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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
09/05/2023 |
Data da última atualização: |
01/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, I. J. S. da; SOUSA, T. F.; QUEIROZ, C. A. de; CASTRO, G. dos S.; CANIATO, F. F.; MEDEIROS, L. S. de; ANGOLINI, C. F. F.; HANADA, R. E.; KOOLEN, H. H. F.; SILVA, G. F. da. |
Afiliação: |
INGRIDE JARLINE S. DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; THIAGO F. SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; CLAUDIA AFRAS DE QUEIROZ, Bolsista CPAA; GLEUCINEI DOS SANTOS CASTRO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; FERNANDA F. CANIATO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; LÍVIA S. DE MEDEIROS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO PAULO; CÉLIO F. F. ANGOLINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ABC; ROGÉRIO E. HANADA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; HECTOR HENRIQUE FERREIRA KOOLEN, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAZONAS; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA. |
Título: |
Penicillium amapaense sp. nov., section Exilicaulis, and new records of Penicillium labradorum in Brazil isolated from Amazon River sediments with potential applications in agriculture and biotechnology. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Mycological Progress, v. 22, art. 23, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11557-023-01868-7 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Species of Penicillium sect. Exilicaulis are responsible for the production of antimicrobial compounds, but they can also produce genotoxic compounds that affect commercial mushroom production or cause disease in immunosuppressed animals. In the present study, based on morphological characters such as the length of the conidia, phialides, and stipes, as well as sequence analysis of the ITS region and partial sequence of CAM, and RPB2 loci, we describe Penicillium amapaense as new fungal species and report for the first time the occurrence of Penicillium labrodorum in Brazil, both of which were isolated from sediments of the Amazon River. The isolates obtained in this study for each species were submitted to antibiosis assays against 12 phytopathogenic fungi that affect important agricultural crops in Brazil and showed inhibition of 11 out of 12 of them. The production of amylase, cellulase, and siderophore as well as phosphate solubilization was also detected. Metabolomic analysis indicates the ability of P. labrodorum and P. amapaense sp. nov. to produce polyketides such as known curvularins and anthraquinones. In addition to these, unknown compounds were also detected. These results indicate the biotechnological and agricultural potential of P. labradorum and P. amapaense increasing our knowledge on Penicillium biodiversity in the aquatic environment of the amazon biome. |
Palavras-Chave: |
Antifungal; Freshwater fungi; Natural products. |
Thesaurus Nal: |
Biological control. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 68 | |
6. |  | RIBEIRO, T. P.; LIMA, M. A. C. de; ARAÚJO, A. L. de S.; ROSATTI, S. R. Qualidade da uva Isabel Precoce em função de maturação, sob condições tropicais durante o quarto ciclo produtivo. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 4.; ENCONTRO NACIONAL SOBRE PROCESSAMENTO MÍNIMO DE FRUTAS E HORTALIÇAS, 7., 2013, Ribeirão Preto. Internacionalizar para não perecer: anais. Ribeirão Preto: USP-Faculdade de Cências Farmacêuticas de Ribeirão Preto, 2013. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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13. |  | RIBEIRO, T. P.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E. Maturação e qualidade de uvas para suco em condições tropicais, nos primeiros ciclos de produção. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 47, n. 8, p. 1057-1065, ago. 2012Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais. |
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15. |  | MASSARANDUBA, M. do S. A.; LIMA, M. A. C. de; TRINDADE, D. C. G. da; AMARIZ, A.; RIBEIRO, T. P. Aplicação de recobrimentos à base de carboidratos contendo diferentes fontes lipídicas em manga Tommy atkins. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos : estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. 1 DVD.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. |  | VALENTIM, M. D.; LIMA, M. A. C. de; TRINDADE, D. C. G. da; RIBEIRO, T. P.; BIASOTO, A. C. T. Compostos bioativos e atividade antioxidante de uvas Syrah durante a maturação em ciclo produtivo do segundo semestre, no Vale do São Francisco. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. p. 281-287. (Embrapa Semiárido. Documentos, 253).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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17. |  | RIBEIRO, T. P.; LIMA, M. A. C. de; ARAÚJO, A. L. de S.; BORGES, R. M. E. Características físicas e químicas das uvas Isabel Precoce e BRS Cora em terceiro ciclo produtivo sobre diferentes porta-enxertos. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 4.; ENCONTRO NACIONAL SOBRE PROCESSAMENTO MÍNIMO DE FRUTAS E HORTALIÇAS, 7., 2013, Ribeirão Preto. Internacionalizar para não perecer: anais. Ribeirão Preto: USP-Faculdade de Cências Farmacêuticas de Ribeirão Preto, 2013. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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18. |  | AMARIZ, A.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; RIBEIRO, T. P.; TRINDADE, D. C. G. da. Características físico-químicas e químicas de frutos de acessos de Cucurbita moschata procedentes dos Estados do Piauí e do Maranhão. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 22., 2010, Salvador. Ciência e tecnologia de alimentos: potencialidades, desafios e inovações. Campinas: SBCTA, 2010. 1 CD-ROMTipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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19. |  | RIBEIRO, T. P.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; GONÇALVES, A. L. de S.; SOUZA, A. P. C. Caracterização química de subprodutos da vinificação de diferentes variedades de uvas cultivadas no Vale do São Francisco. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. |  | RIBEIRO, T. P.; LIMA, M. A. C. de; ALVES, R. E.; GONÇALVES, A. L. de S.; SOUZA, A. P. C. Chemical characterization of winemaking byproducts from grape varieties cultivated in Vale do São Francisco, Brazil. Food Science and Technology, v. 38, n. 4, p. 577-583, oct./dec. 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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