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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  26/07/2018
Data da última atualização:  06/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOARES, M. P.; OLIVEIRA, F. C.; CARDOSO, I. L.; URBINATI, E. C.; CAMPOS, C. M. de; HISANO, H.
Afiliação:  MICHELLY PEREIRA SOARES, UEMS; FULVIA CRISTINA OLIVEIRA, UEMS; ISRAEL LUZ CARDOSO, UEMS; ELISABETH CRISCUOLO URBINATI, FCAV-UNESP; CRSITIANE MELDAU DE CAMPOS, UEMS; HAMILTON HISANO, CNPMA.
Título:  Glucan-MOS® improved growth and innate immunity in pacu stressed and experimentally infected with Aeromonas hydrophila.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Fish and Shellfish Immunology, v. 73, p. 133-140, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.fsi.2017.11.046
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: We tested the efficacy of a commercial product (Glucan-MOS®) derived from yeast Saccharomyces cerevisiae, containing two combined products, Beta-1,3-1,6 glucans and mannans on the growth, feed efficiency, stress and innate immune responses of juvenile pacu (Piaractus mesopotamicus) after a stressful handling and bacterial inoculation. For this, we evaluated the serum cortisol and plasma glucose levels, the respiratory activity of leukocytes, the serum lysozyme levels, as well as the number of circulating erythrocytes and leukocytes of fish fed during 30 days with diets containing increased levels of Glucan-MOS (0.0, 0.1, 0.2, 0.4 and 0.8%). The supplementation of 0.1% improved weight gain, feed conversion and the protein efficiency ratio compared to a control diet. The 0.2 and 0.4% Glucan-MOS® diets were sufficient to increase the respiratory burst of leukocytes and lysozyme activity, the number of thrombocytes, neutrophils and monocytes in the blood after a stressful handling and bacterial challenge, and minimized stress response as shown by decreased cortisol and glucose levels when compared to the control. The results of this work reinforce the benefits of the adoption of feeding strategies including combination of both Beta-1,3-1,6 glucans and mannans as a dietary supplement in periods prior to intensive management. The 30-day period was sufficient to stimulate growth performance, improve nutrient utilization, minimize stress response and modulate innate immuni... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacterial challenge; Handling; Mannan.
Thesagro:  Nutrição Animal; Pacu; Stress; Suplemento Alimentar.
Thesaurus Nal:  Animal growth; Animal stress; Beta-glucans; Filter feeding; immunostimulants; Mannans; Piaractus mesopotamicus.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
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CNPMA16141 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCABRAL, B. L. R.; SOUZA, J. A.; ANDO, A.; VEASEY, E. A.; CARDOSO, E. M. R. Identificação de acessos duplicados em mandioca (Manihot esculenta Crantz) por meio de isoenzimas e descritores morfológicos. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 54.; REUNIÃO AMAZÔNICA DE BOTÂNICA, 3., 2003, Belém, PA. Botânica: desafios da botânica brasileira no novo milênio: inventário, sistematização, conservação e uso da diversidade vegetal: resumos. Belém, PA: Sociedade Botânica do Brasil: UFRA: Museu Paraense Emílio Goeldi: Embrapa Amazônia Oriental, 2003. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPOLTRONIERI, M. C.; ANDO, A.; LEMOS, O. F.; KATO, O. R.; POLTRONIERI, L. S. Indução a mutação em pimenta-do-reino para resistência a fusariose, através da irradiação de sementes. Belém, PA: EMBRAPA-UEPAE de Belém, 1991. 4 p. (EMBRAPA-UEPAE de Belém. Pesquisa em andamento, 16).
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3.Imagem marcado/desmarcadoLEMOS, O. F. de; ANDO, A.; POLTRONIERI, M. C.; MENEZES, I. C. de; TULMANN NETO, A. Melhoramento genético da pimenta-do-reino (Piper nigrum L.) através da radiação gama. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 2., 2003, Porto Seguro. Melhoramento da qualidade de vida: [anais]. Porto Seguro: SBMP, 2003.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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4.Imagem marcado/desmarcadoALBUQUERQUE, F. C. de; HIRAKATA, K.; ANDO, A.; MENTEN, J. O. M. Uso de radiação gama para obtenção de mutantes de pimenta-do-reino. Belém, PA : EMBRAPA-CPATU, 1981. 3 p. (EMBRAPA-CPATU. Pesquisa em andamento, 44).
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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5.Imagem marcado/desmarcadoANDO, A.; ALBUQUERQUE, F. C. de; POLTRONIERI, M. C.; TULMANN NETO, A. Obtenção de mutantes resistentes a fusariose (Fusarium solani f. sp. piperis) em pimenta-do-reino (Piper nigrum L.) através de irradiação gama. In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE PIMENTA-DO-REINO E CUPUAÇU, 1., 1996, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU: JICA, 1996. p. 49. (EMBRAPA-CPATU. Documentos, 88).
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6.Imagem marcado/desmarcadoANDO, A.; ALBUQUERQUE, F. C. de; POLTRONIERI, M. C.; TULMANN NETO, A. Obtenção de mutantes resistentes a fusariose (Fusarium solani f.sp. piperis em pimenta-do-reino (Piper nigrum L.) através de irradiação gama. In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE PIMENTA-DO-REINO E CUPUAÇU, 1996, Belém, PA. Anais... Belém, PA: Embrapa-CPATU: JICA, 1997. p. 237-243. (Embrapa-CPATU. Documentos, 89).
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLEMOS, O. F. de; TULMANN NETO, A.; ALBINO, J. de C.; POLTRONIERI, M. C.; ANDO, A. In vitro and in vivo selection of black pepper (Piper nigrum) mutants tolerant to fusariosis. In: MASS screening techniques for selecting crops resistant to diseases. Vienna: International Atomic Energy Agency: Joint FAO, 2010. p. 267-284.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
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8.Imagem marcado/desmarcadoLEMOS, O. F. de; ANDO, A.; POLTRONIERI, M. C.; DUARTE, M. de L. R.; TULMANN NETO, A. Avaliação e desenvolvimento in vitro de plântula de linhagens de pimenta-do-reino originadas por irradiação de raios-gama para tolerância a fusariose. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 1., 2001, Goiânia. Resumos... Goiânia: SBMP, 2001. il.
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9.Imagem marcado/desmarcadoCABRAL, B. L. R.; SOUZA, J. A. de; ANDO, A.; VEASEY, E. A.; CARDOSO, E. M. R. Isoenzymatic variability of cassava accessions from different regions in Brazil. Scientia Agricola, v. 59, n. 3, p. 521-527, 2002. il.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
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