|
|
Registros recuperados : 990 | |
741. | | LAVIOLA, B. G.; OLIVEIRA, A. M. C. e.; BHERING, L. L.; ALVES, A. A.; ROCHA, R. B.; GOMES, B. E. L.; CRUZ, C. D. Estimates of repeatability coefficients and selection gains in Jatropha indicate that higher cumulative genetic gains can be obtained by relaxing the degree of certainty in predicting the best families. Industrial Crops and Products, v. 51, p. 70-76, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
742. | | BRITO, T. M.; OLIVEIRA, D. de S.; ROGERIO, M. C. P.; ALVES, A. A.; MARTINS, E. C.; MIRANDA, R. C. de; MOURÃO, E. B.; CARVALHO, W. F. de. Avaliação econômica de dietas formuladas conforme o NRC (2007) com e sem restrição de energia e proteína na terminação de cordeiros em confinamento. Arquivos Latinoamericanos de Produção Animal, v. 24, supl. 1, p. 402-403, 2016. Resumo 69-1. Edición de las Memorias de la 25a. Reunión de la Asociación Latinoamericana de Producción Animal (ALPA), 2016, Recife, Brasil. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
744. | | SANTOS, A. S.; OLIVEIRA, M. M de; TAVARES FILHO, L. F. de Q.; SILVEIRA, T. C da; LEDO, C. A. da S.; ALVES, A. A. C. Desenvolvimento de híbridos interespecífico de espécies silvestre de Manihot e variedades elites de mandioca. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 4., 2010, Cruz das Almas. [Anais...] Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2010. (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Documentos, 190). 1 CD-ROM. PDF. 054. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
745. | | SILVA, S. M. S.; ALVES, A. N.; GHEYI, H. R.; BELTRAO, N. E. de M.; SEVERINO, L. S.; SOARES, F. A. L. Desenvolvimento e produção de duas cultivares de mamoneira sob estresse salino . Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.12, n.4, p.335-342, 2008. Título em inglês: Growth and production of two cultivars of castor bean under saline stress. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
746. | | PASSOS, R. R.; VIEIRA, L. de J.; OLIVEIRA, T. da S.; SANTANA, J. R. F.; LEDO, C. A. da S.; ALVES, A. A. C.; SOUZA, F. V. D. Desidratação de grãos de pólen de diferentes subespécies de M. esculenta. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
747. | | CORRÊA, V. V.; GAMA, J. R. V.; RIBEIRO, R. B. da S.; ALVES, A. F.; VIEIRA, D. dos S.; XIMENES, L. C. Estrutura e uso potencial de espécies arbóreas em floresta manejada, Pa Moju, Santarém-Pará. Cerne, Lavras, v. 21, n. 2, p. 293-300, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
| |
748. | | ROSA, A. P. S. A. da; MARTINS, J. F. da S.; TRECHA, C. O.; GARCIA, L. P.; ALVES, A.; MANSKE, E.; GONÇALVES, V. Controle de Spodoptera frugiperda em milho com base no monitoramento de plantas atacadas e armadilhas iscadas com feromônio sexual. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 23., 2010, Natal. resumos... Natal: Sociedade Brasileira de Entomologia, 2010. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
| |
749. | | OSIPE, J. B.; ADEGAS, F. S.; OSIPE, R.; ALVES, A. J.; BENTO, D. C.; ROSSI, E.; PANZIERA, A. C.; SALLES JUNIOR, A. J. Controle de capim-amargoso com diferentes misturas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 29., 2014, Gramado. A ciência das plantas daninhas em clima de mudança: anais. [Londrina]: SBCPD, 2014. 5 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
| |
750. | | VELOSO JÚNIOR, R. R.; AZEVEDO, A. R. de; ARRUDA, F. de A. V.; ALVES, A. A.; CASTRO, A. R. de; ANDRADE, F. A. O. de. Consumo voluntário de dietas à base de cana-de-açúcar desidratada com diferentes níveis do feno de leucena. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 1., 1998, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 1998. v. 2, p. 56. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
751. | | PEREIRA, V. L. A.; AZEVEDO, A. R. de; LIRA, M. de A.; ARRUDA, F. de A. V.; ALVES, A. A.; SILVA, V. M. da. Consumo voluntário do mulch e dos fenos de sabiá (Mimosa caesalpiniifolia Benth.) inerme e com acúleos. Revista Cientifica de Producao Animal, v. 2, n. 1, p. 24-30, 2000. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
752. | | PEREIRA, V. L. A.; AZEVEDO, A. R. de; LIRA, M. de A.; ARRUDA, F. de A. V.; ALVES, A. A.; SILVA, V. M. da. Consumo voluntário do mulch e dos fenos de sabiá (Mimosa caesalpiniifolia Benth.) inerme e com acúleos. Pasturas Tropicales, Cali, v. 23, n. 2, p. 16-19, ago. 2001. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
753. | | ROGÉRIO, M. C. P.; BORGES, I.; NEIVA, J. N. M.; PIMENTEL, J. C. M.; ALVES, A. A.; BARROS, N. N.; LEITE, E. R.; MARTINS, G. A. Consumo e digestibilidade aparente da matéria seca e matéria orgânica de dietas contendo diferentes níveis de subprodutos do processamento do abacaxi (Ananas comosus L.) em ovinos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 40., 2003, Santa Maria, RS. Otimizando a produção animal: anais. Santa Maria: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2003. 3 f. 1 CD ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
754. | | SILVA, D. C. da; ALVES, A. A.; OLIVEIRA, M. E. de; MOREIRA FILHO, M. A.; RODRIGUES, M. M.; VALE, G. E. S. do; NASCIMENTO, H. T. S. do. Consumo e digestibilidade de dietas contendo farelo de mamona destoxificado para ovinos em terminação. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 12, n. 1, p. 96-106 jan./mar. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
755. | | SILVA, V. L.; ROGERIO, M. C. P.; BOMFIM, M. A. D.; LEITE, E. R.; LANDIM, A. V.; ALVES, A. A.; COSTA, H. H. A.; FREIRE, A. P. A. Consumo e digestibilidade dos nutrientes dietéticos em cordeiros de diferentes grupos genéticos alimentados com farelo de castanha de caju. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 14, n. 4, p. 695-709, out./dez., 2013. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
756. | | LAVIOLA, B. G.; COSTA, R. D.; COSTA, J. Z.; TRENHAGO, E. D.; OLIVEIRA, F. S.; ROSADO, T. B.; ALVES, A. A.; MARANA, J. C. Crescimento, florescimento e produção de pinhão-manso no cerrado. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISA EM PINHÃO-MANSO, 2., 2011, Brasília, DF. Pinhão-manso: focando em soluções sustentáveis para produção de biocombustíveis: anais. Brasília, DF: Embrapa Agroenergia: ABPPM, 2011. 1 CD-ROM. (Embrapa Agroenergia. Documentos, 005). Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
757. | | ALVES, A. N.; SILVA, S. M. S. e; GHEYI, H. R.; BELTRÃO, N. E. de M.; SEVERINO, L. S.; SOARES, F. A. L. Crescimento inicial e desenvolvimento de três cultivares de mamoneira sob diferentes níveis salinos da água de irrigação. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGAÇÃO E DRENAGEM, 18., 2008, São Mateus. O equilíbrio do fluxo hídrico para um agricultura irrigada sustentável: anais. São Mateus: ABID, 2008. 5 p. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
| |
758. | | VIEIRA, L. de J.; SANTANA, J. R. F. de; SILVEIRA, T. C. da; ALVES, A. A. C.; SOUZA, F. V. D. Conservação e longevidade de pólen de acessos de Manihot esculenta. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MANDIOCA, 14.; FEIRA BRASILEIRA DA MANDIOCA, 1., 2011, Maceió. Mandioca: fonte de alimento e energia: anais. Maceió: ABAM: SBM, 2011. 1 CD ROM. Melhoramento genético. Resumo n. 266. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
| |
759. | | ALVES, A. U.; PRADO, R. de M.; CORREIA, M. A. R.; GONDIM, A. R. de O.; CECÍLIO FILHO, A. B.; POLITI, L. S. Couve-flor cultivada em substrato: marcha de absorção de macronutrientes e micronutrientes. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 1, p. 45-55, jan./fev. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
| |
760. | | ALEKCEVETCH, J. C.; DOMICIANO, G. P; SANTOS, R. F. dos; VIEIRA, L. M.; CONCEIÇÃO, L. D. H. C. S. da; LAVIOLA, B. G.; ALVES, A. A. Correlação entre características morfológicas e fisiológicas em progênies de macaúba. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MACAÚBA, 1., 2013, Patos de Minas, MG. Consolidação da cadeia produtiva: anais. Brasília, DF: MAPA, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
Registros recuperados : 990 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Alimentos e Territórios. Para informações adicionais entre em contato com mara.petrocchi@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
17/11/2023 |
Data da última atualização: |
17/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SANTOS, F. A.; VIANA, A. F. S. C.; NUNES, P. I. G.; PORTELA, B. Y. M.; ALVES, A. P. N. N.; VIANA, D. DE A.; CARVALHO, K. R.; PEREIRA, R. de C. A.; RIBEIRO, P. R. V.; ALVES FILHO, E. G.; BRITO, E. S. de; SILVEIRA, E. R.; CANUTO, K. M. |
Afiliação: |
FLÁVIA ALMEIDA SANTOS, Federal University of Ceará; ANA FLÁVIA SERAINE CUSTÓDIO VIANA, Federal University of Ceará; PAULO IURY GOMES NUNES, Federal University of Ceará; BENEDITO YAGO MACHADO PORTELA, Federal University of Ceará; ANA PAULA NEGREIROS NUNES ALVES, Federal University of Ceará; DANIEL DE ARAÚJO VIANA, Christhus University Center; KALINE RODRIGUES CARVALHO, Federal University of Ceara; RITA DE CASSIA ALVES PEREIRA, CNPAT; PAULO RICELI VASCONCELOS RIBEIRO, CNPAT; ELENILSON GODOY ALVES-FILHO; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT; EDILBERTO ROCHA SILVEIRA, Federal University of Ceará; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT. |
