Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  22/12/2020
Data da última atualização:  28/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, F. da S.; MINGOTTE, F. L. C.; COELHO, A. P.; LEMOS, L. B.; SANTANA, M. J. de; ROCHA, M. de M.
Afiliação:  Fernando da Silva Almeida, Instituto Federal do Triangulo Mineiro, Uberaba, MG.; Fábio Luiz Checchio Mingotte, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, SP.; Anderson Prates Coelho, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, SP.; Leandro Borges Lemos, Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Jaboticabal, SP.; Márcio José de Santana, Instituto Federal do Triangulo Mineiro, Uberaba, MG.; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN.
Título:  Does the sowing period change the grain technological quality of cowpea cultivars?.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 15, n. 4, e8677, 2020.
ISSN:  1981-0997
DOI:  10.5039/agraria.v15i4a8677
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of the present study was to evaluate whether the sowing period changes the grain technological quality of cowpea cultivars and to indicate which of these have the highest technological quality when grown in the Center-South region of Brazil. The experiment was conducted in a randomized block design, with a 6 x 3 factorial arrangement, using six cowpea cultivars (BRS Itaim, BRS Guariba, BRS Potengi, BRS Cauamé, BRS Novaera and BRS Tumucumaque) and three sowing seasons, with four replicates. The evaluations held referred to the grain size and hydration, cooking time and crude protein content through sulfuric acid digestion. There was an interaction between cowpea cultivars and sowing dates for all analyzed variables. The sowing season alters the grain technological quality of cowpea when under the conditions of the Center-South region of Brazil, with the genotype-season effect dependent. Sowing dates in December and January generated lower technological quality of the cowpea beans. The BRS Tumucumaque cultivar possesses the best grain technological characteristics, having the largest grains with the highest crude protein content, as well as the shortest cooking time.
Palavras-Chave:  Tempo de cozimento.
Thesagro:  Genótipo; Proteína; Vigna Unguiculata.
Thesaurus Nal:  Cooking; Genotype; Proteins.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219575/1/SowingChangeGrainQualityCowpeaCultivars.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN33065 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/09/2008
Data da última atualização:  29/08/2023
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  RESENDE, G. M. de.
Afiliação:  GERALDO MILANEZ DE RESENDE, CPATSA.
Título:  Adensamento de plantio de melancia.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Jornal da Fruta, v. 16, n. 202, p. 5, jul. 2008.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O adensamento do plantio é um recurso técnico importante para o negócio da melancia.
Palavras-Chave:  Crimson Sweet.
Thesagro:  Irrigação; Melancia; Plantio.
Thesaurus NAL:  Irrigation; Watermelons.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/186807/1/Jornal-da-Fruta-v.16-n.202-p.5-2008.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA38985 - 1UPCAM - PP
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional