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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
22/02/2017 |
Data da última atualização: |
11/12/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ABREU, G. F. de; ROSA, S. D. V. F. da; CIRILLO, M. A.; MALTA, M. R.; CLEMENTE, A. C. S.; BORÉM, F. M. |
Afiliação: |
GISELLE F. DE ABREU, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, SAPC; MARCELO A. CIRILLO, UFLA; MARCELO R. MALTA, UFLA; ALINE C. S. CLEMENTE, UFLA; FLÁVIO M. BORÉM, UFLA. |
Título: |
Simultaneous optimization of coffee quality variables during storage. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campo Grande, MS, v. 21, n. 1, p. 56-60, 2017 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of the study was to use methodology of simultaneous optimization of multiple responses applied to an experimental design to determine the best combination of storage period and conditions for preservation of coffee beans. Coffea arabica L. fruits were harvested in the ripe stage of maturation, processed using wet and dry methods, and dried to 11% (wet basis) moisture content. Part of the beans was hulled, while the other part was hulled only after the beans were stored under two different environmental conditions: cooled air at 10 ºC with 50% relative humidity; and at 25 ºC without controlling the relative humidity. Samples were taken at 3, 6, and 12 months intervals in order to evaluate quality. The data were submitted to the simultaneous optimization of responses for each processing and hulling condition separately, in a completely randomized design and 2 x 3 factorial scheme (two storage conditions and three storage periods). In conclusion, the use of the simultaneous optimization of responses is viable to be applied for determining the ideal storage conditions in a refrigerated condition. |
Palavras-Chave: |
Processing. |
Thesagro: |
Coffea Arábica; Processamento. |
Thesaurus Nal: |
Hulling. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/156421/1/Simultaneous-optimization-of-coffee.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
21/01/2009 |
Data da última atualização: |
21/01/2009 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
AGUIAR, L. M. de S. |
Afiliação: |
Ludmilla Moura de Souza Aguiar, CPAC. |
Título: |
Lonchophylla dekeyseri. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: MACHADO, A. B. M.; DRUMMOND, G. M.; PAGLIA, A. P. (Ed.). Livro vermelho da fauna brasileira ameaçada de extinção. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente; Belo Horizonte: Fundação Biodiversitas, 2008. p. 715-716. |
Série: |
(Biodiversidade, 19). |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Mamífero; Morcego. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00549naa a2200145 a 4500 001 1571524 005 2009-01-21 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aAGUIAR, L. M. de S. 245 $aLonchophylla dekeyseri. 260 $c2008 490 $a(Biodiversidade, 19). 650 $aMamífero 650 $aMorcego 773 $tIn: MACHADO, A. B. M.; DRUMMOND, G. M.; PAGLIA, A. P. (Ed.). Livro vermelho da fauna brasileira ameaçada de extinção. Brasília, DF: Ministério do Meio Ambiente; Belo Horizonte: Fundação Biodiversitas, 2008. p. 715-716.
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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