|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cocais. Para informações adicionais entre em contato com cpacp.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cocais. |
Data corrente: |
11/12/2012 |
Data da última atualização: |
11/11/2013 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
ZANI, C. F.; OLIVEIRA, B. G. DE; DEON, D. S.; BORTOLETO, G. G.; CERRI, C. E. P. |
Afiliação: |
CAIO FERNANDES ZANI, Centro de Energia Nuclear na Agricultura USP; BRUNA GONÇALVES DE OLIVEIRA, USP; DIANA SIGNOR DEON, CPATSA; GISELE GONÇALVES BORTOLETO, FATEC SP; CARLOS EDUARDO PELLEGRINO CERRI, USP. |
Título: |
Fracionamento físico da matéria orgânica de solos cultivados com cana de açúcar sob diferentes manejos. |
Complemento do título: |
Fertbio, 2012 |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS, 2012. |
Páginas: |
5 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo expandido. |
Conteúdo: |
A cana de açúcar tornou-se grande destaque no cenário agrícola brasileiro, tendo apresentado crescimento considerável nas últimas safras. Para tanto, novas técnicas de manejo vêm sendo usadas para melhorar a qualidade do ambiente, neste contexto, a matéria orgânica do solo (MOS) pode ser considerada um indicativo deste parâmetro ambiental. A MOS é um componente essencial nos diversos processos químicos, físicos e biológicos de ecossistemas. O objetivo deste estudo foi estudar a dinâmica da MOS com diferentes manejos pela técnica da fragmentação física. Neste estudo foram avaliadas duas regiões específicas e representativas: Goianésia, localizada no Estado de Goiás e Iracemápolis, no Estado de São Paulo. As amostras foram coletadas de acordo com metodologia oficial, o fracionamento foi realizado seguindo o procedimento ultra-sônico e a quantificação do carbono em analisador elementar. Notou-se que a quantidade de carbono presente no solo sofre pouca alteração nos diferentes sistemas de manejo estudados. Entretanto, a disponibilidade de macronutrientes difere consideravelmente, demonstrando que sistemas de manejo sustentáveis como o orgânico e sem queima melhoram a qualidade do solo. |
Palavras-Chave: |
Sistema convencional; Sistema de colheita; Sistema Orgânico; Teor de carbono. |
Thesagro: |
Cana de Açúcar; Matéria Orgânica. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02314nam a2200253 a 4500 001 1942104 005 2013-11-11 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aZANI, C. F. 245 $aFracionamento físico da matéria orgânica de solos cultivados com cana de açúcar sob diferentes manejos.$h[electronic resource] 260 $aIn: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 30.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 14.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 12.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 9.; SIMPÓSIO SOBRE SELÊNIO NO BRASIL, 1., 2012, Maceió. A responsabilidade socioambiental da pesquisa agrícola: anais. Viçosa, MG: SBCS$c2012 300 $a5 p. 500 $aResumo expandido. 520 $aA cana de açúcar tornou-se grande destaque no cenário agrícola brasileiro, tendo apresentado crescimento considerável nas últimas safras. Para tanto, novas técnicas de manejo vêm sendo usadas para melhorar a qualidade do ambiente, neste contexto, a matéria orgânica do solo (MOS) pode ser considerada um indicativo deste parâmetro ambiental. A MOS é um componente essencial nos diversos processos químicos, físicos e biológicos de ecossistemas. O objetivo deste estudo foi estudar a dinâmica da MOS com diferentes manejos pela técnica da fragmentação física. Neste estudo foram avaliadas duas regiões específicas e representativas: Goianésia, localizada no Estado de Goiás e Iracemápolis, no Estado de São Paulo. As amostras foram coletadas de acordo com metodologia oficial, o fracionamento foi realizado seguindo o procedimento ultra-sônico e a quantificação do carbono em analisador elementar. Notou-se que a quantidade de carbono presente no solo sofre pouca alteração nos diferentes sistemas de manejo estudados. Entretanto, a disponibilidade de macronutrientes difere consideravelmente, demonstrando que sistemas de manejo sustentáveis como o orgânico e sem queima melhoram a qualidade do solo. 650 $aCana de Açúcar 650 $aMatéria Orgânica 653 $aSistema convencional 653 $aSistema de colheita 653 $aSistema Orgânico 653 $aTeor de carbono 700 1 $aOLIVEIRA, B. G. DE 700 1 $aDEON, D. S. 700 1 $aBORTOLETO, G. G. 700 1 $aCERRI, C. E. P.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Cocais (CPACP) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agropecuária Oeste. Para informações adicionais entre em contato com cpao.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
14/11/2023 |
Data da última atualização: |
14/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
ARAÚJO, C. M. C.; GALEANO, E. S. J.; ORRICO JUNIOR, M. A. P.; FERNANDES, T.; ALVES, J. P.; RETORE, M.; SILVA, M. S. J.; ORRICO, A. C. A.; GARCIA, R. A.; MACHADO, L. A. Z. |
Afiliação: |
CAROLINA M. COSTA ARAUJO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; EDGAR SALVADOR JARA GALEANO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; MARCO ANTÔNIO PREVIDELLI ORRICO JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; TATIANE FERNANDES, UNIVERSIDADE DE LISBOA; JOYCE P. ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; MARCIANA RETORE, CPAO; MABIO S. J. SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; ANA C. A. ORRICO, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; RODRIGO ARROYO GARCIA, CPAO; LUIS ARMANDO ZAGO MACHADO, CPAO. |
Título: |
Fermentative parameters and chemical composition of mixed silages from corn-crotalaria intercropping. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Feed Science and Technology, v. 305, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115779 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of the study was to evaluate the influence of corn-crotalaria intercropping on the fermentative process, the organic acid profile, and the chemical composition of the silages produced. The trial was implemented in a randomized block design, in a 3 × 2 factorial scheme, with three types of intercrops [single corn (CSC), corn + Crotalaria juncea (CCJ), and corn + Crotalaria ochroleuca (CCO)] in two spatial arrangements [A1 (corn and legume sown in the same row) and A2 (corn and legume sown in alternate rows)], with six repetitions per treatment, evaluated in two agricultural years. The silages were evaluated for fermentative losses, pH, organic acids, ammonia nitrogen, chemical composition, and in vitro dry matter degradability. The least amount of gas loss was observed in the silages produced in the first year with CCJ and the CCO (11.6 g/kg dry matter for both). The lowest pH values were verified in the silage of the treatments CSC and CCJ (3.46 and 3.44, respectively) in the second year, and for ammoniacal nitrogen (NH3-N), the lowest concentrations were observed for CSC and CCO (120.7 and 138 g/kg total nitrogen, respectively). Higher levels of lactic acid and crude protein were obtained in the silage produced with CCJ, in both years of evaluation, whereas lower contents of acid detergent fiber were observed in the silage of the treatments CSC and CCO in the spatial arrangement A2. The largest coefficients of in vitro dry matter degradability were observed in the silages originated from CSC and CCO (820.6 and 798.0 g/kg dry matter, respectively). These results suggest that the intercropping of corn with C. ochroleuca sown in alternate rows increase the crude protein content without reducing the fermentative and nutritional quality of the silages. The planting of both legumes in the same row with corn negatively influenced the fermentative and nutritional characteristics of the silages, and this method is not recommended. MenosThe objective of the study was to evaluate the influence of corn-crotalaria intercropping on the fermentative process, the organic acid profile, and the chemical composition of the silages produced. The trial was implemented in a randomized block design, in a 3 × 2 factorial scheme, with three types of intercrops [single corn (CSC), corn + Crotalaria juncea (CCJ), and corn + Crotalaria ochroleuca (CCO)] in two spatial arrangements [A1 (corn and legume sown in the same row) and A2 (corn and legume sown in alternate rows)], with six repetitions per treatment, evaluated in two agricultural years. The silages were evaluated for fermentative losses, pH, organic acids, ammonia nitrogen, chemical composition, and in vitro dry matter degradability. The least amount of gas loss was observed in the silages produced in the first year with CCJ and the CCO (11.6 g/kg dry matter for both). The lowest pH values were verified in the silage of the treatments CSC and CCJ (3.46 and 3.44, respectively) in the second year, and for ammoniacal nitrogen (NH3-N), the lowest concentrations were observed for CSC and CCO (120.7 and 138 g/kg total nitrogen, respectively). Higher levels of lactic acid and crude protein were obtained in the silage produced with CCJ, in both years of evaluation, whereas lower contents of acid detergent fiber were observed in the silage of the treatments CSC and CCO in the spatial arrangement A2. The largest coefficients of in vitro dry matter degradability were observed in... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Crotalária; Cultivo Intercalado; Milho. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
LEADER 02817naa a2200277 a 4500 001 2158408 005 2023-11-14 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115779$2DOI 100 1 $aARAÚJO, C. M. C. 245 $aFermentative parameters and chemical composition of mixed silages from corn-crotalaria intercropping.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThe objective of the study was to evaluate the influence of corn-crotalaria intercropping on the fermentative process, the organic acid profile, and the chemical composition of the silages produced. The trial was implemented in a randomized block design, in a 3 × 2 factorial scheme, with three types of intercrops [single corn (CSC), corn + Crotalaria juncea (CCJ), and corn + Crotalaria ochroleuca (CCO)] in two spatial arrangements [A1 (corn and legume sown in the same row) and A2 (corn and legume sown in alternate rows)], with six repetitions per treatment, evaluated in two agricultural years. The silages were evaluated for fermentative losses, pH, organic acids, ammonia nitrogen, chemical composition, and in vitro dry matter degradability. The least amount of gas loss was observed in the silages produced in the first year with CCJ and the CCO (11.6 g/kg dry matter for both). The lowest pH values were verified in the silage of the treatments CSC and CCJ (3.46 and 3.44, respectively) in the second year, and for ammoniacal nitrogen (NH3-N), the lowest concentrations were observed for CSC and CCO (120.7 and 138 g/kg total nitrogen, respectively). Higher levels of lactic acid and crude protein were obtained in the silage produced with CCJ, in both years of evaluation, whereas lower contents of acid detergent fiber were observed in the silage of the treatments CSC and CCO in the spatial arrangement A2. The largest coefficients of in vitro dry matter degradability were observed in the silages originated from CSC and CCO (820.6 and 798.0 g/kg dry matter, respectively). These results suggest that the intercropping of corn with C. ochroleuca sown in alternate rows increase the crude protein content without reducing the fermentative and nutritional quality of the silages. The planting of both legumes in the same row with corn negatively influenced the fermentative and nutritional characteristics of the silages, and this method is not recommended. 650 $aCrotalária 650 $aCultivo Intercalado 650 $aMilho 700 1 $aGALEANO, E. S. J. 700 1 $aORRICO JUNIOR, M. A. P. 700 1 $aFERNANDES, T. 700 1 $aALVES, J. P. 700 1 $aRETORE, M. 700 1 $aSILVA, M. S. J. 700 1 $aORRICO, A. C. A. 700 1 $aGARCIA, R. A. 700 1 $aMACHADO, L. A. Z. 773 $tAnimal Feed Science and Technology$gv. 305, 2023.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|