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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
31/01/1997 |
Data da última atualização: |
25/05/2023 |
Autoria: |
MARINHO, J. T. de S.; PEREIRA, R. de C. A.; CUNHA, E. T. |
Afiliação: |
JOSE TADEU DE SOUZA MARINHO, CPAF-AC; RITA DE CASSIA ALVES PEREIRA, CPAF-AC; ELDEN TEIXEIRA CUNHA, CPAF-AC. |
Título: |
Avaliação de genótipos de feijoeiro comum (Phaseolus vulgaris L.) no Estado do Acre. |
Ano de publicação: |
1996 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: Embrapa CPAF-AC, 1996. |
Páginas: |
7 p. |
Série: |
(Embrapa CPAF-AC. Pesquisa em andamento, 82). |
ISSN: |
0101-6075 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O cultivo do feijoeiro comum (Phaseolus vulgaris L.) no estado do Acre e praticado por pequenos agricultuores que visam, principalmente, o consumo familiar e quando ha excedente, e comercializado dentro do proprio Estado. A ocorrencia da "mela do feijoeiro" causada pelo fungo Thanatephorus cucumeris (Frank) Donk, limita a expansao do cultivo, fazendo com que o Acre tenha que importar feijao de outras regioes do pais para suprir a demanda estadual. |
Palavras-Chave: |
Aclimatación; Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Avaliação; Bean; Brasil; Cultivo; Embrapa Acre; Enfermedades fungales de las plantas; Ensayos de variedades; Evaluation; Factores ambientales; Feijoeiro; Fitomejoramiento; Frijoles; Genotipos; Gonotypes; Granjas de demostración; Mela do feijoeiro; Phaseolus vulgaris L; Rendimiento de los cultivos; Resistencia a la enfermedad; Rio Branco (AC); Valuation; Western Amazon. |
Thesagro: |
Aclimatação; Campo Experimental; Características Agronômicas; Comportamento de Variedade; Condição Ambiental; Doença Fúngica; Feijão; Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal; Murcha da Teia Micélica; Phaseolus Vulgaris; Planta; Produtividade; Rendimento; Resistência Genética; Thanatephorus Cucumeris. |
Thesaurus Nal: |
Acclimation; Agronomic traits; beans; Brazil; Crop yield; Demonstration farms; Disease resistance; Environmental factors; Fungal diseases of plants; genotype; Plant breeding; Variety trials. |
Categoria do assunto: |
-- G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAF-AC/991/1/pesquisa82.pdf
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Marc: |
LEADER 02715nam a2200817 a 4500 001 1492236 005 2023-05-25 008 1996 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0101-6075 100 1 $aMARINHO, J. T. de S. 245 $aAvaliação de genótipos de feijoeiro comum (Phaseolus vulgaris L.) no Estado do Acre. 260 $aRio Branco, AC: Embrapa CPAF-AC$c1996 300 $a7 p. 490 $a(Embrapa CPAF-AC. Pesquisa em andamento, 82). 520 $aO cultivo do feijoeiro comum (Phaseolus vulgaris L.) no estado do Acre e praticado por pequenos agricultuores que visam, principalmente, o consumo familiar e quando ha excedente, e comercializado dentro do proprio Estado. A ocorrencia da "mela do feijoeiro" causada pelo fungo Thanatephorus cucumeris (Frank) Donk, limita a expansao do cultivo, fazendo com que o Acre tenha que importar feijao de outras regioes do pais para suprir a demanda estadual. 650 $aAcclimation 650 $aAgronomic traits 650 $abeans 650 $aBrazil 650 $aCrop yield 650 $aDemonstration farms 650 $aDisease resistance 650 $aEnvironmental factors 650 $aFungal diseases of plants 650 $agenotype 650 $aPlant breeding 650 $aVariety trials 650 $aAclimatação 650 $aCampo Experimental 650 $aCaracterísticas Agronômicas 650 $aComportamento de Variedade 650 $aCondição Ambiental 650 $aDoença Fúngica 650 $aFeijão 650 $aGenótipo 650 $aMelhoramento Genético Vegetal 650 $aMurcha da Teia Micélica 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aPlanta 650 $aProdutividade 650 $aRendimento 650 $aResistência Genética 650 $aThanatephorus Cucumeris 653 $aAclimatación 653 $aAcre 653 $aAmazonia Occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aAvaliação 653 $aBean 653 $aBrasil 653 $aCultivo 653 $aEmbrapa Acre 653 $aEnfermedades fungales de las plantas 653 $aEnsayos de variedades 653 $aEvaluation 653 $aFactores ambientales 653 $aFeijoeiro 653 $aFitomejoramiento 653 $aFrijoles 653 $aGenotipos 653 $aGonotypes 653 $aGranjas de demostración 653 $aMela do feijoeiro 653 $aPhaseolus vulgaris L 653 $aRendimiento de los cultivos 653 $aResistencia a la enfermedad 653 $aRio Branco (AC) 653 $aValuation 653 $aWestern Amazon 700 1 $aPEREIRA, R. de C. A. 700 1 $aCUNHA, E. T.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
06/12/2023 |
Data da última atualização: |
06/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 4 |
Autoria: |
ALVES, A. T.; MARTORANO, L. G.; FLORENTINO, G. D.; LASMAR, D. J.; MIRANDA, I. P. de A.; LISBOA, L. S.; CHAAR, J. da S. |
Afiliação: |
ADENES TEIXEIRA ALVES, UFAM; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; GELSON DIAS FLORENTINO, BIONORTE; DIMAS JOSÉ LASMAR, UFAM; ÍRES PAULA DE ANDRADE MIRANDA, INPA; LEILA SHEILA LISBOA, Geoprocessing; JAMAL DA SILVA CHAAR, UFAM. |
Título: |
Thermal diagnosis of heat conduction and combustion time of fruits of the Brazil Nut Tree (Bertholletia excelsa Bonpl.). |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Advances in Bioscience and Biotechnology, v. 11, n. 2, p. 60-71, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.4236/abb.2020.112005 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the spatial and temporal dynamics of the process of combustion of fruits of the Brazil nut tree (Bertholletia excelsa Bonpl.) using thermographic images in order to characterize the potential of this biomass as an energy source for use in ceramic kilns. Infrared thermography was used as a diagnostic tool, and the trial was conducted in November 2018, in two blocks with two repetitions in each, with the fruits organized so that the cavity was oriented upward and also downward. The thermograms were analyzed using Flir Tools (6.3 v). The temperatures were the highest in the center of the fruits (>160°C), attaining incandescence in 6 min 30 s. Heat was propagated from the center to the edge, and this process was quicker for fruits with their cavities pointed upward. A second order polynomial model explained combustion time with a maximum duration of 7.2 minutes. The thermographic diagnostic has the potential to be used in management strategies for this biomass as an energy source, thus aggregating value to the residuals that are normally left in the forest during harvest by extractivists. |
Palavras-Chave: |
Non-Wood Forest Products; Residual Biomass; Thermographic Patterns. |
Thesagro: |
Bertholletia Excelsa; Biomassa; Castanha do Para. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159251/1/Thermal-Diagnosis.pdf
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Marc: |
LEADER 02048naa a2200277 a 4500 001 2159251 005 2023-12-06 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.4236/abb.2020.112005$2DOI 100 1 $aALVES, A. T. 245 $aThermal diagnosis of heat conduction and combustion time of fruits of the Brazil Nut Tree (Bertholletia excelsa Bonpl.).$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this work was to evaluate the spatial and temporal dynamics of the process of combustion of fruits of the Brazil nut tree (Bertholletia excelsa Bonpl.) using thermographic images in order to characterize the potential of this biomass as an energy source for use in ceramic kilns. Infrared thermography was used as a diagnostic tool, and the trial was conducted in November 2018, in two blocks with two repetitions in each, with the fruits organized so that the cavity was oriented upward and also downward. The thermograms were analyzed using Flir Tools (6.3 v). The temperatures were the highest in the center of the fruits (>160°C), attaining incandescence in 6 min 30 s. Heat was propagated from the center to the edge, and this process was quicker for fruits with their cavities pointed upward. A second order polynomial model explained combustion time with a maximum duration of 7.2 minutes. The thermographic diagnostic has the potential to be used in management strategies for this biomass as an energy source, thus aggregating value to the residuals that are normally left in the forest during harvest by extractivists. 650 $aBertholletia Excelsa 650 $aBiomassa 650 $aCastanha do Para 653 $aNon-Wood Forest Products 653 $aResidual Biomass 653 $aThermographic Patterns 700 1 $aMARTORANO, L. G. 700 1 $aFLORENTINO, G. D. 700 1 $aLASMAR, D. J. 700 1 $aMIRANDA, I. P. de A. 700 1 $aLISBOA, L. S. 700 1 $aCHAAR, J. da S. 773 $tAdvances in Bioscience and Biotechnology$gv. 11, n. 2, p. 60-71, 2020.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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