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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
22/11/2021 |
Data da última atualização: |
05/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
MARTORANO, L. G.; GARCIA, A. R.; SILVA, L. K. X.; AMARAL JÚNIOR, J. M. DO; BARROS, D. V.; RUFINO, J. P. F.; ROCHA, S. L. C. S.; FERNANDES, P. C. C.; OLIVEIRA, P. P. A. |
Afiliação: |
LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; LÍLIAN KÁTIA XIMENES SILVA, UNIVERSIDADE DA AMAZÔNIA; JOÃO MARIA DO AMARAL JÚNIOR, INSTITUTO FEDERAL DO PARÁ; DANIEL VALE BARROS, MINISTÉRIO DA MRINHA; JOÃO PAULO FERREIRO RUFINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; SAMÁRIA LETÍCIA CARVALHO SILVA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO OESTE DO PARÁ; PAULO CAMPOS CHRISTO FERNANDES, CPAC; PATRICIA PERONDI ANCHAO OLIVEIRA, CPPSE. |
Título: |
Termografia infravermelho para diagnosticar condições bioclimáticas em sistemas pecuários no Bioma Amazônia. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da. Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021. |
Páginas: |
p.104-105. |
ISBN: |
978-65-86803-39-6 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Na agropecuária brasileira, ampliam-se a adoção de tecnologias capazes de ampliar as avaliações de variáveis-respostas, considerando-se processos no sistema solo-planta-animal-atmosfera. Com a termografia infravermelho é possível diagnosticar em tempo real diferentes padrões térmicos em alvos de interesse técnico-científico. Em sistema de produção pecuário (McMANUS et al., 2016), os termogramas têm subsidiado avaliações capazes de apontar indicadores de conforto térmico animal, sanidade de rebanhos, padrões de qualidade em pastagens (PILATO et al., 2018b), comportamento animal e termorregulação associados às condições bioclimáticas (PERISSINOTTO et al., 2006; MALAMA et al., 2013; KOTRBA et al., 2007; SOUZA et al., 2008; MEDEIROS et al., 2001; AGGARWAL; SINGH, 2008; MARAI; HAEEB, 2010; SILVA et al., 2010, MENEGASSI et al., 2015). O método não é invasivo (ROBERTO; SOUZA, 2014) e apresenta alto potencial de uso em diagnósticos rápidos na tomada de decisão, principalmente em estratégias de melhoria das condições térmicas, em ambientes abertos e controlados. Possibilita a aferição das temperaturas de construções (PLEŞU et al., 2012), inclusive de instalações zootécnicas. |
Palavras-Chave: |
Conforto térmico animal; Padrões térmicos; Sanidade de rebanhos; Sistema de produção pecuário; Termografia infravermelho. |
Thesagro: |
Búfalo; Comportamento Animal; Pastagem. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1154234/1/TermografiaInfravermelhoDiagnosticar.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227997/1/TermografiaInfravermelhoDiagnosticar.pdf
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Marc: |
LEADER 02399naa a2200337 a 4500 001 2154234 005 2023-06-05 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-86803-39-6 100 1 $aMARTORANO, L. G. 245 $aTermografia infravermelho para diagnosticar condições bioclimáticas em sistemas pecuários no Bioma Amazônia.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $ap.104-105. 520 $aNa agropecuária brasileira, ampliam-se a adoção de tecnologias capazes de ampliar as avaliações de variáveis-respostas, considerando-se processos no sistema solo-planta-animal-atmosfera. Com a termografia infravermelho é possível diagnosticar em tempo real diferentes padrões térmicos em alvos de interesse técnico-científico. Em sistema de produção pecuário (McMANUS et al., 2016), os termogramas têm subsidiado avaliações capazes de apontar indicadores de conforto térmico animal, sanidade de rebanhos, padrões de qualidade em pastagens (PILATO et al., 2018b), comportamento animal e termorregulação associados às condições bioclimáticas (PERISSINOTTO et al., 2006; MALAMA et al., 2013; KOTRBA et al., 2007; SOUZA et al., 2008; MEDEIROS et al., 2001; AGGARWAL; SINGH, 2008; MARAI; HAEEB, 2010; SILVA et al., 2010, MENEGASSI et al., 2015). O método não é invasivo (ROBERTO; SOUZA, 2014) e apresenta alto potencial de uso em diagnósticos rápidos na tomada de decisão, principalmente em estratégias de melhoria das condições térmicas, em ambientes abertos e controlados. Possibilita a aferição das temperaturas de construções (PLEŞU et al., 2012), inclusive de instalações zootécnicas. 650 $aBúfalo 650 $aComportamento Animal 650 $aPastagem 653 $aConforto térmico animal 653 $aPadrões térmicos 653 $aSanidade de rebanhos 653 $aSistema de produção pecuário 653 $aTermografia infravermelho 700 1 $aGARCIA, A. R. 700 1 $aSILVA, L. K. X. 700 1 $aAMARAL JÚNIOR, J. M. DO 700 1 $aBARROS, D. V. 700 1 $aRUFINO, J. P. F. 700 1 $aROCHA, S. L. C. S. 700 1 $aFERNANDES, P. C. C. 700 1 $aOLIVEIRA, P. P. A. 773 $tIn: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; MARZALL, K.; SILVA, W. G. da. Estratégias de adaptação às mudanças do clima dos sistemas agropecuários brasileiros. Brasília, DF: MAPA, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/11/2017 |
Data da última atualização: |
28/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COELHO, M. S.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; AGUIAR, L. A. de; ESPINDOLA, J. A. A.; GUERRA, J. G. M.; GODOY, R. L. de O. |
Afiliação: |
MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CNPAB; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; Luiz Augusto de Aguiar, CEPAO (Centro Estadual de Pesquisa em Agricultura Orgânica) / PESAGRO; JOSE ANTONIO AZEVEDO ESPINDOLA, CNPAB; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA. |
Título: |
Influence of boiling on the dry matter contents and on the carotenoids retention of yellow fleshed cassava roots. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
SLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017. |
Conteúdo: |
Vegetables provide 80% of the dietary carotenoids in developing countries. Cassava feeds over 70 million of these people, responsible for more than 500 Kcal of their daily diet. Since some varieties have high levels of pro-vitamin A, whose deficiency is a public health problem that leads to blindness and high rates of children mortality that is a strategic food. However, the preparation forms may alter the content of these nutrients. The objective of this work was to verify the effect of boiling the roots, on the carotenoids retention and on the dry matter content. Two roots of each plant of six different varieties of cassava, donated by the Polo Regional Vale do Paraíba, APTA Regional (Pindamonhangaba, SP) and multiplied in small farm (Cachoeiras de Macacu, RJ) were harvested, peeled and cut into small pieces. The pieces of one were boiled for 20 minutes in 1 L water with 10 g NaCl, drained and ground. The pieces of the other were ground. The dry matter contents, which varied between 17 and 35%, were made by gravimetry after drying the samples in an oven. The total carotenoid contents obtained by spectrophotometry, ranged from 261 to 2048 µg.100g-1. The profile was done by HPLC-PDA. Some samples had carotenoid retentions between 90 and 98%, with reduction of the dry matter by gelatinization of the starch. There was an increase in the percentage of the cis-13-?-carotene isomer after boiling, for three varieties, indicating the isomerization of all-trans-?-carotene. Some had carotenoid retentions greater than 100% with reduction of dry matter by gelatinization or with increased dry matter by probable starch retrogradation. Carotenoids degradation with retentions less than 100% were expected for all samples after boiling. This may not have been evidenced probably due to differences in carotenoid content between roots of the same plant. MenosVegetables provide 80% of the dietary carotenoids in developing countries. Cassava feeds over 70 million of these people, responsible for more than 500 Kcal of their daily diet. Since some varieties have high levels of pro-vitamin A, whose deficiency is a public health problem that leads to blindness and high rates of children mortality that is a strategic food. However, the preparation forms may alter the content of these nutrients. The objective of this work was to verify the effect of boiling the roots, on the carotenoids retention and on the dry matter content. Two roots of each plant of six different varieties of cassava, donated by the Polo Regional Vale do Paraíba, APTA Regional (Pindamonhangaba, SP) and multiplied in small farm (Cachoeiras de Macacu, RJ) were harvested, peeled and cut into small pieces. The pieces of one were boiled for 20 minutes in 1 L water with 10 g NaCl, drained and ground. The pieces of the other were ground. The dry matter contents, which varied between 17 and 35%, were made by gravimetry after drying the samples in an oven. The total carotenoid contents obtained by spectrophotometry, ranged from 261 to 2048 µg.100g-1. The profile was done by HPLC-PDA. Some samples had carotenoid retentions between 90 and 98%, with reduction of the dry matter by gelatinization of the starch. There was an increase in the percentage of the cis-13-?-carotene isomer after boiling, for three varieties, indicating the isomerization of all-trans-?-carotene. Some had ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Pro-vitamin A. |
Thesaurus NAL: |
degradation; isomerization. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02802nam a2200253 a 4500 001 2080951 005 2017-11-28 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOELHO, M. S. 245 $aInfluence of boiling on the dry matter contents and on the carotenoids retention of yellow fleshed cassava roots.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP$c2017 500 $aSLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017. 520 $aVegetables provide 80% of the dietary carotenoids in developing countries. Cassava feeds over 70 million of these people, responsible for more than 500 Kcal of their daily diet. Since some varieties have high levels of pro-vitamin A, whose deficiency is a public health problem that leads to blindness and high rates of children mortality that is a strategic food. However, the preparation forms may alter the content of these nutrients. The objective of this work was to verify the effect of boiling the roots, on the carotenoids retention and on the dry matter content. Two roots of each plant of six different varieties of cassava, donated by the Polo Regional Vale do Paraíba, APTA Regional (Pindamonhangaba, SP) and multiplied in small farm (Cachoeiras de Macacu, RJ) were harvested, peeled and cut into small pieces. The pieces of one were boiled for 20 minutes in 1 L water with 10 g NaCl, drained and ground. The pieces of the other were ground. The dry matter contents, which varied between 17 and 35%, were made by gravimetry after drying the samples in an oven. The total carotenoid contents obtained by spectrophotometry, ranged from 261 to 2048 µg.100g-1. The profile was done by HPLC-PDA. Some samples had carotenoid retentions between 90 and 98%, with reduction of the dry matter by gelatinization of the starch. There was an increase in the percentage of the cis-13-?-carotene isomer after boiling, for three varieties, indicating the isomerization of all-trans-?-carotene. Some had carotenoid retentions greater than 100% with reduction of dry matter by gelatinization or with increased dry matter by probable starch retrogradation. Carotenoids degradation with retentions less than 100% were expected for all samples after boiling. This may not have been evidenced probably due to differences in carotenoid content between roots of the same plant. 650 $adegradation 650 $aisomerization 653 $aPro-vitamin A 700 1 $aPACHECO, S. 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 700 1 $aNASCIMENTO, L. da S. de M. do 700 1 $aBORGUINI, R. G. 700 1 $aAGUIAR, L. A. de 700 1 $aESPINDOLA, J. A. A. 700 1 $aGUERRA, J. G. M. 700 1 $aGODOY, R. L. de O.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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