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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  03/12/2012
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIEIRA, L. de J.; SOARES, T. L.; ROSSI, M. L.; ALVES, A. A. C.; SANTOS, F. de A. R. dos; SOUZA, F. V. D.
Afiliação:  LÍVIA DE JESUS VIEIRA, UFRB; TALIANE LEILA SOARES, UFRB; MÔNICA LANZONI ROSSI, USP; ALFREDO AUGUSTO CUNHA ALVES, SRI; FRANCISCO DE ASSIS RIBEIRO DOS SANTOS, UEFS; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF.
Título:  Viability, production and morphology of pollen grains for diff erent species in the genus Manihot (Euphorbiaceae).
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Acta Botanica Brasilica, v. 26, n. 2, p. 350-356, 2012.
ISSN:  0102-3306
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  (Viability, production and morphology of pollen grains for different species in the genus Manihot (Euphorbiaceae)). Th e objective of this work was to characterize the viability, production and morphology of pollen for different species in the genus Manihot. Floral buds from Manihot accessions were collected from two germplasm banks at Embrapa Cassava & Fruits. The viability of the pollen was assessed via colorimetric, in vitro and in vivo assays. The diameter of the pollen grains was determined by measuring the transversal length of the grain. The experimental design was entirely randomized. Studies on pollen ultrastructure were performed via scanning electron microscopy. Pollen viability was high in the colorimetric tests and intermediate in vivo tests; there was no germination in the in vitro tests. The average production for all accessions was 1,253 pollen grains per fl oral bud. The size of the pollen grains varied from 132 to 163 µm in the wild accessions, and 129 to 146 µm in the cultivated accessions. Th e pollen grains for all accessions were very large, apolar, spherical as well as inaperturate, with an exine ornamented with pila organized in a Croton pattern. Th e wild accessions, in general, produced more and larger pollen grains compared with the cultivated accessions.
Palavras-Chave:  Melhoramento genético.
Thesagro:  Mandioca; Manihot Esculenta.
Thesaurus Nal:  Breeding and Genetic Improvement; Genetic resources.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF29011 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  23/01/2013
Data da última atualização:  23/02/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  PERSEGUINI, A. C.; PEREIRA. C. A. M.; NASSU, R. T.
Afiliação:  AMANDA CAROLINA PERSEGUINI, BOLSISTA PIBIC/UNICEP; CINTA ALESSANDRA MATIUCCI PEREIRA, DOCENTE DA UNICEP; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE.
Título:  Aceitação sensorial de carne bovina proveniente de animais de diferentes grupos genéticos, terminados a pasto ou confinamento - testes preliminares para preparação de amostra.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 4., 2012, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2012.
Páginas:  p. 96.
Série:  (Embrapa Instrumentação. Documentos, 56).
Idioma:  Português
Conteúdo:  A análise sensorial é definida como a disciplina científica usada para evocar, medir, analisar, e interpretar reações das características dos alimentos e dos materiais de forma que são percebidas pelos sentidos da visão, do olfato, do gosto, do tato e da audição, segundo a Associação Brasileira de Normas Técnicas (ABNT, 1993).
Palavras-Chave:  Carne bovina; Pasto.
Thesagro:  Confinamento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/75120/1/PROCIRTN2012.00318.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE21606 - 1UPCRA - DDPROCI-2012.00318PER2012.00318
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