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Registros recuperados : 14 | |
5. | | SILVEIRA, T. S.; RODRIGUES, M. T.; MATOS, R. da S.; BOMFIM, M. A. D.; SANTANA, R. C. S.; SILVA, S. P. da; ALMEIDA, V. V. S. de. Consumo de nutrientes e energia em dietas suplementadas com diferentes fontes lipídicas fornecidas a cabras leiteiras. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringa: SBZ: UEM, 2009. 3 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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6. | | OLIVEIRA, H. C.; MATOS NETO, U. de; PIRES, A. J. V.; PATÊS, N. M da S.; ALMEIDA, V. V. S. de; CARVALHO, G. G. P. de; OLIVEIRA, A. B. de; OLIVERIA, A. C.; PIMENTEL, D. M.; VELOSO, C. M. Comportamento ingestivo de ovinos Santa Inês alimentados com farelo de cacau e feno de braquiária amonizado. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais dos simpósios. João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 3 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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7. | | FANALLI, S. L.; GOMES, J. D.; CAMPOS, D.; SILVA, B. P. M. DA; MEIRA, A. N.; REGITANO, L. C. de A.; ALMEIDA, V. V. DE; GARRICK, D.; COUTINHO, L. L.; CESAR, A. S. M. Different dietary oil sources alter the transcription profile of the TNF-a pathway in porcine muscle. In: BRAZILIAN CONGRESS OF GENETICS, 66.; SIMPÓSIO DE CITOGENÉTICA E GENÉTICAS DE PEIXES, 19.; REUNIÃO DE GENÉTICA DE MICRORGANISMOS, 32.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE GENÉTICA PARA CONSERVAÇÃO, 2., 2021. [Abstracts]. Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2021. p. 248. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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8. | | MORENO, G. M. B.; BIRBA, H.; ARAUJO, G. G. L. de; SAÑUDO, C.; SILVA SOBRINHO, A. G.; BUZANSKAS, M. E.; LIMA JÚNIOR, D. M.; ALMEIDA, V. V. S. de; BOAVENTURA NETO, O. Meat quality of lambs fed different saltbush hay (Atriplex nummularia) levels. Italian Journal of Animal Science, V. 14, n. 2, p. 251-259, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | OLIVEIRA, H. C.; MATOS NETO, U. de; PIRES, A. J. V.; OLIVEIRA, A. C.; ALMEIDA, V. V. S de; PATÉS, N. M. da S.; PIMENTEL, D. M.; SANTOS, W. A. de S.; OLIVEIRA, A. B.; VELOSO, C. M. Aspectos comportamentais de ovinos Santa Inês alimentados com feno amonizado de Braquiária e acrescido de farelo de cacau. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais dos simpósios. João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 3 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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10. | | AZEVÊDO, J. A. G.; SOUZA, L. L.; SALT, M. P. F.; NASCIMENTO, L. S.; ALMEIDA, F. M. de; PEREIRA, L. G. R.; SILVA, R. R.; OLIVEIRA, G. A. de; FERREIRA, D. M. F.; ALMEIDA, V. V. S. de. Substituição do milho pela silagem de jaca em dietas para cordeiros confinados. Semina: Ciências Agrárias, v. 36, n. 3, p. 1599-1608, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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11. | | MENDES, F. B. L.; MATOS NETO, U.; PIRES, A. J. V.; ALMEIDA, V. V. S. de; RIBEIRO, L. S. O.; OLIVEIRA, A. B.; OLIVEIRA, H. C.; VELOSO, C. M.; SANTOS, W. A. de S.; REIS, G. H. C.; CARVALHO, G. G. P. de. Avaliação de diferenes metodologias no comportamento ingestivo de ovinos Santa Inês alimentados com feno de Braquiária amonizado. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais dos simpósios. João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 3 f. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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12. | | FINALLI, S. L.; SILVA, B. P. M. DA; GOMES, J. D.; ALMEIDA, V. V. DE; FREITAS, F. A. O.; MOREIRA, G. C. M.; VIGNATO, B. S.; AFONSO, J.; REECY, J.; KOLTES, J.; KOLTES, D.; REGITANO, L. C. de A.; GARRICK, D. J.; BALIEIRO, J. C. DE C.; MEIRA, A. N.; FREITAS, L.; COUTINHO, L. L.; FUKUMASU, H.; MOURÃO, G. B.; ALENCAR, S. M. DE; LUCHIARI FILHO, A.; CESAR, A. S. M. Differential gene expression associated with soybean oil level in the diet of pigs. Animals, v. 12, n. 13 1632, jun. 2022. 