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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/01/2016
Data da última atualização:  28/01/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TONON, R. V.; SANTOS, B. A. dos; COUTO, C. C.; MELINGER-SILVA, C.; BRIGIDA, A. I. S.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  RENATA VALERIANO TONON, CTAA; Bianca A. dos Santos, UFRRJ; Cinthia C. Couto, UERJ; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Coupling of ultrafiltration and enzymatic hydrolysis aiming at valorizing shrimp wastewater.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 198, p. 20-27, 2016.
Idioma:  Inglês
Notas:  available on line 29 november 2015.
Conteúdo:  The objective of this work was to obtain a protein hydrolysate from the wastewater generated during shrimp cooking, by coupling ultrafiltration and enzymatic hydrolysis processes. Initially, the effluent was concentrated by ultrafiltration, reaching a protein concentration factor of 3.2. The concentrated effluent was then enzymatically hydrolyzed, aiming at obtaining peptides with antioxidant capacity. The effects of some process variables ? temperature (55?75 C), pH (7?9) and enzyme/substrate (E/S) ratio (0.1?2.5%) ? on the degree of hydrolysis and the antioxidant capacity were evaluated. The increase in temperature and pH resulted in lower degree of hydrolysis and higher antioxidant capacity. The conditions selected as the most suitable were: temperature of 75 C, pH of 9.0 and E/S ratio of 0.1%. The hydrolysates produced at these conditions were also evaluated for total amino acid content and electrophoretic profile, showing a suitable amount of essential amino acids that covers the recommended daily needs.
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity; Concentration; Degree of hydrolysis.
Thesaurus Nal:  amino acids; peptides.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
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Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, S. D. dos A. e.; BARBOSA NETO, J. F.; SILVA, C. F. L. e. Estudo genéticos em milho sobre caráter tolerância ao encharcamento do solo. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2005. (Embrapa Clima Temperado. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 24).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, S. D. dos A. e; BARBOSA NETO, J. F.; SILVA, C. F. L. e. Estudos genéticos em milho sobre o caráter tolerância ao encharcamento do solo. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2005. 24 p. (Embrapa Clima Temperado. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 24).
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoWIETHOLTER, P.; SERENO, M. C. de M.; TERRA, T. F.; SILVA, S. D. dos A. e.; BARBOSA NETO, J. F. Genetic variability in corn landraces from Southern Brazil. Maydica, Bergamo, v. 53, p. 151-159, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoGETZ, B. M.; LUZ, V. K. da; MACHADO, N. D.; SOUSA, R. O. de; BARBOSA NETO, J. F.; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de; OLIVEIRA, A. C. de. Avaliação de genótipos de arroz para tolerância ao frio no início do período vegetativo. CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 9., 2015, Pelotas. Ciência e tecnologia para otimização da orizicultura: anais. Brasília, DF: Embrapa; Pelotas: Sosbai, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, S. D. dos A. e; BARBOSA NETO, J. F.; SILVA, C. F. L. E; SERENO, M. J. C. de M.; OLIVEIRA, A. C. de. Identificação de QTLs para tolerância ao encharcamento em milho utilizando microssatélites. Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2005. 23 p. (Embrapa Clima Temperado. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 14).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoTERRA, T. de F.; WIETHOLTER, P.; ALMEIDA, C. C. de S.; SILVA, S. D. dos A. e; BERED, F.; SERENO, M. J. C. de M.; BARBOSA NETO, J. F. Genetic variability in maize and teosinte populations estimated by microsatellites markers. Variabilidade genética em populações de milho e teosinto estimada por marcadores microssatélites. Ciência Rural, Santa Maria, v. 41, n. 2, p. 205-211, fev. 2011. Título traduzido em português: Variabilidade genética em populações de milho e teosinto estimada por marcadores microssatélites.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGETZ, B.; SILVA, R. M. da; LUZ, V. K. da; SOUSA, R. O. de; MAGALHAES JUNIOR, A. M. de; BARBOSA NETO, J. F.; MAIA, L. C. da; OLIVEIRA, A. C. de. Identification of rice mutant families with chilling tolerance. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 59, e03408, 2024. Título em português: Identificação de famílias mutantes de arroz com tolerância ao frio.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Unidades Centrais.
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