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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
10/12/2019 |
Data da última atualização: |
04/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MOREIRA, A. D. P.; VASCONCELOS, B. F.; CAVALCANTE, A. C. R. |
Afiliação: |
ANTÔNIO DIEGO PORTO MOREIRA; BRUNA FERREIRA VASCONCELOS; ANA CLARA RODRIGUES CAVALCANTE, CNPC. |
Título: |
Produção de biomassa de gramíneas anuais no Semiárido brasileiro. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 8., 2019, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2019. p. 10-11. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Documentos, 126). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A produção de gramíneas anuais é uma alternativa eficaz que assegura a disponibilidade de alimento por mais tempo na pecuária, favorecendo a sobrevivência dos rebanhos e o declínio da taxa de mortalidade desses animais. O objetivo desse estudo é analisar a capacidade de produção de forragem de plantas forrageiras anuais, Milho, Sorgo e Milheto em resposta a precipitação para fins de produção de silagem. Conclui-se que as cultivares de milheto destacaram-se por apresentar maior tolerância à seca, mostrando o potencial de produção dessa cultura em regiões semiáridas, que apresentam maiores desafios de sobrevivência dos rebanhos pela dificuldade de produzir alimento ao longo do ano. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Precipitação; Tolerância à seca. |
Thesagro: |
Alimento Alternativo; Alimento Para Animal; Forragem; Gramínea Forrageira; Milheto; Nutrição Animal. |
Thesaurus Nal: |
Animal feeding; Brazil; Forage grasses; Semiarid zones. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206563/1/CNPC-2019-Producao-de-biomassa.pdf
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Marc: |
LEADER 01672nam a2200289 a 4500 001 2116450 005 2020-11-04 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMOREIRA, A. D. P. 245 $aProdução de biomassa de gramíneas anuais no Semiárido brasileiro.$h[electronic resource] 260 $aIn: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CAPRINOS E OVINOS, 8., 2019, Sobral. Anais... Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2019. p. 10-11. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Documentos$c2019 520 $aA produção de gramíneas anuais é uma alternativa eficaz que assegura a disponibilidade de alimento por mais tempo na pecuária, favorecendo a sobrevivência dos rebanhos e o declínio da taxa de mortalidade desses animais. O objetivo desse estudo é analisar a capacidade de produção de forragem de plantas forrageiras anuais, Milho, Sorgo e Milheto em resposta a precipitação para fins de produção de silagem. Conclui-se que as cultivares de milheto destacaram-se por apresentar maior tolerância à seca, mostrando o potencial de produção dessa cultura em regiões semiáridas, que apresentam maiores desafios de sobrevivência dos rebanhos pela dificuldade de produzir alimento ao longo do ano. 650 $aAnimal feeding 650 $aBrazil 650 $aForage grasses 650 $aSemiarid zones 650 $aAlimento Alternativo 650 $aAlimento Para Animal 650 $aForragem 650 $aGramínea Forrageira 650 $aMilheto 650 $aNutrição Animal 653 $aBrasil 653 $aPrecipitação 653 $aTolerância à seca 700 1 $aVASCONCELOS, B. F. 700 1 $aCAVALCANTE, A. C. R.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
13/11/2015 |
Data da última atualização: |
18/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, F. V. D.; KAYA, E.; VIEIRA, L. de J.; SOUZA, E. H. de; AMORIM, V. B. de O.; SKOGERBOE, D.; MATSUMOTO, T.; ALVES, A. A. C.; LEDO, C. A. da S.; JENDEREK, M. M. |
Afiliação: |
FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; ERGUN KAYA, National Center for Genetic Resources Preservation; LÍVIA DE JESUS VIEIRA; EVERTON HILO DE SOUZA; VANUSIA BATISTA DE OLIVEIRA AMORIM; DIANNE SKOGERBOE, National Center for Genetic Resources Preservation; TRACIE MATSUMOTO, Pacific Basin Agriculture Research Center; ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, CNPMF; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF; MARIA M. JENDEREK, National Center for Genetic Resources Preservation. |
Título: |
Droplet-vitrification and morphohistological studies of cryopreserved shoot tips of cultivated and wild pineapple genotypes. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Cell, Tissue and Organ Culture, v.123, n.2, nov. 2015. |
ISSN: |
0167-6857 |
DOI: |
10.1007/s11240-015-0899-8 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Germplasm conservation of pineapple [Ananas comosus (L.) Mer.] is crucial to preserve the genus? genetic diversity, to secure material for genetic improvement and to support innovative and new research. Long-term conservation is accomplished through cryopreservation, that is done by storing cells or tissues at ultra-low temperature in liquid nitrogen (-196 C). Droplet-vitrification, a combination of droplet freezing and solution-based vitrification, was used to establish a protocol for cryopreservation of pineapple genetic resources. This protocol was tested on cultivated and wild pineapple genotypes to establish a long-term germplasm security duplicate as well as to investigate cryo-injuries in the tissues by means of histological techniques. Excised shoot tips (0.5?1 mm with one primordial leaf) of different pineapple genotypes were precultured for 48 h on solid MS medium containing 0.3 M of sucrose. Three PVS2 exposure times (30, 45 and 60 min) were tested. The results showed high post cryopreservation survival for all genotypes evaluated. The best PVS2 exposure time varied according to genotype, although 45 min gave the best survival for the majority of genotypes. The technique was highly efficient in cryopreserving meristem shoot tips of different pineapple genotypes, and was also less laborious than techniques previously reported. This is a first report on application of the droplet-vitrification technique to diverse genotypes of cultivated and wild pineapples and the first report on histological changes occurring in cryopreserved Ananas tissue. MenosGermplasm conservation of pineapple [Ananas comosus (L.) Mer.] is crucial to preserve the genus? genetic diversity, to secure material for genetic improvement and to support innovative and new research. Long-term conservation is accomplished through cryopreservation, that is done by storing cells or tissues at ultra-low temperature in liquid nitrogen (-196 C). Droplet-vitrification, a combination of droplet freezing and solution-based vitrification, was used to establish a protocol for cryopreservation of pineapple genetic resources. This protocol was tested on cultivated and wild pineapple genotypes to establish a long-term germplasm security duplicate as well as to investigate cryo-injuries in the tissues by means of histological techniques. Excised shoot tips (0.5?1 mm with one primordial leaf) of different pineapple genotypes were precultured for 48 h on solid MS medium containing 0.3 M of sucrose. Three PVS2 exposure times (30, 45 and 60 min) were tested. The results showed high post cryopreservation survival for all genotypes evaluated. The best PVS2 exposure time varied according to genotype, although 45 min gave the best survival for the majority of genotypes. The technique was highly efficient in cryopreserving meristem shoot tips of different pineapple genotypes, and was also less laborious than techniques previously reported. This is a first report on application of the droplet-vitrification technique to diverse genotypes of cultivated and wild pineapples and the ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Abacaxi; Ananás Comosus. |
Thesaurus NAL: |
Histology; Pineapples. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02476naa a2200301 a 4500 001 2028518 005 2023-05-18 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0167-6857 024 7 $a10.1007/s11240-015-0899-8$2DOI 100 1 $aSOUZA, F. V. D. 245 $aDroplet-vitrification and morphohistological studies of cryopreserved shoot tips of cultivated and wild pineapple genotypes.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aGermplasm conservation of pineapple [Ananas comosus (L.) Mer.] is crucial to preserve the genus? genetic diversity, to secure material for genetic improvement and to support innovative and new research. Long-term conservation is accomplished through cryopreservation, that is done by storing cells or tissues at ultra-low temperature in liquid nitrogen (-196 C). Droplet-vitrification, a combination of droplet freezing and solution-based vitrification, was used to establish a protocol for cryopreservation of pineapple genetic resources. This protocol was tested on cultivated and wild pineapple genotypes to establish a long-term germplasm security duplicate as well as to investigate cryo-injuries in the tissues by means of histological techniques. Excised shoot tips (0.5?1 mm with one primordial leaf) of different pineapple genotypes were precultured for 48 h on solid MS medium containing 0.3 M of sucrose. Three PVS2 exposure times (30, 45 and 60 min) were tested. The results showed high post cryopreservation survival for all genotypes evaluated. The best PVS2 exposure time varied according to genotype, although 45 min gave the best survival for the majority of genotypes. The technique was highly efficient in cryopreserving meristem shoot tips of different pineapple genotypes, and was also less laborious than techniques previously reported. This is a first report on application of the droplet-vitrification technique to diverse genotypes of cultivated and wild pineapples and the first report on histological changes occurring in cryopreserved Ananas tissue. 650 $aHistology 650 $aPineapples 650 $aAbacaxi 650 $aAnanás Comosus 700 1 $aKAYA, E. 700 1 $aVIEIRA, L. de J. 700 1 $aSOUZA, E. H. de 700 1 $aAMORIM, V. B. de O. 700 1 $aSKOGERBOE, D. 700 1 $aMATSUMOTO, T. 700 1 $aALVES, A. A. C. 700 1 $aLEDO, C. A. da S. 700 1 $aJENDEREK, M. M. 773 $tPlant Cell, Tissue and Organ Culture$gv.123, n.2, nov. 2015.
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Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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