Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  22/01/2015
Data da última atualização:  28/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BIASOTO, A. C. T.; SAMPAIO, K. de L.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
Afiliação:  ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; KARINA DE LEMOS SAMPAIO, UNICAMP; EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES, UNICAMP; MARIA APARECIDA AZEVEDO PEREIRA DA SILVA, UNICAMP.
Título:  Dynamics of the loss and emergence of volatile compounds during the concentration of cashew apple juice (Anacardium occidentale L.) and the impact on juice sensory quality.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 69, p. 224-234, mar. 2015.
DOI:  10.1016/j.foodres.2014.12.038
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Concentrating cashew apple juice alters the beverage aroma and flavor, compromising consumer acceptability of the concentrated beverage. To understand the mechanisms involved in these changes, this research characterized the dynamics of the loss and emergence of volatile compounds during cashew apple juice concentration, reporting their impact on beverage sensory quality. Fresh cashew apple juice (10.3°Brix) was concentrated in a thermal-siphon type evaporator operating in a closed system. Five samples were taken throughout the concentration process with the following soluble solids contents: 11.8°Brix, 14.9°Brix, 20.2°Brix, 29.6°Brix and 42.1°Brix. Trained judges rated the aroma note intensities, described as ?fresh cashew apple? and ?cooked? as perceived in the fresh and concentrated beverages. The headspace volatiles of the six samples were identified and quantified by GC?MS. The results indicated the esters as the major component in the fresh juice (226.46 μg kg− 1) representing 45.0% of the total mass of volatiles, followed by the terpenes (118.98 μg kg− 1), acids (45.23 μg kg− 1), aldehydes (39.10 μg kg− 1), alcohols (18.91 μg kg− 1), lactones (19.15 μg kg− 1), hydrocarbons (18.02 μg kg− 1) and ketones (11.05 μg kg− 1). Predictive statistical models (R2 > 0.956, p ≤ 0.002) revealed that on reaching 14.9°Brix, the ester concentration declined more than 90%, the terpene content ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cashew apple; Compostos voláteis; Qualidade sensorial de suco; Suco de caju.
Thesagro:  Anacardium Occidentale; Aroma; Caju; Suco Concentrado.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/116285/1/Aline-2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA54250 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  10/05/1993
Data da última atualização:  12/08/2016
Autoria:  ACOSTA HOYOS, L. E.
Afiliação:  EMBRAPA-DID.
Título:  Metodologia de reuniões utilizando as técnicas de seminários multidisciplinares.
Ano de publicação:  1979
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: EMBRAPA-DID, 1979.
Páginas:  14 p.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Esclarece o conceito de seminarios diferenciando-os de outros tipos de reuniao. Contempla os quesitos basicos para a difusao e utilizacao do conhecimento, aplicaveis em seminarios. Sugere um modelo para a realizacao de Seminarios Multidisciplinares na EMBRAPA, incluindo as hierarquias do seminario e suas funcoes, as diferentes etapas em que se deve dividir o seminario e os aparelhos que ajudam a sua organizacao.
Palavras-Chave:  Conhecimento; Difusão; Hierarquia; Methods; Metodologia; Organização; Reuniao; Seminario; Seminario multidisciplinar; Seminarios multidisciplinares; Seminars; Seminary; Technics; Tecnica; Training course; Utilização; Workshops.
Thesagro:  Método.
Thesaurus NAL:  methodology.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146303/1/Metodologia-Reunioes-utilizando-Tecnicas-Seminarios-Multidisciplinares.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE9670 - 1UMTFL - PPE01107DIDE01107
AI-SEDE9670 - 2UMTFL - PPE01107DIDE01107a
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional