BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/06/2020
Data da última atualização:  25/10/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BELÉM, S. O.; GUIA, B. P.; CAMPBELL, A. J.; MAUES, M. M.; VIANA, J. H.
Afiliação:  SÁVIO O. BELÉM, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; BRENDO P. GUIA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; ALISTAIR J. CAMPBELL; MARCIA MOTTA MAUES, CPATU; JESSICA H. VIANA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ.
Título:  Effects of ants (Hymenoptera: Formicidae) on flying insect visitor behaviour and fruit production in açaí palm (Euterpe oleracea Mart.).
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Austral Entomology, v. 59, n. 3, p. 612-618, Aug. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1111/aen.12458
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Açaí palm (Euterpe oleracea ) production in the Amazon region has grown rapidly in recent decades to meet both domestic and international demand for the fruit. Understanding functional roles of different insects in açaí fruit production is essential for the development of sustainable management practices and the conservation of associated biodiversity in plantations. Ants play a variety of key roles in agroecosystems, particularly as predators, but may also influence crop pollination, either directly (as legitimate pollinators) or indirectly by altering behaviour/density of other flower visitors. Here, we compare flower visitor communities, behavioural interactions between ants and flying insects and fruit production in açaí inflorescences, under the experimental exclusion of ants. Flying insects differed in their response to experimental exclusion of ants, with bees and flies found in higher abundance on inflorescences where ants had been excluded. In contrast, beetles and wasps were unaffected by ant exclosure. Among bees, only medium?sized species, but not small?sized and large?sized species, were affected by the presence of ants. However, fruit production on inflorescences did not differ among ant exclosure treatments. We found clear evidence that ants interfere with flying insects visiting açaí inflorescences, but these changes do not affect açaí fruit production, likely due to the large diversity of flying insects that contribute to pollination services. Therefore, giv... Mostrar Tudo
Thesagro:  Açaí; Euterpe Oleracea; Formiga.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU56415 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. de; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D.; ARES, G.; DELIZA, R. Consumer perception of dry-cured sheep meat products: influence of process parameters under different evoked contexts. Meat Science, v. 130, p. 30-37, Aug. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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2.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C.; SOBRAL, L. A.; NALERIO, E. S.; BARCELLOS, M. D.; ARES, G.; DELIZA, R. Identificando oportunidades para o mercado brasileiro de carne ovina de acordo com o consumidor. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE INNOVACIÓN Y DESARROLLO DE ALIMENTOS, 7.; CONGRESO IBEROAMERICANO DE INGENIERÍA DE ALIMENTOS, 10., 2015, Montevidéo. Desafíos, avances e innovación en el procesamiento de alimentos. Montevidéo: Laboratorio Tecnológico del Uruguay, 2015. 1 p. AS 327.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sul.
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3.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. de; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D.; ARES, G.; DELIZA, R. Impacto das características não sensoriais na escolha de presunto cru e copa. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25.; CIGR SESSION 6 INTERNATIONAL TECHNICAL SYMPOSIUM, 10., 2016, Gramado. Alimentação: árvore que sustenta a vida: anais. Gramado: SBCTA Regional, 2016. Food: the tree that sustains life. 187.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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4.Imagem marcado/desmarcadoDELIZA, R.; ANDRADE, J. C. de; SOBRAL, L. A.; BARCELLOS, M. D. de; ARES, G.; NALERIO, E. S. Avaliação dos hábitos de compra do consumidor brasileiro e consumo de carne ovina. Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2019. 29 p. Publicação digitalizada. (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 30).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sul.
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5.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. DE; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D. DE; ARES, G.; DELIZA, R. Consumer sensory and hedonic perception of sheep meat coppa under blind and informed conditions. Meat Science, v. 137, p. 201-210, Mar. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul.
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6.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, J. C. de; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D. de; ARES, G.; DELIZA, R. Influence of evoked contexts on rating-based conjoint analysis: case study with lamb meat. Food Quality and Preference, Amsterdam, v. 53, p. 168-175, Oct. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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