experimental design was completely randomized, factorial arrangement 4x4 (cultivar x temperature) and 4x2 (cultivar x carbon dioxide concentration) which was carried out twice. The data were subjected to variance analysis. Increasing temperature reduced bacterium?s incubation period with significant differences between genotypes. For Selection 8 and Crimson temperature increase caused enhancement on severity and AUDPC. For Seleção 8 the incubation period (PI) was extended from 7.93 to 30.18 days when the concentration changed from 390 to 770 μmol/mol. The increased CO2 concentration reduced AACPSD and SEV for Sugraone and Selection 8. The results show that the temperature and carbon dioxide (CO2) concentration of the air may have different effects on bacterial canker of grapevine. 650 $aBacterial canker 650 $aCarbon dioxide 650 $aClimate change 650 $aCancro bacteriano 650 $aDióxido de carbono 650 $aDoença de planta 650 $aUva 650 $aXanthomonas Campestris 700 1 $aANGELOTTI, F. 700 1 $aPEIXOTO, A. R. 700 1 $aGHINI, R. 773 $tComunicata Scientiae$gv. 8, n. 2, p. 214-220, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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