Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  01/02/2021
Data da última atualização:  19/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOUVEA, F. S.; PADILLA-ZAKOUR, O. I.; WOROBO, R. W.; XAVIER, B. M.; WALTER, E. H. M.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  Fabiola S. Gouvea, UFRRJ; Olga I. Padilla-Zakour, Cornell University; Randy W. Worobo, Cornell University; Bruno M. Xavier, Cornell University; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Effect of high-pressure processing on bacterial inactivation in açaí juices with varying pH and soluble solids content.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 66, e102490, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102490
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated microbial inactivation effects of high-pressure processing (HPP) applied to açaí juices formulated with varying pH and soluble solids content (SSC). Açaí juice with pH 4.3 and 2.9°Brix was initially inoculated with cocktails of 5 strains of E. coli O157:H7, Listeria monocytogenes or Salmonella spp. and processed at varying pressures (300, 400 and 600 MPa) and dwelling times (1 and 3 min) at 5 °C. The lethality at 400 MPa for 3 min was >6-log CFU/mL. Further inactivation was observed during storage under refrigeration in the populations of Salmonella spp. and L. monocytogenes. In order to study the influence of pH and SSC on inactivation of Salmonella spp. by HPP, pH of açaí juice samples was adjusted to a range between 4.0 and 5.5 and SSC was adjusted between 2.9 and 14.9°Brix. The ability of HPP to provide a 5-log reduction in the population of Salmonella spp. was reduced with increasing pH and SSC. Immediately after HPP the juices with pH 4.0 and 2.9°Brix presented >6-log reduction while the one with 8.9°Brix resulted in 5-log reduction. In one week of refrigerated storage (7 °C), the juices (pH 4.0?14.9°Brix and pH 4.5?2.9°Brix) also presented >6-log reduction in Salmonella spp. concentration. These results indicated that a less intense process (below commonly recommended commercial conditions - 600 MPa/3 min) could be applied for açaí juice thus assuring required safety, in addition to an extra microbial inactivation verified during refrigerated stor... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Escherichiacoli; High hydrostatic pressure.
Thesagro:  Açaí; Listeria Monocytogenes; Processamento; Salmonella spp; Suco; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food processing; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15125 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  08/12/2009
Data da última atualização:  08/12/2009
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  YOKOO, M. J. I.; ROSA, G. J. de M.; MAGNABOSCO, C. de U.; SAINZ, R. D.; LOBO, R. B.; ARAÚJO, F. R. da C.; ALBUQUERQUE, L. G. de.
Afiliação:  CLAUDIO DE ULHOA MAGNABOSCO, CPAC.
Título:  Estimativas de parâmetros genéticos da idade ao primeiro parto e suas correlações com características de carcaça medidas por ultrassom em duas diferentes idades e outras características de importância econômica em rebanhos da raça nelore.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringá: SBZ: UEM, 2009. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Thesagro:  Fêmea; Gado nelore; Genética animal.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC31010 - 1UPCPL - CDCD254CD254
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional