BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  08/09/2016
Data da última atualização:  09/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, D. O. M. da; SANTOS, C. A. F.; BOITEUX, L. S.
Afiliação:  DANILLO OLEGARIO MATOS DA SILVA, Universidade Estadual de Feira de Santana - UEFS; CARLOS ANTONIO FERNANDES SANTOS, CPATSA; LEONARDO SILVA BOITEUX, CNPH.
Título:  Adaptability and stability parameters of total seed yield and protein content in cowpea (Vigna unguiculata) genotypes subjected to semi-arid conditions.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 10, n. 8, p. 1164-1169, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The selection of superior cultivars through the combination of high yield and protein content cowpea seeds in semi-arid tropical regions have a huge positive impact on the production-market chains in places where there is short availability of protein sources for human consumption. The main aim of the present study is to estimate the adaptability and stability parameters of total seed yield and protein content in cowpea genotypes in order to release new cultivars by combining these value-added traits. Forty-four inbred lines and cultivars were assessed under seven different environmental conditions, either rain-fed or irrigated crop management, in seven sites the Brazilian semi-arid region. The seed protein content was quantified through the Kjeldahl method. Grain yield was adjusted in mean of plant per plot by the covariance method. Statistically significant differences in the genotype as well as in the genotype×environment interaction were observed in all the assays. The inbred lines presenting the highest protein contents showed the lowest grain yields, and it indicated the prominent “phenotypic cost” of protein in overall cowpea seed production. However, the breakage between the herein assessed association was observed in inbred lines subgroups such as ‘C3Q’, ‘C3M’, ‘C2S’, and ‘CIJ’. These lines showed yield close to or above 1050 kg/ha and mean protein content of 27%, as well as good adaptability and stability in different environments, as it was simultaneously indicate... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cowpea; Genotype environment interaction; Interação genótipo ambiente; Nutritional value; Valor nutricional.
Thesagro:  Feijão; Nutrição Humana; Semente; Vigna Unguiculata.
Thesaurus Nal:  Human nutrition.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA55963 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoTORALLES, R. P.; VENDRUSCOLO, J. L.; ANTUNES, P. L. Consequências cinéticas da inibição da polifenoloxidase de pêssego por ácido ascórbico, metabissulfito de sódio e L-cisteína. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 7., 2007, Campinas. Ciência e tecnologia de alimentos em benefício a sociedade: ligando a agricultura à saúde: resumos. Campinas: SBCTA : Unicamp - FEA, 2007. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de CongressoCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, J. M. M.; TORALLES; R. P.; FLORES CANTILLANO, R. F.; PERALBA; M. C. R.; PIZZOLATO T. M. Comportamento das antocianinas em cultivares de morango, em função do tempo de armazenamento e sistema de plantio. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9. 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA: SLACA, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, J. M. M.; TORALLES, R. P.; PERALBA, M. C. R.; PIZZOLATO, T. M.; FLORES CANTILLANO, R. F. Identificação de antocianinas presentes em morango CV Camarosa. In: SIMPÓSIO NACIONAL DO MORANGO, 5.; ENCONTRO SOBRE PEQUENAS FRUTAS E FRUTAS NATIVAS DO MERCOSUL, 4., 2010, Pelotas. Palestras e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2010. p. 188
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, J. M. M. de; TORALLES, R. P.; FLORES CANTILLANO, R. F.; PERALBA, M. do C. R.; PIZZOLATO, T. M. Influência do sistema de produção e do armazenamento refrigerado nas características físico-químicas e no desenvolvimento de compostos voláteis em morangos. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 12, p. 2259-2264, dez, 2012
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, J. M. M. de; TORALLES, R. P.; FLORES CANTILLANO, R. F.; PERALBA, M. do C. R.; PIZZOLATO, T. M. Influência do tempo de armazenamento e do sistema de plantio nos compostos voláteis presentes em cultivares de morango. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 1 CD-ROM. Resumo expandido.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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