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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  09/05/2012
Data da última atualização:  17/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CHAGAS, A. C. de S.; BARROS, L. D.; COTINGUIBA, F.; FURLAN, M.; GIGLIOTTI, R.; OLIVEIRA, M. C. de S.; BIZZO, H. R.
Afiliação:  ANA CAROLINA DE SOUZA CHAGAS, CPPSE; LUIZ DANIEL BARROS, UNSEP/JABOTICABAL; FERNANDO COTINGUIBA, UNESP/ARARAQUARA; MAYSA FURLAN, UNESP/ARARAQUARA; RODRIGO GIGLIOTTI, UNESP/JABOTICABAL; MARCIA CRISTINA DE SENA OLIVEIRA, CPPSE; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA.
Título:  In vitro efficacy of plant extracts and synthesized substances on Rhipicephalus (Boophilus) Microplus (Acari: Ixodidae).
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Parasitology Research, v. 110, n. 1, p. 295-303, jun. 2012.
DOI:  10.1007/s00436-011-2488-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Herbal drugs have been widely evaluated as an alternative method of parasite control, aiming to slow development of resistance and obtain low-cost biodegradable parasiticides. This study evaluated the in vitro efficacy on Rhipicephalus (Boophilus) microplus of extracts from Carapa guianensis seed oil, Cymbopogon martinii and Cymbopogon schoenanthus leaf essential oil, and Piper tuberculatum leaf crude extract and similar synthesized substances. In the immersion test, engorged females were evaluated in five dilutions ranging from 10% to 0.030625% concentration. In the larval test on impregnated filter paper, the concentration ranged from 10% to 0.02%. The treatments and controls were done in three replicates. Chemical analysis of the oils was performed by gas chromatography. The main compounds were oleic acid (46.8%) for C. guianensis and geraniol for C. martinii (81.4%), and C. schoenanthus (62.5%). The isolated and synthesized substances showed no significant effect on larvae and adult. C. martinii and P. tuberculatum showed the best efficacy on the engorged females. The LC50 and LC90 were 2.93% and 6.66% and 3.76% and 25.03%, respectively. In the larval test, the LC50 and LC90 obtained for C. martinii, P. tuberculatum, and C. schoenanthus were 0.47% and 0.63%, 0.41% and 0.79%, 0.57% and 0.96%, respectively. The fact that geraniol is present in greater quantities in C. martinii explains its higher activity in relation to C. shoenanthus. It is necessary to validate the in vi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Extrato de planta; Parasite control; Plant extract; Rhipicephalus (Boophilus) Microplus; Treatment.
Thesagro:  Boophilus Microplus.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE21057 - 1UPCAP - DDPROCI-2012.00021CHA2012.00021
CTAA11349 - 1UPCAP - PP2012/0072012.00007
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1.Imagem marcado/desmarcadoSECCADIO, L. L.; CARVALHO, A. V.; SOUZA, T. C. L. de. Caracterização físico-química e sensorial de chips de macaxeira. In: SEMINÁRIO CIENTÍFICO DA UFRA, 7.; SEMINÁRIO [DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA] DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 13.; SEMINÁRIO DE PESQUISA DA UFRA, 1., 2009, Belém, PA. Pesquisa e desenvolvimento tecnológico na formação do jovem cientista: anais. Belém, PA: UFRA: Embrapa Amazônia Oriental, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, T. F. F. da; SOUZA, T. C. L. de; CARVALHO, A. V.; KUHNLE, G.; GODOY, H. T. Phenoílc cornpounds ln "white açaí" by LC-MS/MS. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FOOD BIOACTIVES & HEALTH, 1., 2016, Norwich. Programme and abstracts. [Norwich: Institute of Food Research], 2016.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVEIRA, T. F. F. da; SOUZA, T. C. L. de; CARVALHO, A. V.; RIBEIRO, A. B.; KUHNLE, G. G. C.; GODOY, H. T. White açaí juice (Euterpe oleracea): Phenolic composition by LC-ESI-MS/MS, antioxidant capacity and inhibition effect on the formation of colorectal cancer related compounds. Journal of Functional Foods, v. 36, p. 215-223, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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