BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  25/03/2024
Data da última atualização:  26/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CARVALHO, W. A.; GASPAR, E. B.; DOMINGUES, R.; REGITANO, L. C. de A.; CARDOSO, F. F.
Afiliação:  WANESSA ARAUJO CARVALHO, CNPGL; EMANUELLE BALDO GASPAR, CNPGL; ROBERT DOMINGUES, CNPGL; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; FERNANDO FLORES CARDOSO, CPPSUL.
Título:  Genetic factors underlying host resistance to Rhipicephalus microplus tick infestation in Braford cattle: a systems biology perspective.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Mammalian Genome, v. 35, p. 186-200, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00335-024-10030-x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Approximately 80% of the world's cattle are raised in regions with a high risk of tick-borne diseases, resulting in significant economic losses due to parasitism by Rhipicephalus(Boophilus)microplus. However, the lack of a systemic biology approach hampers a comprehensive understanding of tick-host interactions that mediate tick resistance phenotypes. Here, we conducted a genome-wide association study (GWAS) of 2933 Braford cattle and found 340 single-nucleotide polymorphisms (SNPs) associated with tick counts. Gene expression analyses were performed on skin samples obtained from previously tick-exposed heifers with extremely high or low estimated breeding values for R.microplus counts. Evaluations were performed both before and after artificial infestation with ticks. Differentially expressed genes were found within 1-Mb windows centered at significant SNPs from GWAS. A total of 330 genes were related to the breakdown of homeostasis that was induced by larval attachment to bovine skin. Enrichment analysis pointed to a key role of proteolysis and signal transduction via JAK/STAT, NFKB and WNT/beta catenin signaling pathways. Integrative analysis on matrixEQTL revealed two cis-eQTLs and four significant SNPs in the genes peptidylargininedeiminasetypeIV (PADI4) and LOC11449251. The integration of genomic data from QTL maps and transcriptome analyses has identified a set of twelve key genes that show significant associations with tick loads. These genes could be key candidates ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Bovino; Carrapato; Doença Animal; Parasitismo; Resistência.
Thesaurus Nal:  Amber disease; Parasitism; Ticks.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL26304 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. de; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D.; ARES, G.; DELIZA, R. Impacto das características não sensoriais na escolha de presunto cru e copa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida: anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. Food: the tree that sustains life. 187.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C.; SOBRAL, L. A.; NALERIO, E. S.; BARCELLOS, M. D.; ARES, G.; DELIZA, R. Identificando oportunidades para o mercado brasileiro de carne ovina de acordo com o consumidor. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE INNOVACIÓN Y DESARROLLO DE ALIMENTOS, 7.; CONGRESO IBEROAMERICANO DE INGENIERÍA DE ALIMENTOS, 10., 2015, Montevidéo. Desafíos, avances e innovación en el procesamiento de alimentos. Montevidéo: Laboratorio Tecnológico del Uruguay, 2015. 1 p. AS 327.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sul.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. de; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D.; ARES, G.; DELIZA, R. Consumer perception of dry-cured sheep meat products: influence of process parameters under different evoked contexts. Meat Science, v. 130, p. 30-37, Aug. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoDELIZA, R.; ANDRADE, J. C. de; SOBRAL, L. A.; BARCELLOS, M. D. de; ARES, G.; NALERIO, E. S. Avaliação dos hábitos de compra do consumidor brasileiro e consumo de carne ovina. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2019. 29 p. Publicação digitalizada. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 30).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sul.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. de; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D. de; ARES, G.; DELIZA, R. Influence of evoked contexts on rating-based conjoint analysis: case study with lamb meat. Food Quality and Preference, Amsterdam, v. 53, p. 168-175, Oct. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
6.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. DE; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D. DE; ARES, G.; DELIZA, R. Consumer sensory and hedonic perception of sheep meat coppa under blind and informed conditions. Meat Science, v. 137, p. 201-210, Mar. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional