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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  06/04/2021
Data da última atualização:  10/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, N. C.; ASSIS, O. B. G. de; MARTELLI-TOSI, M.
Afiliação:  ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA.
Título:  Extraction of phenolic compounds from acerola by-products using chitosan solution, encapsulation and application in extending the shelf-life of guava.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 354, 129553, 2021.
Páginas:  1 - 9
ISSN:  0308-8146
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129553
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Aiming the simplification of the production of chitosan nanoparticles as an encapsulating material, the primary approach of this study was to investigate the extraction of active compounds from acerola-pulp by-products directly in chitosan solution by using tip sonication. The results have shown that chitosan solution can be used as a good solvent, mainly for total phenolic compounds (TPC) extraction (1792.7 mg/100 g of dry by-product). The extract was submitted to ionic gelation process using, as counter-ion, the sodium tripolyphosphate to form loaded nanoparticles with TPC. The suspension was applied as protective coatings on the guavas. The nanoengineered coatings provided an effective barrier that delayed the maturation and maintained the green pigmentation for longer periods along with good firmness. To the best of our knowledge, this was the first study that uses chitosan solution as extraction solvent of TPC from food byproducts in order to facilitate the encapsulation process
Palavras-Chave:  Chitosan nanoparticles; Fruit wastes; Ionic gelation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17746 - 1UPCAP - DDPROCI.21/102021/10
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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  02/02/2004
Data da última atualização:  02/02/2004
Autoria:  PADOVAN, M. P.; SANTOS, L. A.; FEHELAUER, T. J.; ALMEIDA, D. L. de; GUERRA, J. G. M.; RIBEIRO, R. de L. D.
Título:  Fitomassa e nutrientes em soja, objetivando seleção para adubo verde, no Mato Grosso do Sul.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 29., 2003, Ribeirão Preto. Resumos... Botucatu: SBCS, 2003.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Thesagro:  Adubação Verde; Soja.
Thesaurus NAL:  green manures; soybeans.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB28995 - 1UPCSP - --0022666
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