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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  05/08/2025
Data da última atualização:  06/08/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MEIRA, A. C. F. de O.; MORAIS, L. C. de; ANDRADE, B. F.; SETTER, C.; VERÍSSIMO, L. A. A.; CARVALHO, C. W. P. de; RAMOS, E. M.; RESENDE, J. V. de.
Afiliação:  ANA CRISTINA FREITAS DE OLIVEIRA MEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; LARISSA CAROLINA DE MORAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; BRUNA FERNANDES ANDRADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; CARINE SETTER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; LIZZY AYRA ALCÂNTARA VERÍSSIMO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; EDUARDO MENDES RAMOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; JAIME VILELA DE RESENDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS.
Título:  Application of cellulose nanofibers as cryoprotective in frozen storage of chicken surimi-like material.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 292, n., p.139160, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.139160
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The application of cellulose nanofibers (CNF) as cryoprotectants in frozen foods has rarely been explored. In this study, the cryoprotective effect of CNF (2, 4 and 6 % w/w) on mechanically separated chicken meat (MSCM) surimi-like material was investigated, during frozen storage (5 and 60 days) under temperature fluctuation. Surimi-like without cryopreservation agents was more susceptible to protein oxidation due to ice recrystalliza- tion. The addition of 2 % w/w CNF attenuated the oxidation of myofibrillar proteins to the same extent as adding commercial cryoprotectants (sucrose, sorbitol and sodium tripolyphosphate). The surimi-like material containing 2 % CNF exhibited a high concentration of salt-soluble proteins (9.6 ± 1.1 mg/g), lower protein carbonylation (1.9 ± 0.3 nmol/mg) and few changes in the secondary structure of the myofibrillar proteins. In addition, this treatment minimized the percentage of water loss by thawing and cooking (30.2 ± 2.2 %), generating gels with a high water holding capacity (86.8 ± 1.6 %) and microstructure that was more homogeneous and less porous compared to the control (without cryoprotectants) and other treatments containing CNF. The cryoprotective efficacy of CNF was evident in surimi-like material, being an alternative compound to commercial cryoprotectants.
Palavras-Chave:  Mechanically separated.
Thesaurus Nal:  Chicken meat; Cryoprotectants; Oxidation; Proteins; Separation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA16009 - 1UPCAP - DD
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