BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  30/11/2022
Data da última atualização:  30/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VILLALOBOS-OLIVERA, A.; FERREIRA, C. F.; YANES-PAZ, E.; LORENTE, G. Y.; SOUZA, F. V. D.; ENGELMANN, F.; MARTÍNEZ-MONTERO, M. E.; LORENZO, J. C.
Afiliação:  ARIEL VILLALOBOS-OLIVERA, UNIVERSITY OF CIEGO DE ÁVILA; CLAUDIA FORTES FERREIRA, CNPMF; ERMIS YANES-PAZ, UNIVERSITY OF CIEGO DE ÁVILA; GUSTAVO Y. LORENTE, UNIVERSITY OF CIEGO DE ÁVILA; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF; FLORENT ENGELMANN, IRD; MARCOS EDEL MARTÍNEZ-MONTERO, UNIVERSITY OF CIEGO DE ÁVILA; JOSÉ CARLOS LORENZO, UNIVERSITY OF CIEGO DE ÁVILA.
Título:  Inter simple sequence repeat (ISSR) markers reveal DNA stability in pineapple plantlets after shoot tip cryopreservation.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Vegetos, v.35, p.360?366, 2022.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although pineapple (Ananas comosus var. comosus) shoot tips have been cryopreserved but the possible effect of this process at the molecular level has not been studied. This communication describes the growth (plant fresh and dry weights; stem height; leaf length, width and area; and stem base diameter) and the Inter Simple Sequence Repeat (ISSR) analysis of pineapple plantlets of A. comosus MD-2; Red Spanish Florencia; and Hybrid 54 (Smooth Cayenne/Red Spanish) after 45 d of acclimatization. From each of these varieties, the acclimatized plants were obtained from: (1) conventional micropropagation (control 1); (2) from shoot tips submitted to pre-cryostorage conditioning treatments but not exposed to liquid nitrogen (LN) (treatment 2); and (3) from shoot tips exposed to cryostorage including use of LN (treatment 3). The ISSR-PCR method was used to study the genetic stability. There were no statistically significant differences between treatments for the phenotype indicators evaluated. On average, 45 day-old pineapple plants had 0.5 g fresh weight; 1.85 g dry weight; 12.2 cm stem height; 9.1 cm leaf length; 1.6 cm leaf width; 7.1 cm2 leaf area; and 1.4 cm stem base diameter. Also, the potential effects of cryopreservation at the DNA level were not revealed with the eight ISSR markers used, as no polymorphic bands were recorded, which represents 100% genetic stability. As far as we know, this is the first publication on ISSR analysis of pineapple plantlets after cryopreservat... Mostrar Tudo
Thesagro:  Abacaxi.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33634 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoFÉLIX, D. T. Potencial da aplicação de revestimentos para conservação pós-colheita da uva Sweet globe® cultivada em condições tropicais 2019. 122 f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristovão. Orientada por Maria Auxiliadora Coelho de Lima, Embrapa Semiárido.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFÉLIX, D. T.; RODRIGUES, A. A. M.; LIMA, M. A. C. de. Doses de alginato de sódio para composição de revestimentos para uva cv. Sweet Globe®. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2611-2614.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCIPRIANO, R. L.; LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; FELIX, D. T. Porta-enxertos e diferenciação da qualidade da uva BRS Magna no Submédio do Vale do São Francisco: primeiro ciclo de avaliação. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 11., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 255-260. (Embrapa Semiárido. Documentos, 271).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; COSTA, A. C. S.; FELIX, D. T. Caracterização físicas e físico-químicas da uva cv. Mourvèrdre procedente do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis, MA: SBF, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoFÉLIX, D. T.; RODRIGUES, A. A. M.; NASCIMENTO, J. H. B.; FERREIRA, T. de O.; LIMA, M. A. C. de. Dose de quitosana para aplicação pré-colheita em uva cv. Sweet Globe®: resultados preliminares. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 3., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 241-246. (Embrapa Semiárido. Documentos, 284).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. A. M.; NASCIMENTO, J. H. B.; FÉLIX, D. T.; SILVA, L. F. da; LIMA, M. A. C. de. Conservação pós-colheita de manga Tommy Atkins sob diferentes revestimentos biodegradáveis e concentrações de glicerol. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 3., 2018, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2018. p. 55-60. (Embrapa Semiárido. Documentos, 284).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, J. P. D.; SANTOS, L. T. da S.; CIPRIANO, R. L.; FÉLIX, D. T.; LIMA, M. A. C. de. Fruit quality of Chenin Blanc grape influenced by different rootstocks during a production cycle in the second half. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON TROPICAL WINES, 5., 2016, Petrolina. Book of abstracts... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 44.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, P. F.; LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; FELIX, D. T.; SILVA, N. C. da. Qualidade de uvas de mesa procedentes do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 24., 2016, São Luis. Fruticultura: fruteiras nativas e sustentabilidade. São Luis: SBF, 2016.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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9.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. A. M.; SANTOS, L. F. dos; COSTA, R. R. da; FÉLIX, D. T.; NASCIMENTO, J. H. B.; LIMA, M. A. C. de. Characterization of starch from different non-traditional sources and its application as coating in Palmer mango fruit. Ciência e Agrotecnologia, v. 44, e011220, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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10.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, L. T. da S.; NASCIMENTO, D. S. P.; COSTA, J. P. D.; FÉLIX. D. T.; BIASOTO, A. C. T.; LIMA, M. A. C. de. Caracterização química e potencial antioxidante de vinhos tintos em diferentes safras no Semiárido. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 1., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. p. 45-46. (Embrapa Semiárido. Documentos, 274).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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11.Imagem marcado/desmarcadoBONFIM, W. M. D.; ANDRADE NETO, E. R. de; SOUSA, R. F. de; FÉLIX, D. T.; LIMA, M. A. C. de. Evolução de componentes da qualidade durante a maturação de uvas BRS Magna sob Influência de porta-enxertos: terceiro ciclo produtivo. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 12., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017. p. 361-367. (Embrapa Semiárido. Documentos, 279).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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12.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, T. de O.; COSTA, R. R. da; FÉLIX, D. T.; ANDRADE NETO, E. R. de; CRUZ, M. de M.; LIMA, M. A. C. de. Quality and antioxidant potential of BRS Magna grapes harvested in the first half of the year under different training systems and rootstocks in a tropical region. Ciência e Agrotecnologia, v. 43, p. 1-12, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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