Título: |
UPLC-QTOF-MS/MS-based metabolomic approach and gastroprotective effect of two chemotypes of Egletes viscosa (L.) less. against ethanol-induced gastric ulcer in mice. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Ethnopharmacology, 116348, june 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jep.2023.116348 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Ethnopharmacological relevance: Egletes viscosa (L.) (macela) is a native wild herb that can be found in different states of northeastern Brazil. The infusions of its flower buds are traditionally used for the treatment of gastrointestinal disorders. E. viscosa possesses two chemotypes (named A and B), distinguishable by the composition of the essential oil from the flower buds. Although there are previous studies of the gastroprotective effect of the isolated constituents of E. viscosa, its infusions have not been investigated yet. Aim of the study: The present study aimed to evaluate and compare the chemical composition and the gastroprotective effect of flower bud infusions of E. viscosa from chemotype A (EVCA) and chemotype B (EVCB). Materials and methods: Sixteen infusions were brewed with flower buds according to the traditional preparation mode and were analyzed through a UPLC-QTOF-MS/MS based metabolomic approach for determination of their metabolic fingerprints and quantification of bioactive compounds. Afterward, these data were analyzed by chemometric methods (OPLS-DA) for discrimination of the two chemotypes. Additionally, infusions of EVCA and EVCB (50, 100 and 200 mg/kg, p.o.) were evaluated on gastric ulcers induced by absolute ethanol (96%, 0.2 mL, p.o.) in mice. To elucidate the gastroprotective mechanisms, the effect of EVCA and EVCB on gastric acid secretion and gastric wall mucus was determined and the role of TRPV1 channels, prostaglandins, nitric oxide and KATP channels were assessed. Moreover, the oxidative stress-related parameters and the histological aspects of the stomach tissue were analyzed. Results: The chemotypes can be discriminated from each other using UPLC-QTOF-MS/MS chemical fingerprints. Both chemotypes presented similar chemical compositions, consisting basically of caffeic acid derivatives, flavonoids and diterpenes. The quantification of bioactive compounds demonstrated that chemotype A possesses more ternatin, tanabalin and centipedic than chemotype B. EVCA and EVCB (50, 100 and 200 mg/kg, p.o.) significantly decreased the severity of ethanol-induced gastric lesions, as shown by a reduction in histological alterations and leucocyte infiltration in gastric tissue. The gastroprotective mechanism of both infusions involves an antioxidant effect, maintenance of gastric mucus and reduction gastric secretion. Stimulation of endogenous prostaglandins and nitric oxide release, activation of TRPV1 channels, and KATP channels are also involved in the gastroprotection of the infusions. Conclusion: The gastroprotective effect of EVCA and EVCB was equivalent and mediated through antioxidant and antisecretory actions, including the activation of TRPV1 receptors, stimulation of endogenous prostaglandins and nitric oxide, and opening of KATP channels. The presence of caffeic acid derivatives, flavonoids and diterpenes in both infusions is involved in mediating this protective effect. Our findings support the traditional use of infusions of E. viscosa for gastric disorders regardless of the chemotype. MenosEthnopharmacological relevance: Egletes viscosa (L.) (macela) is a native wild herb that can be found in different states of northeastern Brazil. The infusions of its flower buds are traditionally used for the treatment of gastrointestinal disorders. E. viscosa possesses two chemotypes (named A and B), distinguishable by the composition of the essential oil from the flower buds. Although there are previous studies of the gastroprotective effect of the isolated constituents of E. viscosa, its infusions have not been investigated yet. Aim of the study: The present study aimed to evaluate and compare the chemical composition and the gastroprotective effect of flower bud infusions of E. viscosa from chemotype A (EVCA) and chemotype B (EVCB). Materials and methods: Sixteen infusions were brewed with flower buds according to the traditional preparation mode and were analyzed through a UPLC-QTOF-MS/MS based metabolomic approach for determination of their metabolic fingerprints and quantification of bioactive compounds. Afterward, these data were analyzed by chemometric methods (OPLS-DA) for discrimination of the two chemotypes. Additionally, infusions of EVCA and EVCB (50, 100 and 200 mg/kg, p.o.) were evaluated on gastric ulcers induced by absolute ethanol (96%, 0.2 mL, p.o.) in mice. To elucidate the gastroprotective mechanisms, the effect of EVCA and EVCB on gastric acid secretion and gastric wall mucus was determined and the role of TRPV1 channels, prostaglandins, nitric oxide ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Diterpenes; Egletes viscosa; Gastric ulcer. |