21 p. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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13. | | FANALLI, S. L.; SILVA, B. P. M. DA; GOMES, J. D.; CICONELLO, F. N.; ALMEIDA, V. V. DE; FREITAS, F. A. O.; MOREIRA, G. C. M.; VIGNATO, B. S.; AFONSO, J.; REECY, J.; KOLTES, J.; KOLTES, D.; REGITANO, L. C. de A.; BAILEIRO, J. C. DE C.; FREITAS, L.; COUTINHO, L. L.; FUKUMASU, H.; ALENCAR, S. M. DE; LUCHIARI FILHO, A.; CESAR, A. S. M. Effect of dietary soybean oil inclusion on liver-related transcription factors in a pig model for metabolic diseases. Scientific Reports, v. 12, 10318, jun. 2022. 10 p. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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14. | | ALMEIDA, V. V.; SILVA, J. P. M.; SCHINCKEL, A. P.; MEIRA, A. N.; MOREIRA, G. C. M.; GOMES, J. D.; POLETI, M. D.; DARGELIO, M. D. B.; PATINHO, I.; CONTRERAS-CASTILLO, C. J.; COUTINHO, L. L.; MOURÃO, G. B.; REECY, J. M.; KOLTES, D.; SERÃO, N. V. L.; REGITANO, L. C. de A.; FUKUMASU, H.; BRUSTOLINI, A. P. L.; ALENCAR, S. M.; LUCHIARI FILHO, A.; CESAR, A. S. M. Effects of increasing dietary oil inclusion from different sources on growth performance, carcass and meat quality traits, and fatty acid profile in genetically lean immunocastrated male pigs. Livestock Science, v.248, jun. 2021, 104515. 10 p. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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Registros recuperados : 14 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
01/09/2022 |
Data da última atualização: |
01/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FINALLI, S. L.; SILVA, B. P. M. DA; GOMES, J. D.; ALMEIDA, V. V. DE; FREITAS, F. A. O.; MOREIRA, G. C. M.; VIGNATO, B. S.; AFONSO, J.; REECY, J.; KOLTES, J.; KOLTES, D.; REGITANO, L. C. de A.; GARRICK, D. J.; BALIEIRO, J. C. DE C.; MEIRA, A. N.; FREITAS, L.; COUTINHO, L. L.; FUKUMASU, H.; MOURÃO, G. B.; ALENCAR, S. M. DE; LUCHIARI FILHO, A.; CESAR, A. S. M. |
Afiliação: |
SIMARA LARISSA FANALLI, University of São Paulo; BRUNA PEREIRA MARTINS DA SILVA, University of São Paulo; JULIA DEZEN GOMES, University of São Paulo; VIVIAN VEZZONI DE ALMEIDA, Federal University of Goiás; FELIPE ANDRÉ OLIVEIRA FREITAS, University of São Paulo; GABRIEL COSTA MONTEIRO MOREIRA, University of Liège; BÁRBARA SILVA-VIGNATO, University of São Paulo; JULIANA AFONSO, University Federal of São Carlos; JAMES REECY, Iowa State University; JAMES KOLTES, Iowa State University; DAWN KOLTES, Iowa State University; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; DORIAN JOHN GARRICK, Massey University; JÚLIO CESAR DE CARVALHO BALIEIRO, University of São Paulo; ARIANA NASCIMENTO MEIRA, University of São Paulo; LUCIANA FREITAS, DB Genética de Suínos; LUIZ LEHMANN COUTINHO, University of São Paulo; HEIDGE FUKUMASU, University of São Paulo; GERSON BARRETO MOURÃO, University of São Paulo; SEVERINO MATIAS DE ALENCAR, University of São Paulo; ALBINO LUCHIARI FILHO, University of São Paulo; ALINE SILVA MELLO CESAR, University of São Paulo. |
Título: |
Differential gene expression associated with soybean oil level in the diet of pigs. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Animals, v. 12, n. 13 1632, jun. 2022. |
Páginas: |
