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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. L.; LACERDA, U. V.; MATTA, S. L. P. da; QUEIROZ, V. A. V.; STRINGHETA, P. C.; MARTINO, H. S. D.; BARROS, F. A. de. Evaluation of the efficacy of toasted white and tannin sorghum flours to improve oxidative stress and lipid profile in vivo. Journal of Food Science, v. 85, n. 7, p. 2236-2244, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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2.Imagem marcado/desmarcadoBARBOSA, M. P.; ROGOLON, T. C. B.; BORGES, L. L. R.; QUEIROZ, V. A. V.; STRINGHETA, P. C.; BARROS, F. A. R. de. Effect of light, food additives and heat on the stability of sorghum 3-deoxyanthocyanins in model beverages. International Journal of Food Science and Technology, v. 56, p. 4746-4755, 2021.

Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, P. C. S.; TEIXEIRA, B. A.; QUEIROZ, V. A. V.; VIDIGAL, M. C. T. R.; STRINGHETA, P. C.; BARROS, F. A. R. de. Optimization of ultrasound-assisted extraction of sorghum phenolics and effect on the stability of 3-deoxyanthocyanins. Journal of Food Science, v. 88, p. 5078–5092, 2023.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  15/07/2020
Data da última atualização:  07/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SILVA, T. L.; LACERDA, U. V.; MATTA, S. L. P. da; QUEIROZ, V. A. V.; STRINGHETA, P. C.; MARTINO, H. S. D.; BARROS, F. A. de.
Afiliação:  Thaís Lessa Silva, Universidade Federal de Viçosa; Udielle Vermelho Lacerda, Universidade Federal de Viçosa; Sérgio Luís Pinto da Matta, Universidade Federal de Viçosa; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Paulo César Stringheta, Universidade Federal de Viçosa; Hércia Stampini Duarte Martino, Universidade Federal de Viçosa; Frederico Augusto Ribeiro de Barros, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Evaluation of the efficacy of toasted white and tannin sorghum flours to improve oxidative stress and lipid profile in vivo.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science, v. 85, n. 7, p. 2236-2244, 2020.
DOI:  10.1111/1750-3841.15301
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of the present work was to evaluate and compare the effect of toasted white and tannin sorghum flours on lipid metabolism and antioxidant potential in vivo. Male spontaneously hypertensive rats (SHR) were induced to oxidative stress with paracetamol and fed a normal diet (AIN-93M) and diets containing toasted tannin sorghum flour and toasted white sorghum flour (without tannins), replacing 100% cellulose, during 29 days. Hepatotoxicity was assessed by biochemical tests and by quantifying oxidative stress markers. Groups that received toasted sorghum flour with and without tannins showed reduction of alanine aminotransferase (ALT) concentration and improvement of lipid profile, with increase of high-density lipoprotein (HDL) compared to paracetamol control, and did not differ statistically from the AIN-93M control. Moreover, toasted white sorghum flour presented similar efficacy in reducing oxidative stress in liver tissue compared to toasted tannin sorghum flour, although the former had lower total phenolic content and antioxidant capacity, suggesting a greater effect of small phenolic compounds, such as phenolic acids, in the prevention of oxidative stress. Therefore, toasted white and tannin sorghum flours had similar efficacy to improve the lipid profile and oxidative stress in rats treated with paracetamol, constituting potential sources of antioxidants, which can be used as promising ready-to-eat foods and as ingredients for the development of sorghum-base... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácido fenólico; Composto bioativo; Estresse oxidativo; Tanino condensado.
Thesagro:  Farinha; Sorghum Bicolor; Sorgo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS29310 - 1UPCAP - DD
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