Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoMÜLLER, J. H. dos A.; AMBONI, R. D. de M. C.; HELM, C. V. Avaliação dos teores de cafeína em clones de erva mate por cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massa (CG-EM). In: EVENTO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA FLORESTAS, 9., 2010, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2010. 1 CD-ROM. (Embrapa Florestas. Documentos, 198). EVINCI. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, E. A. da; VIEIRA, M. A.; VIEIRA, E. A.; AMBONI, R. D. de M. C.; AMANTE, E. R.; TEIXEIRA, E. Chemical, physical and sensory parameters of different carrot varieties (Daucus carota L.). Journal of Food Process Engineering, Westport, v. 30, p. 746-756, 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.

Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, M. J. de O.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; FRANCISCO, A. de; AMANTE, E. R.; FREIRE, C. B. F.; HELM, C. V.; AMBONI, R. D. de M. C. Effects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour. Journal of Food Measurement and Characterization, 2024 First online.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoCOLHO, E. M.; HAAS, I. C. da S.; AZEVEDO, L. C. de; BASTOS, D. C.; FEDRIGO, I. M. T.; LIMA, M. dos S; AMBONI, R. D. de M. C. Multivariate chemometric analysis for the evaluation of 22 citrus fruits growing in Brazil's semi-arid region. Journal of Food Composition and Analysis, v. 101, 103964, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoPRESTES, A. A.; SILVEIRA, M. F.; CANELLA, M. H. M.; HELM, C. V.; ANDRADE, D. R. M.; FERREIRA, A. L. A.; AMBONI, R. D. de M. C.; FEDRIGO, I. M. T.; HERNÁNDEZ, E.; PRUDENCIO, E. S. Whey block freeze concentration aiming a functional fermented lactic beverage with the addition of probiotic and guabiroba pulp (Campomanesia xanthocarpa O. Berg), a native Brazilian fruit. Food Science and Technology, v. 43, e26923, p. 1-9, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  16/05/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 4
Autoria:  ALMEIDA, M. J. de O.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; FRANCISCO, A. de; AMANTE, E. R.; FREIRE, C. B. F.; HELM, C. V.; AMBONI, R. D. de M. C.
Afiliação:  MARIA JOSIKELVIA DE OLIVEIRA ALMEIDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; BRUNA RAFAELA DA SILVA MONTEIRO WANDERLEY, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; ALICIA DE FRANCISCO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; EDNA REGINA AMANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; CARLISE BEDDIN FRITZEN FREIRE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RENATA DIAS DE MELLO CASTANHO AMBONI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA.
Título:  Effects of particle size on the physical, chemical, and technological properties of pre-gelatinized whole pinhão (Araucaria angustifolia) flour.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Measurement and Characterization, 2024
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11694-024-02599-3
Idioma:  Inglês
Notas:  First online.
Conteúdo:  This study investigates the influence of particle size on the chemical, technological, rheological, thermal, and structural properties of whole pinhão flour, employing pre-gelatinized seeds, in response to the growing demand for diverse and healthier food choices. The fractionation conducted using RO-TAP® at different particle sizes (210 μm - P1, 149 μm - P2, 105 μm - P3, and < 105 μm - P4) led to significant changes in chemical composition, mineral content, viscosity, and thermal characteristics. The P3 fraction emerged as particularly promising, with elevated levels of total carbohydrates (60.27 g/100 g), total starch (46.14 g/100 g), and viscosity (1,545.50 cP), making it ideal for baking. Remarkably, P1 and P4 fractions exhibited elevated levels of fiber (46.96 and 38.57 g/100 g), phenolic compounds (13.35 and 13.51 mg EAG/g), and in vitro antioxidant activity. Lipid content increased inversely with particle size, accompanied by a decrease in resistant starch. All the pinhão fractions exhibited substantial mineral content, ranging from 2 to 2.24 g/100 g. Infrared spectroscopy analyses highlighted compositional similarities in samples, which uniformly exhibited type C crystallinity and high crystallinity indices (38.89%, 44.28%, 47.11%, and 46.46%, respectively). Fibers negatively affected viscosity, thermal properties, and starch gelatinization. Notably, the fraction with the smallest particle size demonstrated improved suitability for developing gluten-free bread produc... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Farinha integral; Produto alimentício.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Pinhão.
Thesaurus NAL:  Gelatinization; Particle size; Sieving; Starch.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58931 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional