|
|
Registros recuperados : 66 | |
21. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A.; DIAS, H. L. T.; LE PENDU, Y.; KAHWAGE, P. R.; GARCIA, A. R. Intensive production system of collared peccary (Pecari tajacu) in Brazilian Amazon. Advances in Animal Biosciences, v. 1, n. 2, p. 480-481, 2010. International Symposium on Sustainable Animal Production in the Tropics: Farming in a Changing World Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
23. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; MARTINS, Á. L.; SELLGMAN, I. C.; PEREIRA, W. L. A.; GUIMARÃES, D. A. de A. Manejo de Tayassu tatacu em cativeiro: enriquecimento ambiental como recurso na diminuição de estresse. In: CONGRESSO INTERNACIONAL SOBRE MANEJO DE FAUNA SILVESTRE NA AMAZÔNIA E AMÉRICA LATINA, 8., 2008, Rio Branco, AC. Manejo e monitoramento de fauna silvestre em florestas tropicais: anais. Rio Branco, AC, 2008. p. 48. CIMFAUNA. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
24. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A.; LE PENDU, Y.; SILVA, J. V. da; DIAS, H. L. T. Sistema de produção do caititu (Tayassu tajacu)- resultados de pesquisa em sistema intensivo. In: ENCONTRO INTERNACIONAL DA PECUÁRIA DA AMAZÔNIA, 1., 2008, Belém, PA. Meio ambiente e pecuária: [anais]. Belém, PA: FAEPA; Instituto Frutal; SEBRAE-PA, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
27. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; KAHWAGE, P. R.; COSTA, J. F.; MOREIRA, J. A.; GARCIA, A. R.; DIAS, H. T.; GUIMARÃES, D. A. de A. Avaliação da carcaça e dos componentes não-carcaça de caititus (Pecari tajacu) alimentados com torta de dendê. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal, v. 20, n. 3-4, p. 55-60, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
| |
28. | | DIAS, H. L. T.; ESPINHEIRO, R. de F.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BONFIM, S. R. K. M.; LOPES, M. L.; GONÇALVES, E. C. Aglutininas Anti-Leptospira sp. em várias espécies de animais domésticos da região Amazônica, Brasil. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 106-107. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
29. | | MORAIS, B. H. dos S.; LIMA, A. J. M. de; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A. Bacteriological, physicochemical, and sensory characteristics of collared peccary sausages (Pecari tajacu) with added dietary fibers. Food Science and Technology, v. 42, e04922, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
30. | | SILVA, S. do S. B. da; KAHWAGE, P. R.; OHASHI, O. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; LE PENDU, Y.; GUIMARÃES, D. A. Características do comportamento de estro em caititus (Pecari tajacu) criados em cativeiro. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON WILDLIFE MANAGEMENT IN AMAZONIA AND LATIN AMERICA, 11., 2014, St. Augustine, Trinidad and Tobago. Alternative Sustainable Conservation & Utilization Methods for Neo-tropical Animals: livro de resumos. St. Augustine: UWI, 2014. P. 94-96. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
31. | | SILVA, S. do S. B. da; ALBUQUERQUE, N. I. de; COSTA, S. P. da; MACHADO, M. da S.; RIBEIRO, A. S. S. Caititus (Pecari tajacu) mantidos em grupos familiares são tolerantes ao reagrupamento de indivíduos aparentados? In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON WILDLIFE MANAGEMENT IN AMAZONIA AND LATIN AMERICA, 11., 2014, St. Augustine, Trinidad and Tobago. Alternative Sustainable Conservation & Utilization Methods for Neo-tropical Animals: livro de resumos. St. Augustine: UWI, 2014. p. 96. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
32. | | ALBUQUERQUE, N. I. de; KAHWAGE, P. R.; SODRÉ, M. H. S.; MOREIRA, J. A.; DIAS, H. L. T.; GUIMARÃES, D. A. Palm kernel cake (Elaeis guineensis) in the diet of collared peccary (Pecari tajacu) raised in captivity in Brazilian Amazon (Partial results). Advances in Animal Biosciences, v. 1, n. 2, p. 472, Nov. 2010. International Symposium on Sustainable Animal Production in the Tropics: Farming in a Changing World. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
33. | | GUIMARÃES, D. A.; GARCIA, S. C. G. de; FERREIRA, M. A. P.; SILVA, S. do S. B. da; ALBUQUERQUE, N. I. de; LE PENDU, Y. Ovarian folliculogenesis in collared peccary, Pecari tajacu (Artiodactyla: Tayassuidae). Revista de Biologia Tropical, v. 60, n. 1, p. 437-445, Mar. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
34. | | DIAS, H. L. T.; MAMEDES, S. C. de; SANTOS, R. B. dos; SILVA, J. V. da; GUIMARAES, D. A.; ALBUQUERQUE, N. I. de; SANTOS, G. F. S. Pesquisa de anticorpos contra Leptospira interrogans em caititus (Tayassu tajacu) criados em cativeiro na região metropolitana de Belém-Pará. Revista de Ciências Agrárias, Belém, PA, n. 43, jun./jul. 2005. Suplemento. Resumos do III Congresso Norte Nordeste de Reprodução Animal (CONERA). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
35. | | MARINHO NETO, S. P.; BENIGNO, R. N. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; BARROS, D. V.; KAHWAGE, P. R.; GUIMARÃES, D. A. Parasitas gastrointestinais de caititus (Tayassu tajacu) criados em cativeiro. In: CONGRESO INTERNACIONAL SOBRE MANEJO DE FAUNA SILVESTRE EN LA AMAZONIA Y AMERICA LATINA, 9., 2010, Santa Cruz. Libro de resumenes. [Casilla: Museo de Historia Natural Noel Kempff Mercado: Fundación Amigos del Museo Noel Kempff Mercado], 2010. p. 143. IX CIMFAUNA. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
36. | | BARTHA, M. M. P.; DIAS, H. L. T.; ALBUQUERQUE, N. I. de; KAHWAGE, P. R.; GUIMARÃES, D. A. A.; GARCIA, A. R.; OHASHI, O. M.; SILVA FILHO, E. Microbiological evaluation of fresh semen from captivity kept collared peccary (Pecari tajacu) at Brazilian Amazon. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v. 6, n. 9, p. 65920-65930, Sep. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pecuária Sudeste. |
| |
37. | | ESPINHEIRO, R. F.; DIAS, H. L. T.; LIMA, A. S.; ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A.; OHASHI, O. M.; KAHWAGE, P. R.; GARCIA, A. R. Microbiota bacteriana do trato gastrointestinal de caititus (Tayassu tajacu) criados em cativeiro. In: CONGRESO INTERNACIONAL SOBRE MANEJO DE FAUNA SILVESTRE EN LA AMAZONIA Y AMERICA LATINA, 9., 2010, Santa Cruz. Libro de resumenes. [Casilla: Museo de Historia Natural Noel Kempff Mercado: Fundación Amigos del Museo Noel Kempff Mercado], 2010. p. 141. IX CIMFAUNA. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
38. | | ESPINHEIRO, R. F.; DIAS, H. L. T.; LIMA, A. S.; ALBUQUERQUE, N. I. de; GUIMARÃES, D. A.; OHASHI, O. M.; KAHWAGE, P. R.; GARCIA, A. R. Escherichia coli isolada das fezes de caititus (Tayassu tajacu) criados em cativeiro. In: CONGRESO INTERNACIONAL SOBRE MANEJO DE FAUNA SILVESTRE EN LA AMAZONIA Y AMERICA LATINA, 9., 2010, Santa Cruz. Libro de resumenes. [Casilla: Museo de Historia Natural Noel Kempff Mercado: Fundación Amigos del Museo Noel Kempff Mercado], 2010. p. 142. IX CIMFAUNA. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
39. | | SILVA, S. do S. B. da; GUIMARÃES, D. A.; BIONDO, C.; OHASHI, O. M.; ALBUQUERQUE, N. I. de; VECCHIA, A. C. D.; MIYAKI, C. Y.; LE PENDUE, Y. Dominance relationships between collared peccaries Pecari tajacu (Cetartiodactyla: Tayassuidae) in intensive breeding system. Applied Animal Behaviour Science, v. 184, p. 117-125, Nov. 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
40. | | MORAES, L. A.; ESPINHEIRO, R. de F.; NASCIMENTO, L. de C. S. do; EVERTON, E. B.; ALBUQUERQUE, N. I. de; GONÇALVES, E. C.; DIAS, H. L. T. Detecção molecular de 'Candidatus Mycoplasma kahanei' em uma população de catetos mantidos em cativeiro. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON WILDLIFE MANAGEMENT IN AMAZONIA AND LATIN AMERICA, 11., 2014, St. Augustine, Trinidad and Tobago. Alternative Sustainable Conservation & Utilization Methods for Neo-tropical Animals: livro de resumos. St. Augustine: UWI, 2014. p. 107. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
| |
Registros recuperados : 66 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
30/06/2022 |
Data da última atualização: |
14/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MORAIS, B. H. dos S.; CARDOSO, D. de L.; COSTA, J. da S.; MAYOR, P.; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A. |
Afiliação: |
BRUNO HENRIQUE DOS SANTOS MORAIS, UFPA; DEISE DE LIMA CARDOSO, UFRA; JULIANE DA SILVA COSTA, UFPA; PEDRO MAYOR, UFRA / Autonomous University of Barcelona; NATALIA INAGAKI DE ALBUQUERQUE, CPATU; RENAN CAMPOS CHISTÉ, UFPA; DIVA ANÉLIE DE ARAÚJO GUIMARÃES, UFPA. |
Título: |
Use of wildlife as an alternative protein source: Collared peccary meat. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 192, 108895, Oct. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108895 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Knowledge on the nutritional and sensory characteristics of wild meat provides a better basis for its use as food, ultimately expanding studies in gastronomy areas and stimulating the development of new products. This review aims to present information on the use of wild meat, with a focus on collared peccaries (Pecari tajacu). The biological characteristics of collared peccaries are discussed, with a focus on the main aspects of their meat. Collared peccary meat has excellent nutritional value due to its high protein levels (18.25%), unsaturated fatty acids (51.6?57.8%), and tenderness, similar to other domestic animals, thereby stimulating the interest of a new product market. Despite the demand for this product, collared peccary meat is scarce and not readily available for commercialization. Further, public policies are needed to encourage the management of this species to add value to the development of a production chain. |
Palavras-Chave: |
Carne de caça; Pecari tajacu. |
Thesagro: |
Animal Selvagem; Carne; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Game meat; Meat quality; Wild animals. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 01799naa a2200301 a 4500 001 2144387 005 2022-07-14 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.meatsci.2022.108895$2DOI 100 1 $aMORAIS, B. H. dos S. 245 $aUse of wildlife as an alternative protein source$bCollared peccary meat.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aKnowledge on the nutritional and sensory characteristics of wild meat provides a better basis for its use as food, ultimately expanding studies in gastronomy areas and stimulating the development of new products. This review aims to present information on the use of wild meat, with a focus on collared peccaries (Pecari tajacu). The biological characteristics of collared peccaries are discussed, with a focus on the main aspects of their meat. Collared peccary meat has excellent nutritional value due to its high protein levels (18.25%), unsaturated fatty acids (51.6?57.8%), and tenderness, similar to other domestic animals, thereby stimulating the interest of a new product market. Despite the demand for this product, collared peccary meat is scarce and not readily available for commercialization. Further, public policies are needed to encourage the management of this species to add value to the development of a production chain. 650 $aGame meat 650 $aMeat quality 650 $aWild animals 650 $aAnimal Selvagem 650 $aCarne 650 $aQualidade 653 $aCarne de caça 653 $aPecari tajacu 700 1 $aCARDOSO, D. de L. 700 1 $aCOSTA, J. da S. 700 1 $aMAYOR, P. 700 1 $aALBUQUERQUE, N. I. de 700 1 $aCHISTÉ, R. C. 700 1 $aGUIMARÃES, D. A. de A. 773 $tMeat Science$gv. 192, 108895, Oct. 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|