BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Soja.
Data corrente:  06/01/2023
Data da última atualização:  19/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FOLONI, J. S. S.; SILVA, S. R.; ABATI, J.; OLIVEIRA JUNIOR, A. de; CASTRO, C. de; OLIVEIRA, F. A. de; NOGUEIRA, M. A.; BASSOI, M. C.
Afiliação:  JOSE SALVADOR SIMONETTO FOLONI, CNPSO; SERGIO RICARDO SILVA, CNPF; JULIA ABATI; ADILSON DE OLIVEIRA JUNIOR, CNPSO; CESAR DE CASTRO, CNPSO; FABIO ALVARES DE OLIVEIRA, CNPSO; MARCO ANTONIO NOGUEIRA, CNPSO; MANOEL CARLOS BASSOI, CNPSO.
Título:  Yield of soybean-wheat succession in no-tillage system and soil chemical properties affected by liming, aluminum tolerance of wheat cultivars, and nitrogen fertilization.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Soil & Tillage Research, v. 226, 105576, 2023.
Páginas:  14 p.
DOI:  10.1016/j.still.2022.105576
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Subsurface soil acidity and nitrogen (N) shortage are challenging for wheat (Triticum aestivum L.) and soybean (Glycine max L.) crops under no-tillage system. The aim of this study was to evaluate the yield of soybean-wheat succession in no-tillage system and soil chemical properties affected by liming, aluminum (Al) tolerance of wheat cultivar (WC), and N fertilization in southern Brazil. A 2 × 2 × 4 factorial arrangement was used: two liming rates (0 and 2 Mg ha− 1 – applied at the beginning of trial installation), two WC (CD 150: Al-sensitive; and BRS Gralha-Azul: Al-tolerant), and four N rates (0, 40, 80, and 120 kg ha− 1 N as NH4NO3, applied annually to wheat). Soil chemical analysis (at 0.00–0.10, 0.10–0.20, and 0.20–0.40 m layers) including pH, H+Al, Al3+, P, K+, Ca2+, Mg2+, soil organic matter (SOM), and base saturation (V) were performed 24 months after liming, in addition to evaluation of wheat and soybean grain yields at each growth season. Liming increased Ca2+, Mg2+, and V up to 0.40 m depth; increased pH and decreased H+Al only at the topsoil; and had no effect on K+, P, and SOM. Compared with Al-sensitive WC, Al-tolerant WC decreased Al3+ up to 0.40 m soil depth. Al-sensitive WC pre- ceding soybean decreased the relative soybean grain yield, particularly without liming, regardless of the N rates. Nitrogen fertilization decreased K+ at 0.00–0.10 and 0.10–0.20 m soil layers, and Mg2+ at topsoil (without liming), increased Al3+ at all soil layers, but did not cha... Mostrar Tudo
Thesagro:  Acidez do Solo; Fertilizante Nitrogenado; Nitrato de Amônio; Soja; Trigo.
Thesaurus Nal:  Ammonium nitrate; Nitrogen fertilizers; Soil acidification; Soybeans; Wheat.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58876 - 1UPCAP - DD
CNPSO40711 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A.; REIS, D. S.; FIGUEIREDO, R. M. C. Estabilidade de conservação de farinha de acerola desidratada em diferentes temperaturas. In: CONGRESSO LUSO-BRASILEIRO DE HORTICULTURA, 1., 2017, Lisboa. Inovação ao serviço dos negócios. Lisboa: Associação Portuguesa de Horticultura, 2017. p. 369.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A.; LIMA, M. S.; SILVA, M. F. da; DANTAS, B. F.; TEIXEIRA, R. A. Armazenamento e qualidade fisiológica de sementes de abóbora. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, v. 2, n. 2, p. 44-50, dez. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIREDO NETO, A.; CAVALCANTE, I. H. L. Espectroscopia na região do infravermelho próximo (NIR): técnica analítica não destrutiva para determinação da qualidade de manga. In: FIGUEIREDO NETO, A.; ALMEIDA, F. de A. C.; CAVALCANTE, I. H. L. Manga: maturação, colheita e conservação. Petrolina: Univasf, 2017. cap. 3, p. 63-87.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A.; PEREIRA FILHO, A.; TEIXEIRA FILHO, J.; GIONGO, V. Evaluation of calcium absorption by 'yellow' melon with green manure use in the Brazilian Semiarid. In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS, 2018.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoREIS, D. S.; FIGUEIREDO NETO, A.; FERRAZ, A. de V.; FREITAS, S. T. de. Produção e estabilidade de conservação de farinha de acerola desidratada em diferentes temperaturas. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 20, e2015083, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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6.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A. F.; DANTAS, B. F.; SILVA, J. C.; OLIVIER, N. C.; SILVA, M. F. Resistência ao fluxo de ar das vagens de amendoim com diferentes percentuais de impurezas. Nucleus, Ituverava, v. 9, n. 1, p. 85-91, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoBEZERRA, L. G. V.; NASCIMENTO, F. de S.; FIGUEIREDO NETO. A.; SANTOS, C. A. F. Teor de proteína bruta em linhagens de guandu granífero. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 16., 2022, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2022. p. 62. (Embrapa Semiárido. Documentos, 308).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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8.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA FILHO, A.; GIONGO, V.; SIMOES, W. L.; TEIXEIRA FILHO, J.; FIGUEIREDO NETO, A. Nitrate in soil solution with use of plant cocktails as green manure in different tillage systems in the brazilian semi-arid. In: CONGRESO LATINOAMERICANO Y DEL CARIBE DE INGENIERÍA AGRICOLA, 12., 2016, Bogotá. Proceedings... Bogotá: ALIA: ASIAC: Universidad Nacional de Colobia, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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9.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A.; DANTAS, B. F.; SILVA, F. F. S.; PEREIRA, A. L.; ANDREO-SOUZA, Y.; ARAGÃO, C. A. Produção de sementes de alfafa no semiárido nordestino. Informativo Abrates, Londrina, v. 19, n. 2, p. 591, set. 2009. Edição dos resumos do XVI Congresso Brasileiro de Sementes, Curitiba, 2009.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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10.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A.; MORAIS, D. Y. DE M. N.; FERREIRA, E. A.; FIGUEIREDO, R. M. C.; MACHADO, W. R. B. Segurança alimentar: abordagem conceitual. Juazeiro: Univasf, 2017. 58 p. il.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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11.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A.; ALMEIDA, F, A. C.; DANTAS, B. F.; GARRIDO, M. da S.; ARAGÃO, C. A. Maturação fisiológica de sementes de abóbora (Curcubita moschata Duch) produzidas no Semiárido. Comunicata Scientiae, v. 5, n. 3, p. 302-310, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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12.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO NETO, A.; DANTAS, B. F.; ALMEIDA, F. de A. C.; LIMA, M. S.; SILVA, F. F. S. da. Influência da embalagem e do local de armazenamento na qualidade fisiológica de sementes de abóbora Jacarezinho (Curcubita moschata Duch). Engenharia na Agricultura, v. 22, n. 4, p. 294-305, jul./ago. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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13.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, P. T. de S. e; BARROS, E. S. de; FIGUEIREDO, R. M. C.; FIGUEIREDO NETO, A.; COELHO, D. S. Uso do processo oxidativo avançado na degradação de mistura de resíduos orgânicos coloridos provenientes de análises espectrofotométricas. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. 4 p. il. (Embrapa Semiárido. Comunicado Técnico, 149).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
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14.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, F. de F.; DIAS, R. de C. S.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIRÊDO NETO, A.; BRITO, E. T. S.; SANTOS, D. E. P. S. Avaliação de parâmetros genéticos em progênies F3 de melancia e seleção para intensidade da cor da polpa. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 31, p. S1851-S1858, 2014. Suplemento. Edição dos Anais do 53 Congresso Brasileiro de Olericultura, jul. 2014.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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15.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, F. de S.; SANTOS, C. A. F.; FIGUEIREDO NETO, A.; BEZERRA, L. G. V.; SILVA, S. A. M. F. da. Crude protein content in pigeon pea grain lines. Revista Contemporânea, v. 4, n. 3, e3615., 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
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16.Imagem marcado/desmarcadoGIACOMETTI, D. C.; FIGUEIREDO NETO, A.; LEAL, B. G.; ALMEIDA, F. de A. C.; DANTAS, B. F.; SILVA, M. F. da. Qualidade fisiológica de sementes de amendoim durante a fase de beneficiamento na região do Vale do São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRICOLA, 40., 2011. Cuiabá. Geração de tecnologias inovadoras e o desenvolvimento do cerrado brasileiro: anais. Cuiabá: SBEA, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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17.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, F. de S.; SANTOS, C. A. F.; FIGUEIREDO NETO, A.; BEZERRA, L. G. V.; SILVA, S. A. M. F. da. Teor de proteína bruta em linhagens de guandu granífero. Revista Contemporânea, v. 4, n. 3, e3615, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
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18.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, I. G. V. de; SILVA, S. D. P. da; SILVA, A. C. C. P. da; ALMEIDA, L. E. S.; FIGUEIREDO NETO, A.; GIONGO, V. Ganho e perda de massa de melão amarelo produzido com uso de coquetel vegetal em sistema de plantio direto e convencional no Vale do São Francisco. In: SIMPÓSIO DE FRUTICULTURA DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 1., 2015, Juazeiro. Resumos... Petrolina: UNIVASF: 2015. p. 119-123.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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19.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, F. T. de; FIGUEIREDO NETO, A.; SANTOS, C. A. F.; COSTA, M. S.; COELHO, B. S.; LIMA NETO, I. da S.; ARAGÃO, C. A.; SILVA, A. P. da. Qualidade pós-colheita de bulbos de cebola população Botucatu produzidos no Semiárido brasileiro e armazenados sob temperatura ambiente. Research Society and Development, v. 10, n. 4, e19410413592, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
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20.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, D. M.; REIS, D. S.; MOREIRA, R. T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; LEAO, P. C. de S.; RYBKA, A. C. P.; FIGUEIREDO NETO, A. Influência da desidratação osmótica na qualidade da uva passa. In: ENCONTRO NACIONAL DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 19.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 5., 2015, Natal. Desafios analíticos e segurança alimentar. Natal: LACEN-RN: SESAP: UFRN, 2015. 1 CD-ROM.
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