Thesaurus NAL: |
Flavonoids; Phenolic acids. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 04150naa a2200337 a 4500 001 2158523 005 2023-11-17 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jep.2023.116348$2DOI 100 1 $aSANTOS, F. A. 245 $aUPLC-QTOF-MS/MS-based metabolomic approach and gastroprotective effect of two chemotypes of Egletes viscosa (L.) less. against ethanol-induced gastric ulcer in mice.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aEthnopharmacological relevance: Egletes viscosa (L.) (macela) is a native wild herb that can be found in different states of northeastern Brazil. The infusions of its flower buds are traditionally used for the treatment of gastrointestinal disorders. E. viscosa possesses two chemotypes (named A and B), distinguishable by the composition of the essential oil from the flower buds. Although there are previous studies of the gastroprotective effect of the isolated constituents of E. viscosa, its infusions have not been investigated yet. Aim of the study: The present study aimed to evaluate and compare the chemical composition and the gastroprotective effect of flower bud infusions of E. viscosa from chemotype A (EVCA) and chemotype B (EVCB). Materials and methods: Sixteen infusions were brewed with flower buds according to the traditional preparation mode and were analyzed through a UPLC-QTOF-MS/MS based metabolomic approach for determination of their metabolic fingerprints and quantification of bioactive compounds. Afterward, these data were analyzed by chemometric methods (OPLS-DA) for discrimination of the two chemotypes. Additionally, infusions of EVCA and EVCB (50, 100 and 200 mg/kg, p.o.) were evaluated on gastric ulcers induced by absolute ethanol (96%, 0.2 mL, p.o.) in mice. To elucidate the gastroprotective mechanisms, the effect of EVCA and EVCB on gastric acid secretion and gastric wall mucus was determined and the role of TRPV1 channels, prostaglandins, nitric oxide and KATP channels were assessed. Moreover, the oxidative stress-related parameters and the histological aspects of the stomach tissue were analyzed. Results: The chemotypes can be discriminated from each other using UPLC-QTOF-MS/MS chemical fingerprints. Both chemotypes presented similar chemical compositions, consisting basically of caffeic acid derivatives, flavonoids and diterpenes. The quantification of bioactive compounds demonstrated that chemotype A possesses more ternatin, tanabalin and centipedic than chemotype B. EVCA and EVCB (50, 100 and 200 mg/kg, p.o.) significantly decreased the severity of ethanol-induced gastric lesions, as shown by a reduction in histological alterations and leucocyte infiltration in gastric tissue. The gastroprotective mechanism of both infusions involves an antioxidant effect, maintenance of gastric mucus and reduction gastric secretion. Stimulation of endogenous prostaglandins and nitric oxide release, activation of TRPV1 channels, and KATP channels are also involved in the gastroprotection of the infusions. Conclusion: The gastroprotective effect of EVCA and EVCB was equivalent and mediated through antioxidant and antisecretory actions, including the activation of TRPV1 receptors, stimulation of endogenous prostaglandins and nitric oxide, and opening of KATP channels. The presence of caffeic acid derivatives, flavonoids and diterpenes in both infusions is involved in mediating this protective effect. Our findings support the traditional use of infusions of E. viscosa for gastric disorders regardless of the chemotype. 650 $aFlavonoids 650 $aPhenolic acids 653 $aDiterpenes 653 $aEgletes viscosa 653 $aGastric ulcer 700 1 $aVIANA, A. F. S. C. 700 1 $aNUNES, P. I. G. 700 1 $aPORTELA, B. Y. M. 700 1 $aALVES, A. P. N. N. 700 1 $aVIANA, D. DE A. 700 1 $aCARVALHO, K. R. 700 1 $aPEREIRA, R. de C. A. 700 1 $aRIBEIRO, P. R. V. 700 1 $aALVES FILHO, E. G. 700 1 $aBRITO, E. S. de 700 1 $aSILVEIRA, E. R. 700 1 $aCANUTO, K. M. 773 $tJournal of Ethnopharmacology, 116348, june 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|