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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  12/02/2014
Data da última atualização:  10/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AGUIAR, N. O.; NOVOTNY, E. H.; OLIVEIRA, A. L.; RUMJANEK, V. M.; OLIVARES, F. L.; CANELLAS, L. P.
Afiliação:  Núcleo de Desenvolvimento de Insumos Biológicos para a Agricultura (Nudiba), Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF); ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; Laboratório de Química do Núcleo de Criminalística da Superintendência da Polícia Federal no Estado do Rio de Janeiro; Laboratório de Química do Núcleo de Criminalística da Superintendência da Polícia Federal no Estado do Rio de Janeiro; Núcleo de Desenvolvimento de Insumos Biológicos para a Agricultura (Nudiba), Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF); L.P. Canellas, Núcleo de Desenvolvimento de Insumos Biológicos para a Agricultura (Nudiba), Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro (UENF).
Título:  Prediction of humic acids bioactivity using spectroscopy and multivariate analysis.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal of Geochemical Exploration, v. 129, p. 95-102, Jun. 2013.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.gexplo.2012.10.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Humic substances (HS) represent the organic material most widespread in nature and have positive effects on plant physiology influencing nutrient uptake and root architecture. Understanding the structure-activity relationship has been considered an essential step to drive technological approaches to produce HS with enhanced plant growth promotion performance. In this studywe used solid state nuclear magnetic resonance (CP-MAS 13C NMR) and infrared spectroscopy with diffuse reflectance (DRIFT), a collection of data from humic acid-like substances (HA) obtained from vermicompost produced with different sources of raw material and maturation stage. The bioactivity was evaluated using the ability of HA to induce lateral root emergence sites as well acidification of the liquidmediumby treated-maize root seedlings. The structure-activity relationshipwas done using multivariate analysis including principal component analysis (PCA), principal component regression (PCR) and Spearman correlation joined with NMR and DRIFT results. The main variables (higher loadings) correlated with HA bioactivity were for NMR positive loadings for lignin (56 ppm, 124 ppm, 148 and 153 ppm) and COOH groups (174 ppm) and negative loadings for carbohydrates (64, 75 and 102 ppm). For DRIFT the main positive loadings were aryl stretching and bending (1560, 1480, 860 and 780 cm-1) probably from lignins; for 2926 cm-1 and 2852 cm-1 due to C-H asymmetric and symmetric stretching, respectively, probably from lo... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Análise multivariada; Efeitos fisiológicos; Espectroscopia RMN; Relação bioatividade estrutural; Tração.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPS17944 - 1UPCAP - DD2014.00067
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1.Imagem marcado/desmarcadoABRAHÃO, S. A.; PEREIRA, R. G. F. A.; SOUZA, R. V. de; LIMA, A. R. Atividade antioxidante in vitro e in vivo de café bebida mole. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 1, p. 127-133, jan. 2012. Título em inglês: In vitro and in vivo antioxidant activity of soft coffee.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoABRAHÃO, S. A.; PEREIRA, R. G. F. A.; LIMA, A. R.; FERREIRA, E. B.; MALTA, M. R. Compostos bioativos em café integral e descafeinado e qualidade sensorial da bebida. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 12, p. 1799-1804, dez. 2008. Título em inglês: Bioactive compounds in whole and decaffeinated coffee and sensorial quality of the beverage.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, V. V.; MAGALHÃES, D. S.; SIQUEIRA, W. da C.; MORALES, M. M.; ABRAHÃO, S. A.; GUEDES, D. M. Poder calorífico de briquetes artesanais fabricados com diferentes tipos de aglutinantes. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 7., 2018, Sabará. [Anais]. Sabará: IFMG, 2018. 3 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTORREZAN, R.; ROCHA, J. E. D.; ESCUDINI, J. R. de O.; GOMES, L. P.; RIBEIRO, M. C. B.; BOECHAT, J. U. D.; VIDIGAL, J. G.; ABRAHÃO, S. A.; MAÇÃO, P. C.; SILVA, R. S. M. da. Ações de popularização de ciência e tecnologia de alimentos na região de Bom Jesus do Itabapoana. In: ENCONTRO INTERNACIONAL DE DIVULGADORES DA CIÊNCIA, 2., 2013, Rio de Janeiro. Anais... Rio de Janeiro: UFRJ, 2013.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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