BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  26/10/2018
Data da última atualização:  02/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, O. C. de M.; DUARTE, D.; SILVA, J. de C.; MESA, N. F. O.; MEDERIOS, B. J. T.; FREITAS, S. T. de.
Afiliação:  OSVALDO CAMPELO DE MELLO VASCONCELOS, Universidade Estadual de Campinas; DIRLIANE DUARTE, IFSertão, Petrolina PE; JOSÉ DE CASTRO SILVA, UNIVASF; NELSON FELIPE OLIVEROS MESA, Universidade Estadual de Campinas; BARBARA JANET TERUEL MEDEROS, Universidade Estadual de Campinas; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA.
Título:  Modeling Tommy Atkins mango cooling time based on fruit physicochemical quality.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 244, p. 413-420, jan. 2019.
DOI:  10.1016/j.scienta.2018.09.06
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mango physicochemical quality can potentially affect fruit cooling time. In that case, an efficient cooling time should take into account fruit quality parameters. The objective of this study was to develop models that can be used to predict Tommy Atkins mango cooling time based on fruit physicochemical quality. The prediction models were developed using 150 fruit harvested at maturity stages ranging from 2 to 4. Two thermocouples were fixed in each fruit, one immediately below the epidermis and the other close to the endocarp. From the total number of fruit, 83 were subjected to hydrothermal treatment and 67 were maintained at room temperature (25 °C). The hydrothermal treatment was applied by keeping the mangoes in water bath at 46 °C for 75 min. This treatment is commercially used as a phytosanitary method for mangoes exported to North America and Asian countries. After hydrothermal treatment, treated and non-treated fruit were kept in a cold room to determine the cooling time of the flesh immediately below the epidermis and close to the endocarp, untilreaching 12 °C. After reaching storage temperature, each fruit was evaluated for physicochemical characteristics, which were used to obtain the cooling time prediction models. Quality attributes presenting the highest to the lowest influence on fruit cooling time were fruit weight, flesh and skin color (Chroma, Hue angle and Lightness), soluble solids, dry matter, fruit diameter, fruit length, flesh thickness and seed thick... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Modelos de previsão.
Thesagro:  Fruta Tropical; Manga; Mangifera Indica; Resfriamento; Tratamento Hidrotérmico.
Thesaurus Nal:  Mangoes.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA57629 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de; SOUZA, K. R. D. de. Biologia e fisiologia do sorgo. In: MENEZES, C. B. de (ed.). Melhoramento genético de sorgo. Brasília, DF: Embrapa, 2021. p. 81-114.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. C. de; SOUZA, K. R. D. de; MAGALHAES, P. C. Respostas morfofisiológicas do milho e sorgo sob déficit hídrico. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: livro de palestras. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. cap. 20, p. 576-621.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHAIS, M. C.; BRESSANIN, L. A.; RABÊLO, V. M.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, K. R. D.; SOUZA, T. C. de. Quitosana e seus derivados promovem o crescimento inicial de plântulas de milho sob déficit hídrico. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. p. 105.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHAIS, M. C.; BRESSANIN, L. A.; MAGALHAES, P. C.; SANTOS FILHO, P. R. dos; SOUZA, K. R. D.; SOUZA, T. C. de. Aplicação foliar de quitosana e seus derivados promove a resposta antioxidante de híbrido de milho sob déficit hídrico. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. p. 92.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoAVILA, R. G.; MAGALHAES, P. C.; SILVA, E. M. da; SOUZA, K. R. D. de; CAMPOS, C. N.; ALVARENGA, A. A. de; SOUZA, T. C. de. Application of silicon to irrigated and water deficit sorghum plants increases yield via the regulation of primary, antioxidant, and osmoregulatory metabolism. Agricultural Water Management, v. 255, 107004, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoÁVILA, R. G.; MAGALHAES, P. C.; VITORINO, L. C.; BESSA, L. A.; SOUZA, K. R. D. de; QUEIROZ, R. B.; JAKELAITIS, A.; TEIXEIRA, M. B. Chitosan induces sorghum tolerance to water deficits by positively regulating photosynthesis and the production of primary metabolites, osmoregulators, and antioxidants. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v. 23, p. 1156–1172, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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7.Imagem marcado/desmarcadoPORTO, B. N.; ALVES, J. D.; MAGALHAES, P. C.; CASTRO, E. M.; CAMPOS, N. A.; SOUZA, K. R. D.; MAGALHAES, M. M.; ANDRADE, C. A.; SANTOS, M. O. Calcium-dependent tolerant responses of cell wall in maize mesocotyl flooding stress. Journal of Agronomy and Crop Science, v. 199, p. 134-143, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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8.Imagem marcado/desmarcadoBRESSANIN, L. A.; DINIZ, A. A. M.; SOUZA, K. R. D. de; FLORENTINO, L. A.; SILVA, A. B. da; MAGALHAES, P. C.; PASQUAL, M.; SOUZA, T. C. de. Diazotrophic bacteria improve Hymenaea courbaril seedlings growth and survival in iron mine tailings. Journal of Environmental Management, v. 321, 115985, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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9.Imagem marcado/desmarcadoESTEVES, G. de F.; BRESSANIN, L. A.; SOUZA, K. R. D. de; PASQUAL, M.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de. Millet, maize and sorghum grow typically on Samarco's mining tailings. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. Challenges for plant physiology; Food production and sustanability: [abstracts]. Rio Claro, SP: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2019.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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10.Imagem marcado/desmarcadoVERONEZE JÚNIOR, V.; MARTINS, M.; MC LEOD, L.; SOUZA, K. R. D.; SANTOS FILHO, P. R.; MAGALHAES, P. C.; CARVALHO, D. T.; SANTOS, M. H.; SOUZA, T. C. Leaf application of chitosan and physiological evaluation of maize hybrids contrasting for drought tolerance under water restriction. Brazilian Journal of Biology, v. 80, n. 3 p. 631-640, 2020. Publicado online em 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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11.Imagem marcado/desmarcadoFERREIRA, J. P.; MARQUES, D. M.; KARAM, D.; BORGHI, E.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, K. R. D. de; ARANTES, S. D.; SOUZA, T. C. de. How does early defoliation influence the morphophysiology and biochemical characteristics of maize? Plant Growth Regulation, v. 103, p. 747-761, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pecuária Sudeste.
