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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  21/12/2016
Data da última atualização:  05/06/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, D. G. P.; DUDCZAK, A. C.; ALVES, L. F. A.; SOSA-GÓMEZ, D. R.
Afiliação:  DAIAN GUILHERME PINTO OLIVEIRA, UTFPR; AMNADA CAROLINE DUDCZAK, UNIOESTE; LUIS FRANCISCO ANGELI ALVES, UNIOESTE; DANIEL RICARDO SOSA GOMEZ, CNPSO.
Título:  Biological parameters of Euschistus heros (F.) (Heteroptera: Pentatomidae) and its susceptibility to entomopathogenic fungi when fed on different diets.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 59, e16150141, Jan./Dec.2016.
ISSN:  1678-4324
DOI:  10.1590/ 1678-4324-2016150141
Idioma:  Inglês
Notas:  Amnada [i.e. Amanda] Caroline Dudczak.
Conteúdo:  The effects of six diets on biological parameters of Euschistus heros (F.) (Heteroptera: Pentatomidae) and its susceptibility to entomopathogenic fungi Beauveria bassiana (Bb) and Metarhizium anisopliae (Ma) were studied. The diets included a standard diet (bean pods+soybeans, peanuts and sunflower) and diets in which the bean pods were combined with only one type of grain, either soybean, peanut, sunflower, pea or sesame seeds. The best performance was that of insects fed on standard diet, which had the shortest development period and 49.5% of egg-to-adult viability. The insects fed the pea diet exhibited less than 30% viability and 11% of adults had wing deformations. The finite rate of increase values for the treatment groups were: standard: 1.091; soybean: 1.077; peanut: 1.071; sunflower: 1.076; pea: 1.058; and sesame: 1.065. The susceptibility to Ma (55%) was greater than Bb (40%) only for insects fed on the sesame diet. Considering the effects of diet on susceptibility to both fungal species comparatively among the diet-treatment groups , the stink bugs fed the restrictive diets were more susceptible compared with those fed the standard diet. We concluded that diet composition affects the biological parameters of E. heros and differentially affects their susceptibility to Bb and Ma fungi.
Palavras-Chave:  Percevejo marrom.
Thesagro:  Beauveria Bassiana; Fungo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152170/1/1678-4324-babt-59-e16150141.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
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CNPSO37097 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal.
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Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Territorial.
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Agrobiologia; Embrapa Pantanal.
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Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Territorial.
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