|
|
Registros recuperados : 15 | |
4. | | MAURO, R. de A.; ANGELIS, S. de. Gerenciamento de resíduos de campos experimentais. In: PENHA, E. das M.; TOMÉ JUNIOR, J. B. (Ed.). Diretrizes para implantação de gestão ambiental nas unidades da Embrapa. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. 144 p. Autores: Edmar das Mercês Penha, CTAA; Juarez Barbosa Tomé Júnior, DPD; Kelly de Oliveira Cohen, CPAC; Maria Augusta Doetzer Rosot, CNPF; Marilice Cordeiro Garrastazú, CNPF; Ricardo de Oliveira Encarnação, DRM; Rodiney de Arruda Mauro, CNPGC; Sandra de Angelis, CNPF; Valéria Sucena Hammes, CNPMA; Yeda Maria Malheiros de Oliveira, CNPF. p. 63-94. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte. |
| |
10. | | ANGELIS, S. de; NOVAK, A. C.; SYDNEY, E. B.; SOCCOL, V. T.; CARVALHO, J. C.; PANDEY, A.; NOSEDA, M. D.; THOLOZAN, J. L.; LORQUIN, J.; SOCCOL, C. R. Co-culture of microalgae, cyanobacteria, and macromycetes for exopolysaccharides production: process preliminary optimization and partial characterization. Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 167, n. 5, p. 1092-1106, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
11. | | BENIGNO NETO, J.; ANGELIS, S. de; ALVES, C. C. C.; RIBEIRO, L. P.; VIEIRA, A. F. G.; SILVEIRA, J. M.; OLIVEIRA, M. C. N. de. Monitoramento da colheita de soja realizado pela APDVP na região do Vale do Paranapanema (SP) na safra 2017/2018. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 8., 2018, Goiânia. Inovação, tecnologias digitais e sustentabilidade da soja: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 426-428. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
12. | | PENHA, E. das M.; TOME JUNIOR, J. B.; ENCARNACAO, R. de O.; COHEN, K. de O.; MAURO, R. de A.; HAMMES, V. S.; ANGELIS, S. de; OLIVEIRA, Y. M. M. de. Implantação de um sistema de gestão ambiental na Embrapa. In: SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE TRATAMENTO DE RESÍDUOS DE LABORATÓRIOS, 1., 2010, Jequié. A Ciência protegendo o meio ambiente: resumos. Jequié: UESB, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Meio Ambiente. |
| |
13. | | PENHA, E. das M.; TOME JUNIOR, J. B.; ENCARNACAO, R. de O.; COHEN, K. de O.; MAURO, R. de A.; HAMMES, V. S.; ANGELIS, S. de; OLIVEIRA, Y. M. M. de. Implantação de um sistema de gestão ambiental na Embrapa. In: SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE TRATAMENTO DE RESÍDUOS DE LABORATÓRIOS, 1., 2010, Jequié. A Ciência protegendo o meio ambiente: resumos. Jequié: UESB, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
14. | | ENCARNAÇÃO, R. de O.; COHEN, K. de O.; TOMÉ JÚNIOR, J. B.; PENHA, E. das M.; MAURO, R. de A.; ANGELIS, S. de; SIMEONE, M. L.; AMARAL, J. A. B. do. Estratégia corporativa para eliminação do passivo de resíduos químicos, biológicos e materiais contaminados das Unidades Descentralizadas da Embrapa. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2009. 22 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 98). Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Hortaliças; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Hortaliças... Mostrar Todas |
| |
15. | | TOMÉ JÚNIOR, J. B.; PENHA, E. das M.; COHEN, K. de O.; ENCARNAÇÃO, R. de O.; MAURO, R. de A.; ANGELIS, S. de; HAMMES, V. S.; OLIVEIRA, Y. M. M. de. Proposta corporativa para implantação de gestão ambiental na Embrapa. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2009. 19 p. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Documentos, 97). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Agrobiologia; Embrapa Agroenergia; Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Corte... Mostrar Todas |
| |
Registros recuperados : 15 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
08/02/2013 |
Data da última atualização: |
19/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ANGELIS, S. de; NOVAK, A. C.; SYDNEY, E. B.; SOCCOL, V. T.; CARVALHO, J. C.; PANDEY, A.; NOSEDA, M. D.; THOLOZAN, J. L.; LORQUIN, J.; SOCCOL, C. R. |
Afiliação: |
SANDRA DE ANGELIS, CNPF; UFPR; UFPR; UFPR; UFPR; UFPR; UNICENP; IRD, Marseille, France; IRD, Marseille, France; UFPR. |
Título: |
Co-culture of microalgae, cyanobacteria, and macromycetes for exopolysaccharides production: process preliminary optimization and partial characterization. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 167, n. 5, p. 1092-1106, 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, the biomass and exopolysaccharides (EPS) production in co-cultures of microalgae/cyanobacteria and macromycetes was evaluated as a technology for producing new polysaccharides for medical and/or industrial application. Based on biomass and EPS productivity of monocultures, two algae and two fungi were selected and cultured in different co-culture arrangements. The hydrosoluble EPS fractions from mono- and cocultures were characterized by ¹³C NMR spectroscopy and gas chromatography coupled to mass spectrometry and compared. It was found that co-cultures resulted in the production of an EPS different from those produced by monocultures, showing fungal predominance with microalgal/cyanobacterial traces. Co-cultures conditions were screened (temperature, agitation speed, fungal and microalgae inoculation rate, initial pH, illumination rate, and glucose concentration) in order to achieve maximum biomass and EPS production, resulting in an increase of 33 and 61% in exopolysaccharides and biomass productions, respectively (patent pending). |
Palavras-Chave: |
Cianobactéria; Macromiceto. |
Thesagro: |
Microalga. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/76258/1/sandra-angelis.pdf
|
Marc: |
LEADER 01894naa a2200265 a 4500 001 1948874 005 2015-02-19 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aANGELIS, S. de 245 $aCo-culture of microalgae, cyanobacteria, and macromycetes for exopolysaccharides production$bprocess preliminary optimization and partial characterization.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aIn this study, the biomass and exopolysaccharides (EPS) production in co-cultures of microalgae/cyanobacteria and macromycetes was evaluated as a technology for producing new polysaccharides for medical and/or industrial application. Based on biomass and EPS productivity of monocultures, two algae and two fungi were selected and cultured in different co-culture arrangements. The hydrosoluble EPS fractions from mono- and cocultures were characterized by ¹³C NMR spectroscopy and gas chromatography coupled to mass spectrometry and compared. It was found that co-cultures resulted in the production of an EPS different from those produced by monocultures, showing fungal predominance with microalgal/cyanobacterial traces. Co-cultures conditions were screened (temperature, agitation speed, fungal and microalgae inoculation rate, initial pH, illumination rate, and glucose concentration) in order to achieve maximum biomass and EPS production, resulting in an increase of 33 and 61% in exopolysaccharides and biomass productions, respectively (patent pending). 650 $aMicroalga 653 $aCianobactéria 653 $aMacromiceto 700 1 $aNOVAK, A. C. 700 1 $aSYDNEY, E. B. 700 1 $aSOCCOL, V. T. 700 1 $aCARVALHO, J. C. 700 1 $aPANDEY, A. 700 1 $aNOSEDA, M. D. 700 1 $aTHOLOZAN, J. L. 700 1 $aLORQUIN, J. 700 1 $aSOCCOL, C. R. 773 $tApplied Biochemistry and Biotechnology$gv. 167, n. 5, p. 1092-1106, 2012.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|