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12.Imagem marcado/desmarcadoBRESSANIN, L. A.; DIAS, R. C.; ESTEVES, G. de F.; SOUZA, K. R. D. de; PASQUAL, M.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de. Seed priming improves initial growth in maize cultivated on mine tailings. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. Challenges for plant physiology; Food production and sustanability: [abstracts]. Rio Claro, SP: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2019. p. 242.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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13.Imagem marcado/desmarcadoBRESSANIN, L. A.; RABÊLO, V. M.; MAGALHAES, P. C.; CARVALHAIS, M. C.; GOMES JÚNIOR, C. C.; SANTOS FILHO, P. R. dos; SOUZA, K. R. D.; SOUZA, T. C. de. Derivados de quitosana promovem a atividade das enzimas antioxidantes em milho sob estresse salino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. p. 95.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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14.Imagem marcado/desmarcadoMARQUES, D. M.; MAGALHAES, P. C.; MARRIEL, I. E.; GOMES JÚNIOR, C. C.; SILVA, A. B. da; REIS, C. O. dos; SOUZA, K. R. D. de; SOUZA, T. C. de. Does Azospirillum brasilense mitigate water stress and reduce the use of nitrogen fertilizers in maize? South African Journal of Botany, v. 156, p. 278-285, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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15.Imagem marcado/desmarcadoGOVÊA, K. M.; FRANÇA, Y. S.; COSTA, W. C. da; BRESSANIN, L. A.; SOUZA, K. R. D. de; SILVA, A. B. da; SILVA, G. A. da; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de. Effect of two compost teas as inducers of tolerance to lead and aluminum on the initial growth of maize and sorghum. Environmental Science and Pollution Research, v. 32, p. 6053–6070, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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16.Imagem marcado/desmarcadoREIS, P. E. dos; SOUZA, K. R. D. de; ROMAO, G. F.; ESTEVES, G. de F.; ISHII, K. Y.; MAGALHAES, P. C.; SANTOS FILHO, P. R. dos; SOUZA, T. C. de. Potential of Talinum paniculatum cuttings in lead and manganese rhizofiltration. Water, Air, & Soil Pollution, v. 233, article 243, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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17.Imagem marcado/desmarcadoAMBROSIO, A. S.; PORTUGAL, J. A. N.; SOUZA, K. R. D.; SILVA, L. C.; DIAS, D. F.; MANTOVANI, J. R.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. B.; SOUZA, T. C. A mixture of trehalose derivatives mitigates the adverse effects of water deficits in maize: an analysis of photosynthetic efficiency. Photosynthetica, v. 58, n. 3, p. 808-818, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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18.Imagem marcado/desmarcadoPORTUGAL, J. A. de N.; AMBRÓSIO, A. dos S.; SOUZA, K. R. D. de; DIAS, D. F.; SANTOS FILHO, P. R. dos; SOUZA, T. B. de; SANTOS, M. H. dos; DORIGUETTO, A. C.; MAGALHAES, P. C.; SOUZA, T. C. de. A mixture of trehalose derivatives stimulates the antioxidant system and improves photosynthetic efficiency in maize under water deficit. Acta Physiologiae Plantarum, v. 43, article 83, 2021. Short communication.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
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19.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, T. C. de; AMBRÓSIO, A. dos S.; PORTUGAL, J. A. de N.; SOUZA, K. R. D. de; MAGALHAES, P. C.; SILVA, L. C da; DIAS, D. F.; SOUZA, T. B. de; CARVALHO, D. T. Maize chlorophyll-a fluorescence analysis under water deficit with application of trehalose derivates mixture. In: BRAZILIAN CONGRESS OF PLANT PHYSIOLOGY, 17., 2019, Cuiabá. Challenges for plant physiology; Food production and sustanability: [abstracts]. Rio Claro, SP: Sociedade Brasileira de Fisiologia Vegetal, 2019. p. 202.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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20.Imagem marcado/desmarcadoBRESSANIN, L. A.; RABÊLO, V. M.; MAGALHAES, P. C.; CARVALHAIS, M. C.; GOMES JÚNIOR, C. C.; SANTOS FILHO, P. R. dos; SOUZA, K. R. D.; SOUZA, T. C. de. Morfofisiologia de dois híbridos de milho tratados com derivados de quitosana e submetidos ao estresse salino. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 32., 2018, Lavras. Soluções integradas para os sistemas de produção de milho e sorgo no Brasil: resumos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2018. p. 103.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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