21 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ani12131632 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to identify the differentially expressed genes (DEG) from the skeletal muscle and liver samples of animal models for metabolic diseases in humans. To perform the study, the fatty acid (FA) profile and RNA sequencing (RNA-Seq) data of 35 samples of liver tissue (SOY1.5, n = 17 and SOY3.0, n = 18) and 36 samples of skeletal muscle (SOY1.5, n = 18 and SOY3.0, n = 18) of Large White pigs were analyzed. The FA profile of the tissues was modified by the diet, mainly those related to monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA) FA. The skeletal muscle transcriptome analysis revealed 45 DEG (FDR 10%), and the functional enrichment analysis identified network maps related to inflammation, immune processes, and pathways associated with oxidative stress, type 2 diabetes, and metabolic dysfunction. For the liver tissue, the transcriptome profile analysis revealed 281 DEG, which participate in network maps related to neurodegenerative diseases. With this nutrigenomics study, we verified that different levels of soybean oil in the pig diet, an animal model for metabolic diseases in humans, affected the transcriptome profile of skeletal muscle and liver tissue. These findings may help to better understand the biological mechanisms that can be modulated by the diet. |
Palavras-Chave: |
Animal model; Fatty acid; Hepatic tissue; Longissimus lomborum; RNAseq. |
Thesaurus NAL: |
Immune response; Metabolism; Transcriptome. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145998/1/DifferentialGeneExpression.pdf
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Marc: |
LEADER 02646naa a2200493 a 4500 001 2145998 005 2022-09-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/ani12131632$2DOI 100 1 $aFINALLI, S. L. 245 $aDifferential gene expression associated with soybean oil level in the diet of pigs.$h[electronic resource] 260 $c2022 300 $a21 p. 520 $aThe aim of this study was to identify the differentially expressed genes (DEG) from the skeletal muscle and liver samples of animal models for metabolic diseases in humans. To perform the study, the fatty acid (FA) profile and RNA sequencing (RNA-Seq) data of 35 samples of liver tissue (SOY1.5, n = 17 and SOY3.0, n = 18) and 36 samples of skeletal muscle (SOY1.5, n = 18 and SOY3.0, n = 18) of Large White pigs were analyzed. The FA profile of the tissues was modified by the diet, mainly those related to monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA) FA. The skeletal muscle transcriptome analysis revealed 45 DEG (FDR 10%), and the functional enrichment analysis identified network maps related to inflammation, immune processes, and pathways associated with oxidative stress, type 2 diabetes, and metabolic dysfunction. For the liver tissue, the transcriptome profile analysis revealed 281 DEG, which participate in network maps related to neurodegenerative diseases. With this nutrigenomics study, we verified that different levels of soybean oil in the pig diet, an animal model for metabolic diseases in humans, affected the transcriptome profile of skeletal muscle and liver tissue. These findings may help to better understand the biological mechanisms that can be modulated by the diet. 650 $aImmune response 650 $aMetabolism 650 $aTranscriptome 653 $aAnimal model 653 $aFatty acid 653 $aHepatic tissue 653 $aLongissimus lomborum 653 $aRNAseq 700 1 $aSILVA, B. P. M. DA 700 1 $aGOMES, J. D. 700 1 $aALMEIDA, V. V. DE 700 1 $aFREITAS, F. A. O. 700 1 $aMOREIRA, G. C. M. 700 1 $aVIGNATO, B. S. 700 1 $aAFONSO, J. 700 1 $aREECY, J. 700 1 $aKOLTES, J. 700 1 $aKOLTES, D. 700 1 $aREGITANO, L. C. de A. 700 1 $aGARRICK, D. J. 700 1 $aBALIEIRO, J. C. DE C. 700 1 $aMEIRA, A. N. 700 1 $aFREITAS, L. 700 1 $aCOUTINHO, L. L. 700 1 $aFUKUMASU, H. 700 1 $aMOURÃO, G. B. 700 1 $aALENCAR, S. M. DE 700 1 $aLUCHIARI FILHO, A. 700 1 $aCESAR, A. S. M. 773 $tAnimals$gv. 12, n. 13 1632, jun. 2022.
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Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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